psenica-zetva-largeCijene pšenice na terminskim tržištima u Europi danas su dosegnule najviše razine u zadnja četiri mjeseca zbog glasina o mogućem ograničavanju izvoza pšenice iz Rusije i Argentine.

Glasine o ograničavanju izvoza Rusije i Argentine potaknule su još jučer rast cijena pšenice na terminskim tržištima u SAD-u, a danas je rast cijena uslijedio i na europskim tržištima.

Tako je terminska cijena mljevene pšenice s rokom isporuke u ožujku na tržištu u Parizu porasla danas 0,4 posto, na 206,75 eura po toni. Tijekom jutra dotaknula je i 210 eura po toni, najvišu razinu od 12. rujna prošle godine. Od početka ovoga tjedna terminska cijena pšenice ojačala je u Parizu otprilike 4 posto.

Na tržištima se špekulira da bi Argentina mogla ograničiti izvoz kukuruza i sojina zrna uslijed suše. Rusija je, pak, već ranije objavila da bi mogla uvesti izvozna ograničenja kako bi održala niskima cijene pšenice na domaćem tržištu dosegne li izvoz određenu razinu.

U međuvremenu, i ruska i argentinska vlada objavile su da nemaju namjeru ograničavati izvoz žitarica.

Na tržištu u Hamburgu prodajna cijena pšenice s rokom isporuke u veljači ojačala je danas 5 eura, na 212 eura za tonu, dok se ponude za kupnju kreću između 207 i 210 eura.

“Glasine o ograničavanju izvoza iz Rusije i Argentine potiču rast cijena. No, kupci često nisu voljni pratiti snažan rast cijena koji se temelje samo na glasinama”, kaže jedan trgovac u Hamburgu. (H)