Ikea: U poslovnoj 2015. dobit 3,5 milijarde eura

ikea-midiZajedno s prihodima od najma u trgovačkim centrima, ukupni prihodi Ikea Grupe porasli su 11,5 posto na 32,7 milijardi eura, objavljeno je iz kompanije.

U poslovnoj godini 2015. koja je završila krajem kolovoza, Ikea Grupa ostvarila je neto dohodak u iznosu od 3,5 milijarde eura.

Ukupan promet porastao je za 11,2 posto u odnosu na prošlu poslovnu godinu te iznosi 31,9 milijardi eura. Zajedno s prihodima od najma u trgovačkim centrima, ukupni prihodi Ikea Grupe porasli su 11,5 posto na 32,7 milijardi eura, objavljeno je iz kompanije.

“U godini koja je iza nas ostvarili smo odlične rezultate, a mnogo smo uložili u održivost, bolju ponudu te dostupnost naših proizvoda”, naglasio je Peter Agnefjäll, predsjednik i CEO Ikea Grupe povodom objave financijskih rezultata i Izvješća o održivosti za PG 2015.

Rastu prometa najviše su doprinijele postojeće robne kuće, a na dobre rezultate bitno su utjecala i novootvorena tržišta te online ekspanzija. Njemačka je ove godine ostvarila rekordne rezultate, dok se na tržištima Južne Europe primjećuje pozitivan pomak. Sjeverna Amerika nastavlja pozitivno poslovati, a Južna Koreja kao novootvoreno tržište poslovala je iznad očekivanja.

Dobre financijske rezultate Grupa će i ove godine podijeliti sa svim zaposlenicima i nagraditi ih s ukupno 105 milijuna eura kroz program “Tack!”. Od kada je prije dvije godine uveden program “Tack!”, zaposlenicima je ukupno dodijeljeno 305 milijuna eura.

Pozitivni rezultati i rast omogućit će Grupi jačanje osnovnog poslovanja ulaganjem u robne kuće, u razvoj online kanala i novih formata maloprodaje te u dostavne centre. Tvrtka će također nastaviti kontinuirano ulagati u obnovljive izvore energije, ali i asortiman proizvoda koji umanjuju čovjekov utjecaj na okoliš.

“Naša je vizija stvoriti bolji svakodnevni život za što veći broj ljudi i odlučni smo u namjeri da pozitivno utječemo na ljude i planet. Zato želimo da naše poslovanje bude potpuno održivo, transformiramo ga i dižemo svoj glas povodom hitnih pitanja kao što su klimatske promjene”, pojasnio je Agnefjäll.

Uz pozitivan pomak u poslovanju, Izvješće o održivosti Ikea Grupe za PG 2015 pokazalo je i značajan napredak tvrtke u ostvarenju ciljeva Strategije o održivosti “Pozitivni za ljude i planet”, s posebnim naglaskom na mjere povodom klimatskih promjena. (banka.hr)

Prethodni članakProsječno kućanstvo potroši 81.054 kune godišnje
Sljedeći članakSarajevska pivara počela s proizvodnjom OeTTINGER piva