iba 2018: Univerzum novih ideja

Sajam iba najveći je svjetski sajam za pekarstvo, slastičarstvo i grickalice koji se na sajamskom prostoru Messe München održava svake tri godine. Ovogodišnja je izložba u organizaciji tvrtke GHM Gesellschaft für Handwerksmessen mbH održana od 15. do 20. rujna u Münchenu te je okupila dosad rekordna 1.373 izlagača.

Spuštena je zavjesa na 24. izdanje sajma iba koje je iznjedrilo novog svjetskog prvaka u slastičarstvu (Haoran Lyu iz Kine), privuklo 76.800 profesionalnih posjetitelja te osiguralo realizaciju novih ugovora vrijednih 2,1 milijardu eura. Profesionalni su posjetitelji posebno bili zainteresirani za testiranje novih proizvoda, predstavljanje inovacija u proizvodnoj tehnologiji, sirovinama i trendovima u uređenju prodajnih mjesta (shopfitting).

S ukupno 58 sati sajamskog ambijenta, razmjene mišljenja i kontakata – iba je postavila standarde za sljedeće tri godine i otkrila trendove u industriji pri čemu je fokus svih sudionika bio okrenut prema digitalizaciji. Digitalni proizvodi bili su profesionalno predstavljeni na gotovo svakom sajamskom štandu. Izlagači i posjetitelji imali su pritom prigodu vidjeti digitalna rješenja i procese, nove poslovne modele i sigurnost proizvoda kao ključne momente razvoja ovog sektora.

Upravo je taj rezultat dalo veliko istraživanje na 1.373 izlagača i 76.800 profesionalnih posjetitelja. Pekari i slastičari posebno su cijenili pogled u budućnost koji samo ovaj sajam nudi, dok je 94 posto njih izjavilo da je njihov cilj na sajmu o dobivanju informacija o novim proizvodima u potpunosti ispunjen.

“iba je najvažnija izložba u našem sektoru. Ovdje se pokazuju trendovi, a kolege pekari mogu vidjeti što će biti važno u budućnosti. Tako je više nego očito da će u iduće tri godine svjetska industrija proizvodnje kruha rasti s fokusom na gorki kvasac, dugu fermentaciju i kvalitetu procesa. Nadalje, iba nudi i veliki izbor strojeva i opreme za male pekarnice. Osobno su me najviše dojmila dva natjecanja za pekare i juniorsko svjetsko prvenstvo za slastičare. Odabir najboljih u tako oštroj konkurenciji nije bio nimalo lak zadatak. Svaki je posjetitelj u proteklih nekoliko dana s jedne strane mogao vidjeti izvanredne rezultate rada pekara i slastičara, a s druge strane steći uvid u buduća kretanja sektora pekarstva i slastičarstva”, izjavio je Antonio Arias, Predsjednik Međunarodnog udruženja pekara i slastičara (UIBC).

Uz to što je vodeća svjetska izložba proizvoda i rješenja u ovoj industriji, iba je i platforma znanja. Tako je u sklopu sajamskih cjelina iba.FORUM i iba.SPEAKERS CORNER održano više od stotinu različitih predavanja. Cilj je bio da posjetitelji ne samo dobiju priliku za osobni kontakt sa stručnjacima iz različitih područja, nego da steknu i praktični know-how o temama koje će odlučno utjecati na razvoj industrije u budućnosti.

Digitalne tehnologije otvorile su potpuno nove vidike i mogućnosti, što se osobito moglo vidjeti premijernim predstavljanjem iba.Virtual Baker Tours. Unatoč dugim redovima ispred 3D kina, to nije omelo posjetitelje da strpljivo čekaju svoj red kako bi “iz prve ruke” vidjeli kako njihovi kolege rade svoj posao. Uz pomoć naočala za virtualnu stvarnost i video zapisa od 360 stupnjeva, mogli su otputovati u inovativne pekarnice u Njemačkoj, Grčkoj, Islandu, Austriji i SAD-u i tako dobiti inspiraciju za vlastito poslovanje.

Kao što je u svojoj izjavi spomenuo Antonio Arias, veliku je pažnju publike privuklo UIBC Juniorsko svjetsko prvenstvo slastičara koje je u konkurenciji sedam natjecatelja završilo pobjedom kineskog predstavnika Haorana Lyua. Sudionici iz Tajvana, Islanda, Norveške, Brazila, Kine, Japana i Njemačke predstavili su svoja slastičarska umjetnička djela. UIBC Juniorsko svjetsko prvenstvo slastičara bilo je veliko finale nakon održanih pekarskih natjecanja, UIBC-ovog Kupa pekara i Njemačkog prvenstva glavnih pekara, te je čak 86 posto posjetitelja ova natjecanja proglasilo glavnim atrakcijama sajma.

Živa i optimistična atmosfera u paviljonima jednako se tako odrazila i na ukupnu ocjenu ekonomske razvijenosti industrije. Budućnost ove industrije je svijetla: nezavisno je istraživanje pokazalo da sedam od deset profesionalnih posjetitelja sajma iba očekuje kako će se ekonomska situacija ili popraviti ili ostati jednakom kao sada.

U HRVATSKOJ KUHINJI
U organizaciji tvrtke Belimpex na sajmu je nastupilo i sedam hrvatskih izlagača: Data-bak, Glazir, Izo, Naše klasje, Pan-Pek, Pekar i Tim zip. U razgovoru s njima željeli smo doznati kakve dojmove nose sa sajma iba te na koji način će to implementirati u svoje poslovanje.

Goran Kolarić, direktor tvrtke Data-bak, kaže da su jako zadovoljni inovacijskom razinom ovogodišnje izložbe. “Fascinantno je kako to funkcionira usprkos tolikom broju izlagača. Inovacije su dobro došle, mi konkretno kao izlagači nismo relevantni komentirati sve inovacije, posjetitelji su tu ipak najvažniji za komentirati, ali iba je uvijek bila posebna i inovativna. Mi prezentiramo naše novitete koji su do sada izvrsno prihvaćeni na širem tržištu. Ako moramo izdvojiti zadnje novosti, to je onda koncentrat DB fit i Smjesa za kekse”, ističe Kolarić.

Tvrtka Data-bak osnovana je 1994. godine te se bavi proizvodnjom sirovina s dodanom vrijednošću, a danas se može pohvaliti dugoročnom suradnjom s velikim brojem kupaca iz cijele regije. Tijekom 2016. u tvrtki je realizirana dosad najveća investicija u veliko širenje pogona i nove proizvodne linije te su izgrađeni i novi centar za prezentacije, istraživanje i razvoj, a u fazi realizacije su daljnje investicije u povećanje proizvodnih kapaciteta. Direktor Kolarić ističe kako su česti izlasci na sajmove i to uglavnom u inozemstvu važan dio poslovne strategije tvrtke. Po njegovom mišljenju, hrvatsko tržište prati trendove iz Europe te je uvijek bilo na razini po pitanju kvalitete proizvoda.

“Pekarstvo u Hrvatskoj ima dugu tradiciju i upravo tu vidimo prostor za napredak – još više proizvoda karakterističnih za naše podneblje u skladu s tradicijom. Mi nastojimo biti inovativni i za europske pojmove, što nije lagani zadatak, ali dosadašnji nam rezultati ulijevaju samopouzdanje”, naglasio je direktor Data-baka.

Tvrtka Izo d.o.o proizvodi pekarske strojeve i opremu, ugostiteljsku opremu, zvučnoizolirana kućišta za diesel agregate i pumpe za navodnjavanje, ali se bavi i proizvodnjom pekarskih proizvoda i slastica (dnevni i zaleđeni program). Tvrtka je izvozno orijentirana i ove godine slavi 25. godišnjicu poslovanja. Na svjetskim sajmovima pekarstva i slastičarstva, kažu, nastupaju jednom do dva puta godišnje. Osim ovog sajma, nastupili su na sajmovima Sigep (Rimini), Modern Bakery (Moskva), a do kraja godine planiraju i premijerni nastup na Gulfood Manufacturing (Dubai). Dogodine im je u planu i iskorak na američko tržište.

“Ove godine na sajmu iba prezentiramo: friteze za krafne, dozator punilicu, filter ulja, roto peć, komoru za fermentiranje tijesta, kolica i limove. Kako je iba svjetska izložba, stupili smo u kontakt s distributerima pekarske opreme iz brojnih zemalja u kojima do sada nismo bili prisutni. Dobar je odaziv i krajnjih kupaca, ugovorili smo na samom sajmu veliki broj poslova. Vrlo smo zadovoljni jer to znači da su kupci prepoznali našu kvalitetu”, istaknuo je Zlatko Frančula, prodajni predstavnik tvrtke Izo.

S inovacijskom razinom sajma i ukupnom organizacijom i on je jako zadovoljan, ali upitan za trendove koji obilježavaju hrvatsko tržište pekarskih proizvoda ipak je dosta suzdržan: “Proizvođači pekarskih proizvoda imaju podosta problema, prvenstveno tu mislim na trend iseljavanja hrvatskih građana, što ujedno znači smanjenu potražnju za pekarskim proizvodima, onda je tu i općenito nedostatak radne snage, ne samo one kvalificirane, već i nekvalificirane, priučene radne snage. Vlasnici pekara ulažu sve napore, investiraju u strojeve i prostora za napredak ima. Po mojem osobnom mišljenju treba i država pripomoći, pri čemu mislim i na lokalnu upravu, županije, gradove, koji svojim lobiranjem trebaju potaknuti jače strane investicije u industriju i poljoprivredu. To bi omogućilo rast i popratnim industrijama, ujedno i industrije pekarstva kroz sve mjesece u godini, a ne samo u ljetnim mjesecima kroz turizam. Mišljenja sam da bi se na taj način zaustavilo i iseljavanje hrvatskih građana”, zaključuje Frančula.

Gotovo 30 godina na tržištu je prisutan vinkovački Pekar. U asortimanu tvrtke nudi se više od 100 proizvoda, a osim svježih i zamrznutih pekarskih proizvoda ponudu nadopunjuju tjestenine, mlinci, krušne mrvice i suhi kolači. Direktor tvrtke Domagoj Radić kaže kako su razvili liniju proizvoda za brzu i jednostavnu pripremu te između ostalog prilagođenu HoReCa kupcima.

“U posljednjih smo nekoliko godina intenzivirali marketinške aktivnosti, samim time i sudjelovanje na sajmovima. Nastupamo i na domaćim i na inozemnim sajmovima te planiramo te nastupe dodatno intenzivirati”, naglašava Radić te dodaje: “Na sajmu iba predstavili smo naše perjanice: somun / lepinju, slance, burgere, kifle, burek i krušne mrvice. Za te smo se proizvode specijalizirali i možemo se pohvaliti odličnom kvalitetom za dobru cijenu, kao i velikim kapacitetima. Ostvarili smo dosta zanimljivih kontakata, a vjerujemo da će to uroditi i plodom odnosno ugovorima.”

Kao i ostali izlagači, i u Pekaru su zadovoljni poslovično vrhunskom organizacijom ovakvih manifestacija koje se održavaju na tlu Njemačke. Za inovacije kažu da su uvijek dobro došle, ali i da su profesionalni posjetitelji ipak najpozvaniji da o tome sude jer su njima i namijenjene. U razgovoru smo se, pored nastupa na sajmu, dotaknuli i hrvatskog tržišta na kojem direktor Pekara budućnost vidi u višoj razini specijalizacije.

“Hrvatsko tržište je malo u usporedbi s većinom tržišta Europe. U posljednje se vrijeme konačno krenulo u smjeru specijalizacije za pojedinačne proizvode jer ne mogu svi proizvoditi sve proizvode na potrebnoj razini. Tu i vidimo najveću mogućnost za napredak u Hrvatskoj”, poručio je Radić.

Izvješćem sa sajma iba zaključujemo temu o tržištu pekarskih proizvoda koje nismo do sada obrađivali s obzirom da je riječ o specijaliziranim prodavaonicama i asortimanu. Međutim, riječ je o tržištu koje ima veliki potencijal i širi se kako kroz maloprodajni kanal pekarnica, tako i preko lanaca supermarketa donoseći convenience duh do kupaca koji su vrlo zahtjevni kada je riječ o dobrom zalogaju. Upravo tom brzom i ukusnom zalogaju domaći potrošač poklanja sve više pažnje pa smo i mi u ovom broju poslušali te potrošače i vrlo opsežno obradili ovaj tržišni segment. Uvjeren sam da ćemo to i ponoviti prije iduće iba-e koja je na rasporedu u Münchenu od 23. do 28. listopada 2021. godine.

Prethodni članakMHP potvrdio namjeru preuzimanja Perutnine Ptuj
Sljedeći članakDr. Oetker Choco Lava Muffins