euro-kolica-ilustracija-midiSamo četvrtina hrvatskih kućanstava ima prihode koji pokrivaju osnovne troškove života

Za 2011. godinu prosječni mjesečni prihod kućanstva u Hrvatskoj je iznosio 890 eura a u Sloveniji 1500 eura. Dok su slovenska kućanstva u prosjeku imala osnovne mjesečne troškove na razini od 1260 eura, u Hrvatskoj su prosječni mjesečni troškovi procijenjeni na oko 1188 eura, pokazalo je istraživanje agencije GfK.

Dakle, svako slovensko kućanstvo moglo je prosječno mjesečno štedjeti oko 240 eura, a svakom hrvatskom je kućanstvu nedostajalo je gotovo 300 eura kako bi pokrilo nužne troškove života.

prosjecni-prihodi-tablica-hrvatska-slovenija-wide
Dok četvrtina kućanstava u Sloveniji ima problema s pokrivanjem nužnih troškova života u Hrvatskoj je slika obrnuta – samo četvrtina kućanstava ima prihode koji pokrivaju ili su veći od potrebnih za pokrivanje osnovnih troškova života.

Zanimljiv je i pregled po vrstama prosječnih mjesečnih troškova u dvije analizirane zemlje jer se time također dobiva uvid u kvalitetu standarda kućanstava.

prosjecan-trosak-odredene-kategorije-proizvoda-usluga-hrvatska-slovenija-tablica
U Hrvatskoj manji broj kućanstava izdvaja manje iznose za odjeću i obuću, medicinske usluge, kulturu, rekreaciju i zabavu te trajna dobra. S druge strane, mobiteli su nam vrlo važni a i na  duhan i cigarete troši više kućanstava.

Najveća je razlika kod mjesečne štednje jer u Sloveniji gotovo 60 posto kućanstava ipak nešto štedi. U Hrvatskoj je takvih samo jedna petina koja štedi u znatno manjem iznosu.

Prikazani podaci rezultat su istraživanja metodom slučajnog odabira putem osobne ankete u kućanstvu na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika u Hrvatskoj tijekom prosinca 2011. godine, dok je u Sloveniji istraživanje provedeno tijekom veljače ove godine na reprezentativnom uzorku od 589 ispitanih.