U kumuliranom godišnjem razdoblju od siječnja do prosinca 2019. godine kategorija hrane za kućne ljubimce zabilježila je rast količinske prodaje u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Kategorija hrane za kućne ljubimce uključuje hranu za pse (mokru, suhu i grickalice) i hranu za mačke (mokru, suhu i grickalice). Ne uključuje hranu za ostale kućne ljubimce.

U kumuliranom godišnjem razdoblju od siječnja do prosinca 2019. godine kategorija hrane za kućne ljubimce zabilježila je rast količinske prodaje u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Pritom 33% količinske prodaje nosi mokra hrana za pse, dok mokra hrana za mačke sudjeluje s 28% ukupne količinske prodaje. Suha hrana za pse ima 23%, suha hrana za mačke 13%, a grickalice za pse 3% udjela u količinskoj prodaji.

Promatrajući aspekt mjesta prodaje ukupno 58% pripada modernim formatima (hipermarketi i supermarketi), a 42% količinske prodaje nalazi se u tradicionalnim formatima (trgovine mješovitom robom) i drogerijama.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2019. godine, promatrajući količinsku prodaju, vodeća tri brenda nose 13% ukupne prodaje hrane za kućne ljubimce, a oni su (abecednim redom): Darling, Friskies i Whiskas.