29.7 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 13:11
VijestiSvijetHrvatski vinari na najvećem svjetskom sajmu vina ProWein u Düsseldorfu

Hrvatski vinari na najvećem svjetskom sajmu vina ProWein u Düsseldorfu

prowein-2012-hrvatski-stand-002U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede 22 hrvatske vinarije predstavile su se mnogobrojnim vinima na Međunarodnom sajmu vina i jakih alkoholnih pića “ProWein 2012” koji se održava od 4. do 6. ožujka 2012. godine u Düsseldorfu u Njemačkoj.

Na sajmu su se prezentirali najznačajniji proizvođači vina iz cijele Hrvatske.

Na površini od 95 četvornih metara veliki interes profesionalne publike izazvali su sljedeći izlagači: Agrokor Vina, Badel 1862, Bodren, Capo, Coronica, De Georgiis, Feravino, Franc Arman, Jako vino, Kabola, Korta Katarina, Krauthaker, Kutjevo, OPG Božo Bačić, OPG Škaulj Šime, Trapan vina, Veralda, Vina Matošević, Vina Roxanich, Vinarija Grabovac – Provin, Vinarija vinski vrh, Vinarija Zdjelarević.

“Ovaj sajam od izuzetne je važnosti za hrvatsko vinarstvo jer je to prilika da se hrvatska vina predstave profesionalnoj publici u Njemačkoj, ali i ostatku Europe i svijeta. Hrvatska je izvezla na ovo zahtjevno tržište lanjske godine količinu od 628.000 litara vina u vrijednosti od 2,7 milijuna američkih dolara te nam i nadalje Njemačka ostaje vrlo važno drugo izvozno tržište, odmah iza BiH. U istom smo razdoblju iz Njemačke uvezli 276.000 litara vina u vrijednosti 745.000 dolara. Ukupno gledajući 2011. u odnosu na 2010. godinu uvoz vina se smanjio za 10%, dok smo izvoz povećali za 7%. Nadamo se da će se nastupom na ovom sajmu još više povećati izvoz hrvatskih vina na strana tržišta, a upravo zato HGK i MP podupiru hrvatske vinare u nastupima na inozemnim sajmovima, a posebice na ovom, jer je ključno mjesto za izgrađivanje daljnjeg zajedničkog brenda Vina Croatia”, rekao je Igor Barbarić, tajnik Udruženja vinarstva u HGK.

prowein-2012-hrvatski-stand-001Predsjednik Udruženja vinarstva HGK Ivica Matošević istaknuo je kako je prezentacija hrvatskog vinarstva na ovom sajmu je od izuzetne važnosti za izgradnju imagea hrvatske kao zemlje vina. “Hrvatska je mala po količinskoj važnosti u svijetu vina, međutim upravo zato imamo prednost da pokažemo našu posebnost i autohtonost vina. Stoga hrvatska vina postaju sve više zanimljiva posebno razvijenim tržištima s rastom prosječne potrošnje poput Njemačke i Velike Britanije, gdje vlada zasićenosti najpopularnijim internacionalnim sortama.”

“ProWein je jedan od tri najvažnija europska sajma i nezaobilazno mjesto za biznis i promociju ukoliko imate ozbiljnu ambiciju izvoziti na Njemačko i ostala tržišta srednje Europe. Naša prisutnost ovdje je jasan signal da na ovom tržištu jesmo i da kontinuitetom nastupa želimo ostati i rasti”, rekao je Saša Špiranec, predsjednik Odbora za sajmove Udruženja vinarstva pri HGK.

Sajam ProWein vodeći je međunarodni sajam vina i jakih alkoholnih pića na kojem se tradicionalno susreću posjetitelji i vodeći svjetski proizvođači i distributeri, a izlagači prezentiraju kompletan pregled svjetskog tržišta u šest izlagačkih paviljona. Ova sajamska manifestacija predvodnik je u različitim trendovima i proizvodima što je i glavni cilj ovog središnjeg sektorskog sajma.

Najnovije objave

Ove jeseni u Zagrebu ne propustite 3. PromoDays sajam promotivnih proizvoda

Podatak da 72 % klijenata vjeruje da je kvalitetan promotivni proizvod izravno povezan s ugledom tvrtke najbolja je pozivnica da dođete na sajam PromoDays,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...