soja-proizvodnja-midiProšle je godine u Hrvatskoj zabilježena rekordna proizvodnja soje od čak 195.000 tona.

To je značajno više nego godinu prije, kada je proizvedeno 131.000 tona. No, isto tako važno je istaknuti da su i površine pod sojom gotovo udvostručene.

Naime, lani je sojom bilo zasijano 88.000 hektara, a godinu prije (2014.) 47.000 hektara.

Povećanju površina pod sojom, smatra se, svakako je pridonijela i provedba međunarodnog projekta Dunav soja koji ove godine obilježava petu godinu postojanja.

Podsjetimo, projekt povećanja proizvodnje genetski nemodificirane soje pokrenut je na inicijativu Austrije.

Među potpisnicima deklaracije su zemlje Dunavske regije, a među prvima su bile Hrvatska, Njemačka, Austrija, Mađarska, Slovenija, BiH i Srbija.

Kako su naveli iz tog udruženja u 2015. godini, za proizvodnju GM free soje (genetski nemodificirane ) interes je veliki, a u prilog tomu ide i to što im se otprilike svaki tjedan pridruživao po jedan novi član.

Danas Dunav soja predstavlja 210 tvrtki, organizacija i institucija. Više od 60 % su mala i srednja poduzeća, oko 20 % su velike tvrtke, a još 20 % su nevladine organizacije, ustanove i udruge. Dunav soja danas ima članova u 17 zemalja.

“U protekle četiri godine shvatili smo da našu viziju, sjetvu 100 % certificiranog, održivog sjemena soje, bez krčenja šuma i promjene korištenja zemljišta, možemo ostvariti do 2025. godine. Uključenost 210 organizacija članica iz 15 zemalja koje su potpisale sporazum u Dunav soji omogućit će dostatnost do 50 % europske potražnje za sojinim zrnom”, istaknuli su iz udruge Dunav soja.

Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu pri Županijskoj komori Osijek, koji je od početka ovog projekta upoznat s njihovim ciljevima, kaže da je projekt Dunav soja u Podunavlju pridonio povećanju i površina pod GM free sojom. Povećanje proizvodnje genetski nemodificirane soje, smatra se, u konačnici će smanjiti uvoz sojine sačme iz Argentine i SAD-a za potrebe stočarske proizvodnje.

“Veliki doprinos ovom projektu dale su i neke naše tvrtke kao Tvornica ulja Čepin, Seges d.o.o. Županja, Agrokor. Žito, Poljoprivredni institut i drugi, a što je znatno povećalo razinu proizvodnje soje na našim poljima i za potrebe naše stočarske proizvodnje i za izvoz. Pozitivne efekte provedbe ovog projekta Dunav soja ogledaju se i u Austriji, Srbiji, Njemačkoj, Švicarskoj gdje je također došlo do povećanja površina i proizvodnje GM free soje”, kaže Nad. (glas-slavonije.hr)