26.8 C
Zagreb
Nedjelja, 21. srpnja 2024., 12:55
VijestiKarijereIvica Matošević ponovno na čelu Udruženja vinarstva HGK

Ivica Matošević ponovno na čelu Udruženja vinarstva HGK

ivica-matosevic-large1U skladu s Poslovnikom o radu Udruženja vinarstva HGK na sjednici Skupštine 25. siječnja održane u HGK za predsjedavajućeg Udruženja u sljedećem jednogodišnjem razdoblju predložen je i izabran Ivica Matošević iz tvrtke Vina Matošević, a ujedno i predsjednik udruge Vinistra iz Pule.

Također, za novog člana izvršnog odbora izabran je predsjednik novog Udruženja “Vino Dalmacije” iz Splita Ivica Kovačević iz tvrtke Jako vino.

Ciljevi su djelovanja Udruženja vinarstva HGK brendiranje Hrvatske kao vinske zemlje, povećanje potrošnje i izvoza, prilagodba sektora zakonodavnom okviru EU i uvjetima zajedničkog tržišta te priprema sektora za nove modele financiranja i korištenje sredstava iz EU i hrvatskog proračuna, navodi se u priopćenju HGK.

Povodom imenovanja Matošević je istaknuo kako treba i dalje poticati poboljšavanje konkurentnosti proizvodnje, pogotovo u odnosu na susjedne države.

“S tim se procesima skladno nadopunjava brendiranje Hrvatske kao vinske zemlje koja je za sada najpoznatija kao turistička destinacija. Zbog toga Udruženje mora i dalje jačati promotivne aktivnosti uz pomoć svih oblika javnog priopćavanja. U narednom razdoblju valja povećati direktnu prodaju odnosno prodaju na kućnom pragu za koju treba predložiti diferenciranu stopu PDV-a”, kazao je.

Iz HGK ističu kako se nastavlja i provođenje Nacionalnog programa pomoći sektoru vina u 2012. i 2013. godini. Pored toga, ulaskom Hrvatske u EU doći će i do značajne promjene u vanjskotrgovinskoj politici jer se u razmjeni vina sa zemljama članicama EU više neće primjenjivati carina i preferencijalne kvote.

Smanjenje carinske zaštite pri uvozu vina iz zemalja članica za posljedicu može imati pad uvoznih cijena i rast uvoza vina, kažu iz komore.

S druge strane, sa zemljama Cefte doći će do značajnih promjena u izvozu vina zbog prestanka primjene Sporazuma CEFTA 2006 i primjene sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EK s pojedinim zemljama Cefte (rast carina, kvote). Doći će i do promjene visine osnovne stope carine za uvoz iz trećih zemalja, primjerice Čilea, Australije i Novog Zelanda.

Naročito je važna promidžba na inozemnim tržištima s kojom će se nastaviti i u ovoj godini sudjelovanjima na sajmovima i konferencijama, izradom internetske stranice te novih brošura o hrvatskim vinima na više jezika, a realizirat će se i oglašavanje u inozemnim specijaliziranim edicijama te organizirati i sudjelovanja na nacionalnim sajmovima, navodi se u priopćenju HGK.

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...