Jasno definiranje svjetskih tehnoloških standarda koji se primjenjuju u trgovini dovodi do značajnih smanjenja operativnih troškova i investicija te profitabilnijeg poslovanja trgovaca

NRF Big ShowNational Retail Federation (NRF) najveća je udruga trgovaca u svijetu koja baštini tradiciju dužu od jednoga stoljeća (osnovana davne 1911.) te ima sjedište u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država Washingtonu.

S više od 2.600 članica iz 46 zemalja, National Retail Federation predstavlja i krovnu organizaciju za stotinjak nacionalnih i internacionalnih udruga trgovaca.

Kao takva, NRF je najveći zastupnik interesa trgovaca u svijetu. Po vlastitoj izjavi, osnovna zadaća im je “zastupanje interesa trgovaca kroz promicanje ispravnih vrijednosti, obrazovanje i komunikaciju”.

OKVIR DJELOVANJA NRF-a
Osnovna pododjeljenja NRF-a su:
– Association for Retail Technology Standards (ARTS): najinternacionalnije odjeljenje NRF-a koje se koncentrira na tehnologiju u trgovini. S ciljem redukcije troškova vezanih za tehnologiju, ARTS se bavi definiranjem svjetskih tehnoloških standarda;
– The National Council of Chain Restaurants (NCCR): udruženje koje zastupa interese restoratera;
– Retail Advertising & Marketing Association (RAMA): udruga marketinških stručnjaka zaposlenih u trgovini, specijaliziranih agentura i proizvođača marketinških sadržaja;
– Shop.org: udruga trgovaca koji prodaju putem interneta;
– International Retail Federation (IRF): udruga trgovaca čiji je fokus ekspanzija na svjetska tržišta.

lead1Za nas je najzanimljivije ARTS odjeljenje čiji rad s posebnim interesom prate svi svjetski trgovci. Njegova najvažnija zadaća je standardizacija tehnologije koja se primjenjuje u trgovini te posljedična redukcija operativnih troškova i investicija.

S obzirom na količinu mogućih tehnoloških rješenja iz modernih područja kao što su društvene mreže, cloud tehnologija, mobilni uređaji, online trgovina, aplikacije za vjerne kupce i mnogi drugi, jasno je vidljivo koliko je dobrodošla svaka pomoć koja će trgovcu preporučiti na koji način može objediniti ove tehnologije te ih optimalno iskoristiti.

Članice ovog udruženja dijele se na trgovce i proizvođače tehničkih rješenja, a njihov je omjer oko 65% naprema 35%. Ovaj omjer, koji je u korist trgovaca, osigurava da sve što se definira potječe od samih problema trgovine te je shodno tome i primjenjivo u praksi. Na strani proizvođača su renomirane svjetske tvrtke kao što su IBM, NCR, Wincor Nixdorf, Bizerba, Mettler, SAP, HP i mnoge druge. Kao predstavnika jugoistočnog dijela Europe, te svih njenih specifičnosti, možemo spomenuti tvrtku članicu Service Plus Group iz Hrvatske.

TEHNOLOGIJE U TRGOVINI
Sam rad ARTS-a može se podijeliti na tri cjeline: prvotno je to istraživački rad, potom dolazi informativni dio, dok treća cjelina obuhvaća samu standardizaciju. Na području istraživačkog rada ARTS se bavi temama koje su aktualne te posebno interesantne za trgovinu. Rezultati ovih istraživanja se objavljuju u nizu javno publiciranih dokumenata, takozvanih “White papers”.

Nabrojimo samo neke od njih: “Integracija platnih sustava u trgovačka rješenja”, “Cloud computing u trgovini”, “Osnove mobilne trgovine”, “Internet of Things”, “Društvena trgovina” i mnogi drugi. Ukoliko pričamo o informativnim aktivnostima u djelovanju ARTS-a, važno je napomenuti kako ARTS organizira veliki broj webinara, konferencija, okruglih stolova i kao krunu svih događaja veliki godišnji sajam tehnologije za trgovinu.

lead2 Ovaj sajam, pod nazivom NRF Big Show, održava se svake godine tijekom siječnja u New Yorku. Na njemu se okupe stotine izlagača te ga obiđe više od 33.000 posjetitelja, što ga čini najvećim stručnim sajmom tehnologije za trgovine u svijetu.

Jedan od najvažnijih područja rada ovog udruženja je sama standardizacija tehnologija i procesa u trgovini. Najvažniji standardi su svakako sljedeći:

– Standardizacija podataka u poslovanju trgovaca: Standard “Model podataka trgovca” koji definira vrstu svih podataka u poslovanju trgovaca te njihovu strukturu i organizaciju. S obzirom da se model podataka prostire preko svih korištenih aplikacija i sustava, samim time u ogromnoj mjeri smanjuje troškove integracije između samih sustava. Osim toga, on je neiscrpan izvor ideja za trgovce. Ovdje se misli na poboljšanje poslovnih procesa, uvođenje novih oblika poslovanja ili jednostavno optimiziranje postojećih.

– Standardizacija svih trgovačkih procesa: Standard “Model poslovnih procesa” naslanja se na model podataka te modelira i opisuje sve procese u trgovini, i to neovisno o segmentu poslovanja samog trgovca.

– Standardizacija komunikacije s dobavljačem: Što je tehnologija kompleksnija to je teže naći pravo rješenje. Standard “Standardni upiti za ponude dobavljača (RFP) i primjeri standardnih ugovora nabave i implementacije” daje trgovcima vrlo moćan alat kako da lakše i brže prođu kroz proces izbora optimalnog dobavljača za određene dijelove svog poslovanja. On ne samo da objedinjuje najvažnije informacije i funkcije koje se zahtijevaju od dobavljača, nego omogućuje i laku usporedbu između dobavljača.

Neki od ovih RFP-a su: RFP za izbor POS aplikacije, RFP za izbor cloud rješenja, RFP za izbor rješenja za plaćanje, RFP za izbor rješenja video analitičkih sustava, RFP za rješenje skladišnog rješenja i mnogi drugi. Pored RFP dokumenata, ARTS izrađuje i preporučuje i čitav niz standardnih ugovora za nabavu i implementaciju tehničkih rješenja.

– UnifiedPOS – standardizacija hardvera namijenjena trgovini: Ovo je standard koji definira arhitekturu uređaja u trgovini. To se posebno odnosi na uređaje koji se integriraju na samoj blagajni ili se nalaze negdje drugdje u trgovini. Gotovo svi proizvođači hardvera i softvera za trgovinu slijede ovaj standard. On dovodi do toga da je trgovac neovisan o proizvođaču određenog hardvera. Zamjena jednog hardverskog uređaja s uređajem drugog proizvođača hardvera moguća je bez ikakve promjene same aplikacije. Nažalost, još uvijek su česte lokalno razvijene aplikacije koje ne koriste ovaj standard te time uzrokuju dodatne troškove integracije kod samog trgovca.

NRF Big Show 2Najpoznatiji predstavnici ovog standarda su OPOS i JavaPOS s kojima se označava aplikativni interface između blagajničke aplikacije i korištenog hardvera. Najnoviji razvoj ovog interfacea poznat je pod imenom WS-POS koji, udaljenim pristupom putem Web Servicea, definira pristup uređajima kao što su barkod čitači, printeri računa, trgovački displeji i drugi. Objava ovog standarda očekuje se krajem 2015. godine.

– JSPOS – standardizacija povezivanja mobilnih telefona i standardnih trgovačkih uređaja: Jedna od najvažnijih primjena ovog standarda može se naći u JSPOS-u. Riječ je o open source biblioteci koja omogućuje direktno povezivanje trgovačkih uređaja s mobilnom aplikacijom putem programskih jezika HTML5 i JavaScript.

“S obzirom na sve veću rasprostranjenost mobilnih uređaja očekujemo da će važnost WS-POS standarda biti sve veća. JSPOS omogućuje brzu i laku implementaciju ovog standarda u bilo koju mobilnu aplikaciju. Ovaj projekt postaje još interesantniji ako zamislimo budućnost trgovine vezanu za ‘Internet of Things'”, kaže Antonio Horvatić, tehnički voditelj open source projekta JSPOS.

U zaključku, možemo samo podsjetiti koji su to ključni benefiti koje ARTS donosi trgovcima. Naime, globalizacija trgovaca i promjene ponašanja kupaca uvjetuju sve veću kompleksnost trgovačkih sustava. Samim time raste i važnost ovakvih neovisnih organizacija kao što je NRF, odnosno ARTS. Na kraju, ove organizacije kroz svoj rad ostvaruju veliki benefit za trgovce, a to je prije svega redukcija troškova.

Darko Pavić
CEO, Service Plus Group
darko.pavic@serviseplus-it.com
Twitter:@PavicDarko
Service Plus Logo