Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) predstavila je danas novu organizaciju Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti kao i program kojim se želi pridonijeti daljnjem razvoju ICT-a u Hrvatskoj. Jedan od ciljeva Udruge jest uspostavljanje bolje suradnje s državnim tijelima, među ostalim, i kako bi se javni servisi učinili dostupniji građanima te se tvrtke bolje pripreme za osvajanje inozemnih tržišta, priopćeno je iz HUP-a.

U vodstvo Udruge HUP ICT izabrani su predsjednik Adrian Ježina (član uprave tvrtke VIPnet) i dva dopredsjednika: Hrvoje Balen (član Uprave tvrtke Algebra) i Hrvoje Sagrak (direktor prodaje tvrtke Infodom).

“Kao odgovorne tvrtke i pojedinci, radom u Udruzi dat ćemo svoj doprinos u izgradnji konkurentnijeg gospodarstva i društva. Smatramo da imamo sve potrebne reference: znanja, vještine, iskustvo i resurse. Jedina smo strukovna udruga sa statusom socijalnog partnera Vlade, okupljamo najznačajnije predstavnike ICT sektora u Hrvatskoj dok naši članovi zapošljavaju više od 16.000 djelatnika”, istaknuo je Ježina.

Od osnivanja Udruge kontinuirano se naglašava potreba povećane primjene tehnologije i korištenja poslovnih rješenja i znanja u ukupne poslovne procese jer se time povećava konkurentnost svakog gospodarskog subjekta, bez obzira na njezinu veličinu.

Do danas HUP ICT ostaje jedina reprezentativna udruga poslodavaca koja kao HUP-ova granska udruga i socijalni partner ima svoje predstavnike u Gospodarsko socijalnom vijeću (GSV) i svi ostalim relevantnim tijelima i skupinama koje odlučuju o politikama i strateškim smjernicama vezanim uz ICT.

Radi maksimiziranja učinka HUP ICT-a, Unutar Udruge oformljene su posebne radne skupine i definirani ciljevi kako bi predstavnici privatnog sektora svojim stručnim znanjima i iskustvom pridonijeli stvaranju kvalitetnijeg zakonodavnog/institucionalnog i poduzetnički poticajnijeg okruženja za razvoj ICT industrije.

“Prema ovogodišnjim podacima objavljenim u sklopu globalnog istraživanja Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o informacijskoj tehnologiji, Hrvatska se po ICT konkurentnosti našla na 51. poziciji od ukupno 144 zemlje. Zbog toga Udruga iznimno važnim drži jačanje dijaloga i suradnje predstavnika gospodarstva i javne vlasti te znanosti i obrazovanja što je ključni uvjet za postizanje jačeg razvoja informatičke i komunikacijske industrije u Hrvatskoj te ujedno i osnova za privlačenje novih investicija. Također, jedan od ciljeva HUP ICT Udruge jest i veća suradnja s državnim tijelima jer je iznimno je važno da se definira potrebna legislativa i pravni okvir za kvalitetnije usmjeravanje ICT industrije”, naglasio je Ježina.

Prema analizi koju je za HUP ICT tijekom studenog 2013. pripremila analitička tvrtka Bisnode, hrvatski ICT sektor (kategorije J61 i J62) obilježava udio od čak 34% dodane vrijednosti u prihodu tvrtki.

Gledano samo kroz segment računalnog programiranja, čak i u kriznoj 2012. godini neto izvoz hrvatskih IT tvrtki i broj zaposlenih je rastao. Prihodi iz inozemstva nadmašili su u ovoj kategoriji 1,065 milijardi kuna, dok je broj zaposlenih u segmentu računalnog programiranja veći od 9.300 djelatnika.

Upravo zbog svega navedenog, država bi trebala preuzeti aktivniju ulogu u stvaranju poduzetničke klime za njen daljnji rast i razvoj, a pogotovo u segmentu što učinkovitijeg poreznog rasterećenja rada, koji je u ICT sektoru dominantna stavka.

Potrebno je i dalje raditi na tome da se javni servisi poboljšaju i učine dostupniji građanima, no država treba razmotriti mogućnost da uz to što će sve više investirati u IT, ujedno i postane katalizator razvoja ove gospodarske grane.

Nedostatak odgovarajućeg broja kvalificiranog ICT kadra bit će veliki problem inovativnim organizacijama i poduzećima u javnom i privatnom sektoru koje odluče aktivnije krenuti u osvajanje inozemnih tržišta. U tom smislu važno je poticati visoko obrazovanje ICT radne snage i njihovu bitno bržu integraciju u gospodarstvo, što je zahvaljujući i predstavnicima HUP ICT udruge uključeno u ključni obrazovni dokument Republike Hrvatske – Strategiju razvoja znanosti i visokog obrazovanja.

Prioriteti koje je novo vodstvo udruge definiralo su: izvoz i međunarodna suradnja, EU fondovi i regionalni razvoj, e-Poslovanje/e-Uprava, razvoj ICT sektora, obrazovanje i zapošljavanje te međusektorska suradnja. Kao operativni prioritet najavljeno je da se u sljedećih par mjeseci mora izraditi analiza mogućih ekonomskih učinaka ICT sektora na hrvatsko gospodarstvo, zaključuje se u priopćenju.