Kategorija univerzalnih sredstava za čišćenje drži stabilan trend kroz zadnjih nekoliko godina s obzirom da u kretanjima na tržištu nisu zamjetne velike promjene u postotku korisnika kategorije niti u postotku korisnika top brendova

U starom se Rimu prvi dan proljeća slavio kao početak jedne nove godine. Davno prije Rimljana, Kelti su slavili prvi dan proljeća kao uskrsnuće Sunca. Proljeće je za mnoge imalo značenje buđenja, stvaranja i rađanja nečeg novog.

Uz buđenje sunca, prirode, miris cvijeća i pjev ptica ne želimo da naš dom ostane spavati zimski san. Tada se većina odlučuje na ne tako omiljenu, a opet nužnu aktivnost – proljetno čišćenje doma.

Kako bi si što više olakšali ovu aktivnost većina potrošača poseže za univerzalnim sredstvima za čišćenje kućanstava, koja predstavljaju najznačajniji dio kategorije sredstava za čišćenje (uz sredstva za čišćenje kupaonice, stakla, podova, kuhinje i sl.).

U okviru BRANDpuls istraživanja kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju univerzalnih sredstva za čišćenje i brendove unutar nje, a podaci se analiziraju u pogledu demografije, životnog stila potrošača te njihovih kupovnih navika.

Marketinški pokazatelji su važni za uspješno vođenje brenda kroz dobivanje slike stanja brenda i ranog uočavanja mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u 2013. godini.

USTALJEN TREND KORIŠTENJA
Oko 60% populacije Hrvatske u dobi do 15 do 64 godine koristi univerzalna sredstva za čišćenje u kućanstvu te nema zamjetne promjene trenda korištenja kategorije kroz posljednjih nekoliko godina. Ukupno 35% populacije ne obavlja takvu vrstu posla u kućanstvu, dok preostalih 5% tvrdi da nikada ne koristi univerzalna sredstva za čišćenje.

Među korisnicima univerzalnih sredstava za čišćenje očekivano prevladavaju žene, s čak više od tri četvrtine udjela u ukupnom broju korisnika kategorije. Kod ostalih socio-demografskih parametara nema značajnih razlika između korisnika kategorije i prosjeka populacije.

Što se tiče učestalosti korištenja kategorije, u susjednoj Bosni i Hercegovini je situacija identična Hrvatskoj, dok u Srbiji imamo zamjetan porast korisnika ove kategorije koji sada iznosi 67%. Korisnici univerzalnih sredstava za čišćenje se većinom izjašnjavaju da među markama različitih proizvoda za čišćenje nema velikih razlika, ali ipak radije kupuju domaće proizvode za čišćenje nego strane.

O proizvodima se informiraju putem TV reklama koje ih usmjeravaju što bi novo mogli isprobati. Korisnici univerzalnih proizvoda za čišćenje u kućanstvu uvijek imaju puno različitih proizvoda za čišćenje u svom domu, s tim da im je važnije da je taj proizvod univerzalan, a ne da je prilagođen za čišćenje određene površine.

VODEĆI BRENDOVI
Heavy korisnicima univerzalnih sredstava za čišćenje, tj. onima koji ih koriste 2-3 puta tjedno i više, marka proizvoda koji koriste je nešto bitnija nego medium i light korisnicima, koji navode kako im je marka proizvoda malo bitna ili čak nebitna.

Razina korištenja (“usage”) je marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati.

U kategoriji univerzalnih proizvoda za čišćenje vodeći brend je Domestos koji koristi 37% potrošača u dobi od 15 do 64 godine, što se promatrano na ciljnoj skupini korisnika kategorije dodatno penje na gotovo 57% potrošača koji koriste ovaj brend. Odmah iza vodećeg brenda se nalazi Arf kojeg koristi oko trećine populacije.

Među top 5 brendova po učestalosti se korištenja također nalaze Sanitar, Ajax i Pronto s otprilike podjednakim postotkom korisnika koji se uz određene oscilacije kroz godine nije značajno mijenjao. U 2012. godini Sanitar se probio ispred Ajaxa i nastavlja držati poziciju trećeg brenda kategorije i tijekom 2013. godine.

U Bosni i Hercegovini prva dva brenda po razini korištenja su također Arf i Domestos, samo sa zamijenjenim pozicijama u odnosu na Hrvatsku (Arf prvi, Domestos drugi), dok je u Srbiji, uz Domestos, vodeći brend na tržištu univerzalnih sredstava za čišćenje Cif koji je u Hrvatskoj, primjerice, značajno slabije korišten.

BRANDscore LJESTVICA
Kombinacijom svih najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih s potrošačke razine, (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.) dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu – BRANDscore.

BRANDscore tako uspoređuje brendove unutar kategorije univerzalna sredstva za čišćenje i pokazatelj je snage na tržištu.

Promatranje cjelokupnog uspjeha brenda na tržištu je osobito vrijedno u situacijama kada brendovi na određenom marketinškom pokazatelju postižu vrlo slične vrijednosti pa se tek uzimanjem u obzir svih pokazatelja može dobiti prava slika stanja na tržištu.

Prema BRANDscore-u, Domestos i Arf su trenutačno vodeći brendovi u Hrvatskoj u kategoriji univerzalnih sredstava za čišćenje, a slijede ih Ajax, Sanitar i Pronto.

Budući da BRANDscore uključuje i emocionalni i bihevioralni odnos potrošača prema brendu te daje sveobuhvatnu snagu brenda na tržištu, Ajax ima ipak nešto bolju poziciju nego kada promatramo samo rezultate koje postiže na razini korištenja. Kategorija univerzalnih sredstava za čišćenje drži stabilan trend kroz zadnjih nekoliko godina.

Nisu zamjetne velike promjene u postotku korisnika kategorije niti u postotku korisnika top brendova. Isto tako, dugo se nije pojavio novi brend na tržištu koji bi ozbiljno ugrozio lidere ove kategorije. Hoće li se nešto promijeniti znat ćemo kada dođe vrijeme za proljetno čišćenje sljedeće godine.

Jelena Jakšić
Product Manager