Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije čine 53,7% ukupne promotivne prodaje, dok posebna promotivna pakiranja zauzimaju 46,3% udjela.

Najveći udio u vrijednosnoj prodaji u okviru mješavina i dodataka za kolače u 2021. godini zabilježili su dehidrirani prašci sa 73,7%, dok su najveći udio u količinskoj prodaji imali dodaci kolačima sa 66,6% udjela.

U promatranoj skupini mješavina i dodataka kolačima ukupno je 41,5% vrijednosne prodaje proizašlo kao rezultat cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja. U okvirima udjela redovne i promotivne prodaje uočava se rast od svega 0,5% u vrijednosnom udjelu promotivne prodaje.

Izvor: NielsenIQ ScanTrack podaci temelje se na skeniranim tjednim podacima ključnih trgovaca iz NielsenIQ panela maloprodaje (hiper/supermarketi, trgovine mješovitom robom, drogerije, kiosci i benzinske postaje; bez diskontera). Pod promocijama se podrazumijevaju cjenovne akcije uz minimalno 5% popusta i u trajanju do pet tjedana (Temporary Price Reduction) te promotivna pakiranja kao što su gratis volumen pakiranja (Bonus Pack) i pakiranja s tvornički sniženom cijenom (Price Reduction). Gratis volumen pakiranja i pakiranja sa sniženom cijenom moraju imati zasebne EAN kodove.

U okviru svih potkategorija mješavina i dodataka kolačima zabilježen je blagi rast prodaje putem promocija u 2021. godini u odnosu na prethodnu godinu. Dehidrirani prašci i dodaci kolačima ostvarili su 1,9% rasta, dok je svježi kvasac zabilježio rast od 1,6 postotnih poena.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije čine 53,7% ukupne promotivne prodaje, dok posebna promotivna pakiranja zauzimaju 46,3%. U odnosu na 2020. godinu, vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama zabilježila je rast od 9,9%, dok je prodaja promotivnih pakiranja ostvarila pad od čak 24,9%.