Vlasnik ste male tvrtke koja nudi usluge ili proizvode, a možda radite za veliku tvrtku koja uz pomoć webshopa prodaje proizvode? Koji god odgovor bio, vjerujemo da posvećujete mnogo vremena objavljivanju sadržaja na internetskoj stranici tvrtke. No, je li taj sadržaj SEO optimiziran i znate li uopće što to točno znači? Ako niste sigurni, čitajte dalje jer ćemo vam na jednostavan način objasniti što su SEO članci i zašto ih trebate ili sami pisati ili angažirati nekoga da vam ih napiše.

Što je SEO članak?
Članak koji je u skladu sa SEO – optimizacijom web stranice (engl. Search engine optimization) dio je pisanog sadržaja kao stranica s jedinstvenim URL-om, kao što je to i post na blogu koji je prikazan na vašoj web stranici. Educira, informira i zabavlja vašu ciljanu publiku, a odlikuje se stručnošću i kvalitetom. SEO članak optimiziran je za tražilice tako da postoji mogućnost da se nađe pri vrhu prve stranice prilikom pretraživanja.

Zašto biste trebali pisati SEO članke?
Google ne bi postojao bez sadržaja, a web-stranicama i različitim člancima Google puni bazu onoga što će prikazati ljudima koji traže određenu vrstu sadržaja.

Kada netko vrši pretragu, Googleovi algoritmi analiziraju upit i povezuju ga s najrelevantnijim stavkama. Bez sadržaja raznih tematika, Google ne bi imao što pokazati korisnicima u svojim rezultatima pretraživanja. Pa kad već Google živi zbog sadržaja – neka on bude najbolji mogući.

Iako je Googleov algoritam iz dana u dan sve pametniji, i dalje mu je potrebna ljudska pomoć. Treba mu poticaj stručnjaka koji znaju što treba napraviti. Jedan od načina je SEO optimizacija tekstova. SEO članak optimiziran je za pretraživanje te pomaže tražilicama da bolje razumiju o čemu je riječ u članku. Tako se povećava mogućnost da Google istakne baš vaš članak kao dovoljno relevantan, vrijedan te da ga pokaže pri vrhu rezultata pretraživanja.

Što je članak bliže vrhu, povećavaju se šanse da će netko kliknuti na njega, a što vas više ljudi posjeti, veće su šanse da će članak imati utjecaja na vaš prihod.

Google pridaje veću vrijednost web stranicama koje su, ne zanemarujući ni ostale elemente, i člancima pokazale stručnost i autoritet u sklopu tržišta na kojem poslujete, a dobro napisan članak jedan je od ključnih načina da se to pokaže.

Visokokvalitetne web-stranice trebaju stručan pristup da bi stekle traženi autoritet – domain authority i page authority – te postigle punu vrijednost.

SEO članci mogu rezultirati ponovnim posjetima vašoj web stranici. Ako su dobro postavljeni, optimizirani i zanimljivi, posjetitelji će više vremena provesti čitajući ih i pregledavajući sadržaj te će možda i nešto kupiti zahvaljujući tome. Sve to signalizira Googleu da imate sadržaj koji je tražen i zbog toga će vas nagraditi.

Pisanje SEO članaka nije lagan posao
Pisanje SEO optimiziranih članaka nije lagan posao jer je nužno biti upućen u temu o kojoj je riječ, posjedovati vještinu lijepog pisanja, znati kakav će sadržaj biti koristan publici i uza sve to bio zabavan kako bi zadržao pažnju čitatelja. No, sve to nije dovoljno, potrebna je i doza stručnosti, vještina služenja alatima koji prate publiku i tržište te analiziraju kako posjetitelje stranice tako i konkurenciju.

Većina pisaca SEO članaka ulaže mnogo vremena u edukaciju i istraživanje te stoga i ne čudi što je angažiranje tvrtki za pisanje SEO članaka u porastu.

Hoćete li sami uložiti vrijeme u edukaciju i pisanje ili ćete angažirati nekoga da to napravi za vas, stvar je vremena koje imate na raspolaganju i truda koji tome želite posvetiti.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!