Hrvoje Radoš – Belje plus

Belje je kompleksan sustav koji objedinjuje 15 različitih biznisa. Zahvaljujući naporima i podršci menadžmenta Fortenova grupe stabilizirano je poslovanje cijele grupe, uključujući i Belje, pa nam je omogućeno da se fokusiramo na naše primarne biznise: poljoprivredu i proizvodnju domaće hrane. Fokusiramo se na lokalno, na našim proizvodima stoji oznaka 100% hrvatsko mlijeko jer smo mi pravi domaći proizvođači i pratimo sljedivost proizvodnje od polja do stola, ističe Hrvoje Radoš, direktor sektora prodaje i marketinga tvrtke Belje plus.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Preuzimanjem osječke Tvornice mlijeka od tvrtke Meggle početkom ove godine Belje je očuvalo tradiciju proizvodnje mliječnih proizvoda u tom dijelu Slavonije. Kako ste zadovoljni integracijom ovog poslovnog segmenta u vaš portfelj?
Preuzimanje osječke mljekare omogućilo nam je stvaranje novog segmenta mliječnih proizvoda u našem portfelju, segmenta koji do sada nismo imali jer je naša proizvodnja u mljekari u Belom Manastiru specijalizirana za sirne i mliječne namaze, svježe i polutvrde sireve. S naših proizvodnih linija u Osijeku, pak, silaze mlijeko, jogurt, svježi sir s vrhnjem, kiselo vrhnje i vrhnje za kuhanje. Rekao bih da je za nas ova integracija bila nužna jer tek sada možemo tržištu ponuditi uistinu široku i kompletnu paletu mliječnih proizvoda.

Kako je organizirana primarna proizvodnja mlijeka? S koliko kooperanata surađujete?
Belje je jedina velika mljekara u Hrvatskoj koja se bavi i primarnom proizvodnjom mlijeka. Imamo pet svojih proizvodnih farmi, dvije farme u Vupiku i surađujemo s 300 kooperanata širom Slavonije i Baranje. To je sve skupa 7.500 krava od kojih svaki dan dobivamo mlijeko. Kad sam prvi put došao na farmu, oduševio sam se. Krave se slobodno kreću po štali, znatiželjno su gurale glavu prema meni i bilo ih je nekoliko koje su se masirale na velikim četkama. To kolege zovu wellness za krave. Rekao bih da se u primarnoj proizvodnji puno pažnje pridaje dobrobiti životinja i njihovoj kvalitetnoj ishrani.

Koliko iznosi vaša ukupna godišnja proizvodnja mlijeka?
Ako gledamo samo proizvodnju u Belju onda je to 35 milijuna litara mlijeka, a ako tome pribrojimo i mlijeko Vupika i kooperanata to je godišnje 58 milijuna litara ili 14 posto hrvatske proizvodnje kravljeg mlijeka. Na našim proizvodima stoji oznaka 100% hrvatsko mlijeko jer smo mi pravi domaći proizvođači i pratimo sljedivost proizvodnje od polja do stola.

Predstavili ste i novi brend “Kravica Kraljica” pod kojim nudite liniju mlijeka i mliječnih proizvoda. Koja su osnovna obilježja ovoga brenda te koje sve proizvode nudite pod njegovim “kišobranom”?
Na svim farmama s kojih dobivamo mlijeko kravice imaju status kraljica i zato smo svoj novi brend nazvali “Kravica Kraljica”. Cilj nam je bio lansirati novi val i pomaknuti granice u dizajnu i komunikaciji mlijeka i mliječnih proizvoda. Odlučili smo se malo prodrmati tržište s našim modernim vizualnim rješenjima i zanimljivom komunikacijom kroz koju ističemo i sve prednosti “Kravica Kraljica” proizvoda. Strategija razvoja brenda podijeljena je u nekoliko faza. Prva od njih je standardni asortiman koji je plasiran na tržište u travnju i koji sadrži svježe i trajno mlijeko, sir s vrhnjem, jogurt u čaši i boci, grčki jogurt, kiselo vrhnje i vrhnje za kuhanje.

Napravili ste iskorak i kada je riječ o ambalaži proizvoda?
“Kravica Kraljica” jedino je mlijeko u Hrvatskoj koje se pakira u eco friendly ambalažu. Sve generacije potrošača, a posebno mladi, sve više pozornosti posvećuju zaštiti okoliša i radije kupuju proizvode čija se ambalaža može reciklirati. To nas je motiviralo da izaberemo ambalažu koja se dobiva od biljaka pa je 82 posto ambalaže našeg trajnog mlijeka i vrhnja napravljeno od šećerne trske iz održivog uzgoja, a korištenjem ove vrste ambalaže smanjili smo ugljični otisak za 18 posto.

Preuzimanjem osječke tvornice mlijeka i lansiranjem novoga brenda dajete snažan poticaj lokalnoj proizvodnji. S druge strane, potrošači se sve više okreću lokalnim proizvodima pa bi i vama to moglo ići na ruku u tržišnoj afirmaciji brenda “Kravica Kraljica”. Slažete li se s tom konstatacijom?
Mislim da je sasvim normalno da ljudi žele znati od kuda dolaze hrana koju konzumiraju i kako ona nastaje. Domaći, lokalni proizvodi sigurno imaju ogromne prednosti posebno kada je riječ o porijeklu, kratkim lancima opskrbe, svježini i kvaliteti. Belje je jedna od najvećih poljoprivrednih i prehrambenih kompanija u Hrvatskoj i regiji, no mi smo fokusirani na proizvodnju i specijalizaciju u lokalnim zajednicama u kojima radimo i čijoj dobrobiti pridonosimo. Poslujemo na više od 70 lokacija i na svakoj od njih potičemo i podupiremo lokalnu proizvodnju bilo da je riječ o proizvodnji mlijeka, uzgoju žitarica, proizvodnji rajčica ili tovu junadi. Zato nam je drago kad potrošači to primjećuju, podupiru i biraju naše proizvode.

Belje ima iskustva u razvoju brendova, a ABC je svakako najistaknutiji primjer. Kako se vaši postojeći, već etablirani brendovi nose s novim uvjetima na tržištu?
ABC je omiljeni brend sirnog namaza za generacije potrošača, i to ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj regiji. To je brend s 40 godina tradicije proizvodnje koji se izuzetno uspješno nosi sa svim izazovima na tržištu.

Možete li nam predstaviti današnju poslovnu organizaciju tvrtke Belje plus. Koja sve poslovna područja obuhvaćate u svom portfelju?
Belje je kompleksan sustav koji objedinjuje 15 različitih biznisa. Zahvaljujući naporima i podršci menadžmenta Fortenova grupe stabilizirano je poslovanje cijele grupe, uključujući i Belje, pa nam je omogućeno da se fokusiramo na naše primarne biznise: poljoprivredu i proizvodnju domaće hrane. U segmentu poljoprivrede bavimo se sjemenarstvom, ratarstvom i stočarstvom. Imamo ukupno 25 farmi od kojih je 11 farmi svinja, sedam farmi za proizvodnju mlijeka i uzgoj rasplodnog podmlatka te sedam farmi za tov junadi. Uz to proizvodimo tradicionalne suhomesnate proizvode, širok asortiman mliječnih proizvoda od domaćeg mlijeka i linije kvalitetnih i vrhunskih vina koja nastaju od grožđa iz naših vinograda.

Imamo i dvije tvornice stočne hrane, koje su nam važne za svakodnevnu ishranu životinja na našim farmama. Bavimo se i uslužnim djelatnostima održavanja poljoprivredne mehanizacije i proizvodnih postrojenja, veterinarskim uslugama, turizmom. Kako sam rekao, kompleksan sustav koji je međusobno dobro povezan i iz tog razloga imamo i sljedivost u proizvodnji hrane od polja do stola.
Prošlo je već više od godine dana kako živimo i radimo u uvjetima pandemije. Kako ste se vi u Belju snašli u takvim, nepredviđenim uvjetima?
Mogu reći da smo se uspješno prilagodili promjenama uz poštovanje preporuka epidemiologa. Zahvaljujući maksimalnom doprinosu svih radnika uspjeli smo očuvati proizvodnju i zaposlenost, isporučiti sve narudžbe i uspješno akvizirati proizvodni pogon osječke mljekare te povrh toga razviti i lansirati na tržište novi brend “Kravica Kraljica”.

Kako ste zadovoljni s ostvarenim poslovnim rezultatima u prošloj godini i dosadašnjem tijeku 2021. godine?
Prošlogodišnji rezultati odraz su pandemije. Tržište vina je jedan od segmenata koji je izuzetno jako pogođen koronakrizom i zatvaranjem ugostiteljskih objekata, ali na to jednostavno nismo mogli utjecati. Ove prve mjesece 2021. godine obilježilo je naše širenje portfelja mlijeka i mliječnih proizvoda, ali i prve novosti u asortimanu vina. Imamo novu liniju kupaža u kojoj se nalaze Rosé, Cuvée Blanc i Cuvée Rouge. Radi se o polusuhim vinima koja nastaju pažljivim odabirom sorti iz našeg vinograda i kojima je prvi target mlađa populacija potrošača.

Nedavno ste dobili i novog distributera svojih proizvoda za tržište Bosne i Hercegovine. Što to znači za vas na ovom susjednom tržištu?
Nadamo se da će suradnja s Mepasom na području Bosne i Hercegovine u narednom periodu dovesti do rasta prodaje naših proizvoda na tom tržištu jer je to naše prvo izvozno tržište na kojem vidimo još puno potencijala. Za sada smo iznimno zadovoljni s prvim rezultatima suradnje.

Koliki udio svoje proizvodnje plasirate na vanjska tržišta?
ABC sir je naš najznačajniji izvozni proizvod jer polovica cjelokupne proizvodnje završava na izvoznim tržištima. Zbog domaćeg mlijeka, načina proizvodnje i dugog roka trajanja ABC sir se može naći na tržištima 20 zemalja na četiri kontinenta. Značajan je i naš izvoz suhomesnatih trajnih proizvoda na tržišta zapadne Europe, posebno proizvoda od crne slavonske svinje. Trenutno nam je najveće izvozno tržište Bosna i Hercegovina u koju plasiramo ABC sir i dio mliječnog asortimana, suhomesnate trajne proizvode i Vina Belje.

Prethodni članakKristina Hustić – PIK Vrbovec plus
Sljedeći članakSuvremeno i funkcionalno ruho za proizvode Solane Pag