Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom prometa u maloprodaji

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je pao promet od trgovine na malo u Austriji, za 4,6 posto. Slijedi Hrvatska s padom prometa od trgovine na malo od četiri posto u odnosu na rujan kada je bio pao za 1,1 posto

Hrvatska je listopadu bila među zemljama EU-a s najvećim padom prometa u maloprodaji, znatno većim od europskog prosjeka, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata.

Sezonski prilagođeni promet u maloprodaji EU-a u listopadu je pao 1,7 posto, a u maloprodaji eurozone za 1,8 posto u odnosu na rujan, kada je prema revidiranom podatku porastao za 0,8 posto na oba područja, pokazuju procjene europskog statističkog ureda.

Izvješće za rujan pokazivalo je rast prometa u oba područja za 0,4 posto, napominju u Eurostatu.

Najveći pad prometa zabilježen je u listopadu u trgovinama neprehrambenih proizvoda, za 2,1 posto na oba područja u odnosu rujan, kada je bio porastao za 1,1 posto u Uniji i za 1,2 posto u eurozoni, pokazuju tablice statističkog ureda.

Slijedi trgovina na malo hrane, pića i duhana, s padom prometa za 1,3 posto u EU i za 1,5 posto u eurozoni. U rujnu je bio uvećan za 0,3 odnosno 0,6 posto na mjesečnoj razini.

Promet je pak blago porastao na benzinskim postajama, za 0,3 posto i u EU i u eurozoni. U rujnu je u EU porastao 0,1 posto dok je u eurozoni pao za 0,7 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku, Italiju i Rumunjsku.

Hrvatska uz Austriju i Belgiju
Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je pao promet od trgovine na malo u Austriji, za 4,6 posto. Slijedi Hrvatska s padom prometa od trgovine na malo od četiri posto u odnosu na rujan kada je bio pao za 1,1 posto.

Blizu je i Belgija, gdje je promet na mjesečnoj razini smanjen za 3,3 posto.

Rast prometa zabilježen je u samo pet zemalja, na čelu s Luksemburgom gdje je uvećan za 2,6 posto u odnosu na rujan.

Slijede Cipar, Malta i Portugal, s rastom prometa za 0,5 posto, a blizu je i Španjolska, gdje je uvećan za 0,4 posto, navodi se u izvješću Eurostata.

Manje se kupovala hrana
Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji EU-a u listopadu je pao za 2,4 posto, a u eurozoni za 2,7 posto, pokazuju procjene statističkog ureda.

U rujnu je promet u maloprodaji EU-a porastao za revidiranih 0,3 posto, dok je u eurozoni stagnirao, prema revidiranom podatku.

Najviše je na oba područja u listopadu na godišnjoj razini pao promet u maloprodaji hrane, pića i duhana, za 3,6 posto u EU i za 3,9 posto u eurozoni. U rujnu je pao za 1,9 odnosno dva posto.

Slijedi maloprodaja neprehrambenih proizvoda s padom prometa od 2,6 posto na oba područja, nakon što je u rujnu bio porastao za 0,7 posto u EU i za 0,6 posto u eurozoni.

Povećan je pak promet u maloprodaji goriva, za 3,3 posto u EU i za 2,5 posto u eurozoni, U rujnu je porastao za 4,7 odnosno 3,7 posto.

Oštar pad u Danskoj
Među zemljama EU-a daleko je najviše u listopadu pao promet u maloprodaji u Danskoj, za 9,5 posto.

Slijede Švedska i Belgija, s padom prometa za 6,4 i 5,7 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u listopadu pao za 5,1 posto u odnosu na isti mjesec lani, pokazuju tablice Eurostata. U rujnu je na godišnjoj razini smanjen za 2,3 posto.

Najveći rast prometa na godišnjoj razini zabilježila je u listopadu Slovenija, od 8,5 posto. Blizu su Malta i Latvija s rastom prometa u maloprodaji za 7,2 odnosno 5,7 posto. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakNovi Kolektivni ugovor za slovenske trgovce
Sljedeći članakPodravka socijalnim samoposlugama donirala hranu vrijednu 750.000 kuna