ikea-logo-ftdIkea je oduvijek tajnu svog uspješnog poslovanja držala za sebe. Ta je tajnovitost postala još zanimljivija nakon što je Ikea otkrila vrijednost vlastitog brenda, piše Wall Street Journal.

Iz kompanije su poručili kako su vrijednost vlastitog brenda procijenili na 9 milijardi eura, odnosno 11 milijardi dolara. Ikea je morala progovoriti o nekim detaljima poslovanja zbog promjena u korporativnoj strukturi. Otkrili su iznos za koji su prodali brend kompanije Inter Ikea Systemsu, još 1. siječnja 2012. Cilj transakcije bio je konsolidirati i pojednostaviti strukturu grupe.

“Nikad nećemo biti transparentni poput kompanija na burzi” rekao je kompanijin glasnogovornik Anders Bylund. “Već godinama imamo ambiciju naše poslovanje učiniti transparentnijim i razumljivijim”, dodao je.

Sada kada je otkrivena vrijednost Ikeina brenda, pitanje je gdje je se ona nalazi na ljestvici svjetskih top brendova? Ovisi koga pitate. Prema dvjema kompanijama koje mjere vrijednost brendova, Ikea se može nalaziti na visokom 31. mjestu ili tek na 89. mjestu. Interbrand smatra da vrijednost Ikeina brenda iznosi 11,9 milijardi dolara, a Millward Brown 9,2 milijarde dolara. Iz Ikee su pojasnili kako su u procjeni vrijednosti brenda koristili interne podatke te vanjske analize.

Prema Millward Brownu, najveću vrijednost brenda ima Apple (183 milijarde dolara) što je gotovo trećina tržišne vrijednosti te kompanije (581 milijardi dolara). Interbrand, pak, procjenjuje vrijednost brenda Apple na 33,5 milijardi dolara, što Apple stavlja na 8. mjesto ljestvice top brendova, na kojoj prvo mjesto drži Coca Cola (71,9 milijardi dolara).

Tvrtka koja upravlja Ikeinim prodavaonicama zaradila je 2,97 milijardi eura na 25,2 milijarde eura prihoda u 2011. fiskalnoj godini, a prodaja i profiti tvrtke bilježe stalan rast posljednjih nekoliko godina. (Poslovni dnevnik)