IKEA zahvaljujući internetskoj prodaji ostvarila rekordne prihode

U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s kolovozom IKEA-ni prihodi od prodaje robe i usluga dosegli su 41,3 milijarde eura što je 6,5 posto više u odnosu na prethodnu poslovnu godinu

Švedski lanac trgovina namještajem IKEA izvijestio je da je poslovnu godinu zaključio s rekordnim prihodima zahvaljujući uzletu prodaje putem interneta.

U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s kolovozom IKEA-ni prihodi od prodaje robe i usluga prvi su puta premašili 40 milijardi eura, dosegnuvši ukupno 41,3 milijarde eura. To je 6,5 posto više u odnosu na prethodnu poslovnu godinu.

Rezultat uključuje 43-postotni skok prodaje putem interneta, na 2,9 milijardi eura. Dodatnu potporu pružilo je i otvaranje novih fizičkih trgovina.

Izvršni direktor Torbjorn Loof rekao je da prodaja u trgovinama otvorenim dulje od godinu dana porasla 1,2 posto, naglašavajući ujedno da prihodi od prodaje putem interneta sada čine sedam posto ukupnih prihoda.

Švedska kompanija u posljednje vrijeme nudi kupcima digitalne i druge usluge, poput isporuke i sklapanja namještaja. Paralelno su počeli otvarati trgovine u središtima velikih gradova, poput Pariza, koje funkcioniraju kao izložbeni saloni. Paralelno isprobavaju i nekoliko novih formata trgovina i usluga, uključujući iznajmljivanje namještaja.

“U cjelini gledano, kada pogledate brojke, između ostalog u kontekstu činjenice da prolazimo kroz prilično veliku preobrazbu u razvoju našeg koncepta… uspjeli smo ostvariti dobre rezultate i istodobno iz temelja mijenjati poslovanje i graditi IKEA-u za budućnost”, ustvrdio je Loof.

Važni su motor rasta prodaje po njegovim riječima bili IKEA-ini programi za spavaće sobe i kuhinje. Izdvojio je i skok prodaje novih proizvoda za kućanstvo, povezanih s internetom. Sljedećih će godina IKEA puno ulagati u taj dio ponude, najavio je. (Hina)