Hrvoje Puhalo: Podravkin program smrznute hrane prilagođen potrebama potrošača

hrvoje-puhalo-podravka-largeKolika se pažnja poklanja kategoriji smrznutih proizvoda u hrvatskom prehrambenom lideru Podravci razgovarali smo s Hrvojem Puhalom, direktorom prodaje zamrznutog programa u koprivničkoj kompaniji

U bogatom asortimanu Podravkine smrznute hrane, od sladoleda, šlaga, krumpira, povrća, slastica i pekarskih proizvoda pa sve do zamrznute ribe, i najizbirljiviji kupac može pronaći okus, odnosno jelo koje mu najviše odgovara, ističe Hrvoje Puhalo.

Kada je pokrenut program smrznute hrane u Podravci, te možete li ukratko predstaviti njegov asortiman i razvoj?
Podravka je u zamrznutom programu prisutna od 2002., kada je akviziran Ital ice d.o.o. , a s ponudom smo trenutno prisutni u svim kanalima prodaje: retail, gastro (hoteli, restorani, fast foodovi, pizzerije…), te specijalnim kanalima prodaje (benzinske postaje, plaže, šetnice, bazeni…).

Kako bismo osigurali adekvatnu ponudu i omogućili rast prodaje i zadovoljstvo kupaca, u svim kanalima prodaje nudimo više do 250 proizvoda. Pod brendom Podravka prisutni smo u segmentu ugostiteljskih i obiteljskih sladoleda, šlaga, krumpira, povrća, slastica (torte i kolači) i pekarskih proizvoda (lisnato tijesto, croissant, tijesta za pizzu).

Uz vlastiti brend znatnu prodaju i odlične rezultate ostvarujemo i na trgovačkoj robi. U tom smo segmentu ekskluzivni uvoznik najvećeg svjetskog proizvođača sladoleda, kompanije Unilever.

Uz navedeno, uvoznik smo McCain smrznutog krumpira, svjetskog broja jedan u tom segmentu, sa širokom paletom proizvoda i odličnim prodajnim rezultatima, te Globus i Flandersbest povrća i voća.

Ne zanemarujemo niti gastro segment, gdje želimo biti jak ponuđač robe za ugostiteljstvo, pa smo u tom smjeru razvili širok asortiman zamrznute ribe i pekarskih proizvoda. Trenutno u tom segmentu pokrivamo preko 90% potreba svakog kupca, a stalnim jačanjem prodaje i distribucije postajemo sve značajniji dobavljač diljem Hrvatske.

Koliko je zamrznuti program bitan za poslovanje Podravke te kako ste zadovoljni dosad ostvarenim rezultatima i tržišnim udjelom? Kakve rezultate očekujete za tekuću godinu?
Zamrznuti program, kao i svaki drugi segment poslovanja naše kompanije, sastavni je dio Podravke i važan za poslovanje, kako u prodajnom, tako i u razvojnom pogledu.

U devet godina kako Podravka radi na razvoju zamrznutog programa napravljeni su veliki pomaci, kako u asortimanskom pogledu, tako i u pogledu snage prodaje i distribucije.

U navedenom periodu zaokružena je ponuda zamrznute hrane te razvijena vlastita distribucija u svim regijama Hrvatske, tako da smo trenutno među najjačim proizvođačima i distributerima zamrznutog programa u Hrvatskoj sa svakodnevnim isporukama proizvoda od Dubrovnika do Vukovara.

Kao drugi igrač na tržištu, kontinuirano rastemo i razvijamo se paralelno s cijelim tržištem te i ove godine očekujemo izrazito pozitivne prodajne rezultate, a što je rezultat znatnih napora u prodajno distributivnim aspektima i inovacijama u asortimanu.

Što odlikuje Podravka zamrznute proizvode i po čemu se razlikuju od konkurencije?
Podravka zamrznuti proizvodi odlikuju se vrhunskom kvalitetom, najfinijim i najkvalitetnijim namirnicama te odličnim omjerom cijene i kvalitete, što su potrošači diljem Hrvatske prepoznali i svrstali nas u “top of the mind”, odnosno najprepoznatljivije proizvode kada je u pitanju ponuda zamrznutog programa.

Planirate li dalje razvijati kategoriju smrznute hrane Podravka?

Kako bismo opstali i razvijali se na tržištu svake godine radimo na usavršavanju proizvoda koje prodajemo pod brendom Podravka, a tako i proizvoda koje imamo u asortimanu trgovačke robe.

Cilj nam je biti prvi izbor potrošača, a to planiramo ostvariti kontinuiranim poboljšanjima proizvoda i distribucije te dostupnosti u svakom trenu i na svakom mjestu.

Što se tiče planova za budućnost, i dalje ćemo naše vjerne potrošače iznenaditi novostima u asortimanu, a sve s ciljem ispunjenja njihovih i najzahtjevnijih želja.

Kojeg su porijekla namirnice koje smrzavate? S kojim dobavljačima surađujete?
Podravka u svom sastavu ima vlastitu proizvodnju sladoleda, slastica i pekarskih proizvoda u koje se koliko god je to moguće ugrađuju namirnice iz Hrvatske (npr. vlastito Podravka brašno), a ono što ne možemo pronaći na domaćem tržištu nabavljamo od najjačih proizvođača u Europi.

Pod Podravka markama u asortimanu imamo i proizvode koje za Podravku proizvode renomirani svjetski proizvođači, poput ranije spomenutih McCaina i Flandersbesta, a sve s ciljem osiguravanja vrhunske kvalitete proizvoda.

Kako se distribuiraju vaši smrznuti proizvodi obzirom na posebne uvjete transporta i skladištenja?
Podravka je u zamrznutom programu nacionalni igrač s vlastitom distributivnom mrežom. Opremljeni smo vozilima posebno namijenjenim za distribuciju zamrznutih proizvoda s posebnim fokusom na sladoled.

Rashladne komore imamo na području Zagreba, Koprivnice, Osijeka, Rijeke, Poreča, Zadra, Splita, Dubrovnika i Hvara. Navedeno prati i znatan vozni park koji nam omogućuje svakodnevne just in time isporuke na svako retail ili gastro prodajno mjesto, kako u srcu sezone, tako i u zimskim mjesecima.

Za kojim smrznutim proizvodima je iskazana najveća potražnja?
Tržište Hrvatske prilično je raznoliko kada je u pitanju hrana te su, primjerice, percepcije i zahtjevi potrošača znatno različiti u Dalmaciji i, recimo, Slavoniji.

Kako bismo zadovoljili potrebe potrošača u svim regijama, asortiman koji nudimo vrlo je širok. Izuzetno je  dobro na tržištu prihvaćeno povrće i krumpir pod brendom Podravka (grašak, mahune, špinat, povrće za francusku salatu, grašak mrkva, kraljevski mix…).

Uz navedeno u ljetu je razumljivo najjača potražnja za proizvodima iz asortimana Podravka i Algida/Unilever sladoleda. Posebno smo ponosni na prihvaćenost i prisutnost Podravka i Unilever sladoleda na najjačim plažama u Hrvatskoj, što pokazuje da u asortimanu imamo kvalitetne proizvode koje su prepoznali potrošači i iz Hrvatske i iz inozemstva.

Izvozi li Podravka proizvode iz asortimana smrznute hrane?
Zamrznuti program vrlo je specifičan zbog kontinuiranog održavanja hladnog lanca i ulaganja u isti. Trenutno smo prisutni na tržištima Hrvatske i BiH, s tendencijom jačanja distribucije na ovim tržištima, a sve s ciljem profitabilnog poslovanja programa.

Možete li najaviti određene marketinške aktivnosti u ovoj kategoriji, nove proizvode, pakiranja…

Uz snažnu i razgranatu prodajnu operativu i distributivnu mrežu, izuzetno bitan faktor za uspjeh na tržištu su kontinuirane inovacije i priprema promotivnih aktivnosti. Sukladno tržišnim prilikama i mogućnostima, Podravka svake godine u zamrznutom programu uvodi novosti, kako u segmentu Podravka marki, tako i trgovačke robe.

Uz rotacije okusa sladoleda pod Podravka brendom, na tržište su izašle novosti u segmentu slastica (Štrukli sa sirom), te povrće za juhu.

Uz navedene novosti, ove smo godine znatno proširili asortiman zamrznute ribe za ugostiteljstvo, uveli smo nove specijalitete McCain krumpira te lansirali novost u Hrvatskoj – pizze u kornetu, dobavljača Connein iz Španjolske koje su, prema prvim povratnim informacijama s terena, odlično prihvaćene od strane kupaca.

Kako bismo osigurali ostvarenje planova prodaje potrošače svake godine nagrađujemo posebnim promo pakiranjima u segmentu sladoleda, povrća i krumpira, a to nam donosi lojalne potrošače i stvaranje navike kupnje Podravka proizvoda u zamrznutom segmentu.

Drugi bitan segment za stvaranje lojalnih i zadovoljnih potrošača su promotivne aktivnosti na tržištu, kako na obali, tako i na kopnu.

Cilj nam je biti uz naše potrošače uvijek i svugdje, omogućiti im da uživaju u našim proizvodima u svakom trenutku, a u isto vrijeme pokazati da ih želimo nagraditi za vjernost.

U tom duhu kontinuirano radimo aktivnosti promotivnih prodaja u svim regijama. Isto tako, potrošače nagrađujemo prigodnim poklonima i na putu do mora i prilikom povratka na benzinskim postajama, kao i prilikom kupnje sladoleda na hrvatskim plažama.

Prethodni članakOžujak 2012.
Sljedeći članakSmrznuta hrana: Stil života pogoduje rastu kategorije