Uvrštenjem 71 istarskog maslinara u novo izdanje cijenjene publikacije “Flos Olei”, Istru će u 2021. godini šesti puta zaredom krasiti titula najkvalitetnije svjetske regije za ekstra djevičanska maslinova ulja, izvijestili su iz Turističke zajednice Istarske županije.

Flos Olei je međunarodni vodič posvećen ekstra djevičanskim maslinovim uljima, koja izrazito strogim kriterijima ocjenjuju vrsni stručnjaci-degustatori.

Kako navode iz Turističke zajednice, to je posebno važno s obzirom da se u publikaciji “Flos Olei 2021” nalaze ulja iz cijelog svijeta, odnosno iz 54 maslinarske države te su se istarski maslinari našli u društvu 500 najboljih, s udjelom od čak 14 posto.

“U novom izdanju Flos Oleia uvrštena su 73 ulja iz Hrvatske od kojih je 71 iz Istre, a dva iz Dalmacije. Pritom je velik broj istarskih maslinara postigao bolje rezultate u odnosu na lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu”, priopćeno je iz županijske Turističke zajednice.

U istarskom TZ-u ističu da uspjeh istarskih maslinara nije slučajan, već je uz povoljne agro-klimatske uvjete, rezultat brojnih poljoprivrednih politika Istarske županije u proteklih 25 godina, poput intenzivnih edukacija maslinara, podjele sadnica te kredita županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre.

“Iznimno smo ponosni na uspjeh naših maslinara i na činjenicu da smo čak šesti put zaredom proglašeni najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Velika je to čast, koja uz ostale laskave titule dokazuje da su istarska maslinova ulja poznata i cijenjena na svjetskoj razini”, izjavio je obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin.

Dodao je kako su vrhunska maslinova ulja plod dugogodišnjeg truda, rada i velike ljubavi istarskih maslinara dok je u Istri, kako je rekao “za sve nas maslinovo ulje namirnica od velikog značaja – naša regionalna posebnost, naša tradicija i stil života, proizvod prepoznatljivosti cijenjen izvan našeg užeg zavičaja”.

“Zvuči nestvarno i rekao bih pretenciozno, no Istra je i šestu godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Dovoljno je istaknuti kako Istra ima 71 uvrštenih maslinara, a Toscana 43. U bilo kojem drugom važnom natjecanju ili jednostavno na mjestima gdje se stječe i potvrđuje reputacija, nemamo takav uspjeh kao što ga ima istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje”, izjavio je direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!