Vodeće tri kategorije po vrijednosnom udjelu u grupi čokoladnih proizvoda, čokoladne table, male čokoladice i praline, zabilježile su pad vrijednosne i količinske prodaje, a negativan trend imala je i kategorija čokoladnih figurica. Suprotno tome, kategorije čokoladnih namaza i čokolada za kuhanje ostvarile su rast vrijednosne i količinske prodaje.

Skupina čokoladnih proizvoda obuhvaća čokolade (table), male čokoladice (impulsni proizvodi), praline, čokoladne namaze, čokoladu za kuhanje i čokoladne figurice (proizvodi poput čokoladnog jajeta s igračkom u sebi ili drugim dodatkom/iznenađenjem).

Prodajni kanali koji ostvaruju najveći udio vrijednosne prodaje na tržištu od 59% su moderni kanali (hipermarketi i supermarketi), dok se kroz trgovine mješovitom robom i drogerije realizira 36% vrijednosne prodaje cjelokupne grupe čokoladnih proizvoda. Convenience kanal, koji predstavljaju kiosci i trgovine na benzinskim postajama, ostvaruju preostalih 5% vrijednosne prodaje čokoladnih proizvoda u 2020. godini.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, skupina čokoladnih proizvoda zabilježila je pad vrijednosne i količinske prodaje. Vodeće tri kategorije po vrijednosnom udjelu u grupi čokoladnih proizvoda – čokoladne table, male čokoladice i praline – zabilježile su pad vrijednosne i količinske prodaje.

Kategorija čokoladnih figurica u 2020. je godini također zabilježila pad vrijednosne i količinske prodaje. Suprotno tome, kategorije čokoladnih namaza i čokolada za kuhanje ostvarile su rast vrijednosne i količinske prodaje. U ukupnoj 2020. godini, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača nose 59% ukupne prodaje čokoladnih proizvoda, a oni su abecednim redom: Ferrero, Kraš i Mondelez International.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je internetskim stranicama u srpnju 2021. godine objavila sažetak analize trendova u području slatkih grickalica (Snacks) u okviru kojih se nalaze i čokoladni proizvodi. U analizi se navodi kako je cijeli asortimanski segment slatkih grickalica bio snažno pogođen pandemijom u 2020. godini koja je donijela financijske izazove i izolaciju građana u njihovim domovima. Iz Euromonitora ističu kako su u kategoriji čokoladnih proizvoda jedino čokoladne table zabilježile kakav-takav rast te dodaju kako je i u 2021. za očekivati da se takav pozitivan trend nastavi. U svom odgovoru na uvjete poslovanja koje je donijela pandemija, proizvođači su pribjegavali čestim sniženjima i promocijama u nastojanju da zadrže potrošače unatoč ekonomskoj nesigurnosti. S druge strane, cjenovno osjetljivi potrošači favorizirali su jeftinije brendove u pokušaju da uštede novac. U 2022. i godinama koje slijede slatke grickalice će se vratiti na pretpandemijske razine vrijednosne i količinske prodaje. To će se događati usporedo sa završetkom pandemije i oporavkom nacionalnog gospodarstva, navodi se u analizi Euromonitor Internationala.