Treći Sajam franšiza, financijskih i konzultantskih usluga počeo je u srijedu u Opatiji, a na njemu je upozoreno da je franšizno poslovanje u Hrvatskoj slabo razvijeno

Prema podacima HGK-a, franšizno poslovanje obuhvaća više od polovine ukupne svjetske maloprodaje, dok je u Hrvatskoj prisutno relativno skromno, ali je potencijal za rast i razvoj velik.

Franšizni sektor generira više od 50 posto svjetske maloprodaje, a samo u Europi zapošljava više od tri milijuna ljudi. U Italiji 96 posto svih franšiznih brendova čine nacionalni brendovi, dok se Hrvatska po broju vlastitih franšiznih brendova nalazi na posljednjemu mjestu u Europi.

U Hrvatskoj je prisutno ukupno oko 170 franšiznih marki, na tisuću prodajnih mjesta, koja zapošljavaju gotovo 17.000 ljudi. No, od ukupnog broja franšiza na našem tržištu samo je 12 posto franšiznih sustava hrvatskog porijekla.

Na sajmu sudjeluju 32 izlagača iz Italije, Srbije, Mađarske i Hrvatske, od kojih su 20 franšizne tvrtke.

Tijekom dvodnevnog skupa bit će održano više predavanja, okruglih stolova i prezentacija o primjerima i prilikama za franšizno poslovanje, regionalnim poticajima, novim trendovima, certificiranju franšiza, mogućnostima financiranja i drugim temama.

Najavljeno je i predstavljanje knjige Aleksandra Ercega s Ekonomskog fakulteta u Osijeku “Franšiza – način pokretanja poduzetničkog pothvata i strategija rasta poslovanja”.

Prvog dana skupa predstavnici HGK- Županijske komore Rijeka, koja je organizator sajma, i Komore za trgovinu, industriju, obrt i poljoprivredu Venezia Giulia iz Italije, koja je zemlja partner sajma, potpisali su ugovor o suradnji. (Hina)