Ukrajinski proizvođač peradi, tvrtka MHP SE, nakon odobrenja austrijske Federalne agencije za zaštitu tržišnog natjecanja potvrdila je namjeru preuzimanja slovenske Perutnine Ptuj. MHP je vertikalno integrirana kompanija i vodeći ukrajinski proizvođač peradi s prerađivačkim pogonima u Nizozemskoj i Slovačkoj te prodajnim i distributivnim centrima na Bliskom istoku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

MHP otprilike 60 posto proizvodnje peradi plasira na domaćem tržištu, dok preostalih 40 posto izvozi u više od 60 zemalja širom svijeta. Visoka efikasnost proizvodnje omogućila je MHP-u da kontrolira rizike i kvalitetu peradi u svim fazama proizvodnog procesa. Time se osigurava pridržavanje svih važećih standarda i zakona kako u Ukrajini, tako i u EU. Ključni dio uspjeha MHP-a je intenzivni CAPEX program u čije je ekološke projekte u posljednjih 10 godina uložila 1,75 milijardi dolara, snažan i iskusan rukovodeći tim i integrirani poslovni model.

MHP ovim širenjem čini strateški iskorak koji će povećati vrijednost kompanije i ojačati njezinu poziciju na globalnom tržištu, dok Perutnina Ptuj dobiva strateškog, dugoročnog investitora. Perutnina Ptuj ima snažan brend i značajan udio na tržištu peradi, koji je MHP spreman značajno podržati u nadolazećim godinama kroz investicije i daljnji razvoj, kaže se u priopćenju kompanija.

S iskusnim rukovodećim timom, MHP se obvezuje poboljšati kvalitetu proizvoda Perutnine Ptuj s ciljem ispunjavanja najviših EU standarda. Suradnja će donijeti direktnu korist lokalnim farmerima i zaposlenicima te biti pozitivan utjecaj na peradarsku industriju Balkana u cjelini.

Prošle godine je MHP ostvario 1,29 milijardi dolara prihoda, s porastom od 13 posto u odnosu na 2017. godinu te 230 milijuna dolara dobiti. U prvom polugodištu ove godine prihodi su im porasli za 16 posto, na 694 milijuna dolara.

Perutnina Ptuj je prošle godine ostvarila 166 milijuna eura prihoda i 7,8 milijuna eura dobiti. Uz Perutninu, MHP dobiva i njezine podružnice po Balkanu, među kojima je i Pipo Čakovec, te tvrtka u Austriji.