Hrvatska ima potencijala za razvoj ekološke poljoprivrede, a zadnjih godina primjetan je trend porasta broja proizvođača i površina s ekološkim poljoprivrednim proizvodima, istaknuto je jučer na konferenciji “Ekološka poljoprivreda – izazovi i prilike” u organizaciji Klastera ekološke poljoprivrede.

U Hrvatskoj je u 2012. bilo 31.903 hektara pod ekološkom poljoprivredom, a tom se proizvodnjom bavi 1.528 proizvođača, dok ih je u 2011. bilo 1.494, navela je voditeljica Odjela za ekološku i integriranu poljoprivredu pri Ministarstvu poljoprivrede Darija Muslin. Udio ekološke poljoprivrede u ukupnoj poljoprivredi u Hrvatskoj iznosi 2,45 posto. U strukturi ekološke poljoprivrede najveći dio površina odnosi se na oranice 17.815 hektara, zatim na pašnjake 7.634 hektara, voćnjake 2.850 te aromatično i ljekovito bilje 1.159 hektara.

Muslin je kazala i kako je osnovni cilj Akcijskog plana razvoja ekološke poljoprivrede za razdoblje od 2011. do 2016. povećanje površina i udjela na 8 posto. Mjere kojima se nastoji ostvariti taj cilj su razvoj tržišta ekoloških proizvoda, promotivne i informativne kampanje, edukacija proizvođača te stvaranje banke gena autohtonih farmi.

Andrea Vugrinović iz Klastera ekološke poljoprivrede, koji je osnovan kao strukovna i interesna udruga sredinom ove godine, istaknula je kako je cilj osnivanja klastera bilo povezivanje ne samo proizvođača već i prerađivača, proizvođača sjemena, mehanizacije, distributera te znanstvenih institucija koje djeluju u sektoru ekološke proizvodnje.

Učlanjenjem u klaster, kazala je Vugrinović, članovima se olakšava izlazak na domaće i inozemna tržišta. Povezani proizvođači nude veće količine proizvoda, lakše pronalaze kupce na tržištu te postižu bolje uvjete u plasmanu proizvoda te nabavi usluga i roba.

Vugrinović je izvijestila i kako su se već prijavili na natječaj za tri projekta iz EU te je pozvala sve zainteresirane da se učlane u klaster. (Business.hr / Hina)