Hrvatski su potrošači prebrodili inicijalnu prepreku nepovjerenja i skepticizma kada je riječ o kvaliteti proizvoda trgovačkih marki te ih sada doživljavaju kao proizvode koji nude adekvatnu vrijednost za novac

Za razliku od generičke ponude od prije desetak godina, današnje su privatne marke pažljivo osmišljene, vođene i predstavljene tržištu s osnovnim ciljem da unaprijede konkurentnost trgovca u odnosu na njegove takmace.

S obzirom na dugogodišnju prisutnost neke od njih su već danas promatrane kao brendovi i to s punim pravom. Vratimo li se malo unatrag, vidjet ćemo da su analize Euromonitor Internationala govorile kako je tržište privatnih marki generiralo snažan rast u periodu 2007. – 2012. kada je na kraju tog razdoblja vrijednost globalnog tržišta procijenjena na više od 350 milijardi američkih dolara.

Na rast tržišta privatne marke snažan je utjecaj u tom periodu imala recesija jer su potrošači drastično srezali svoju potrošnju. Zbog toga je globalno tržište privatne marke u 2007. i 2008. godini raslo dvoznamenkasto, čak 12 posto vrijednosno.

Međutim, kada je 2012. došlo do ekonomskog oporavka na većini razvijenih tržišta to je pratio i vrijednosni pad tržišta privatne marke od 1 posto, a tome je doprinio i odgovor glavnih brendova koji su u nastojanju da se suprotstave premijskim privatnim markama posezali za brojnim i izdašnim cjenovnim promocijama te jakim oglasnim kampanjama.

Nadalje, kada potrošači više nisu bili pod tako jakim financijskim pritiskom kao u recesijskim godinama, mnogi od njih koji su ranije štedjeli sada su se mogli vratiti na svoje omiljene brendove. Takvi trendovi vladaju i danas u zapadnoj Europi.

Naime, prema istraživanjima Euromonitor Internationala iz 2016. godine o poziciji trgovačkih marki na europskom tržištu došlo se i do pitanja je li ova asortimanska kategorija došla do kraja svog života na policama maloprodajnih lanaca.

Činjenica je, potvrdila su ova istraživanja, da svjedočimo prvim znacima da su privatne marke trgovaca dosegnule svoj maksimum na tržištima mnogih zemalja Starog kontinenta. Stope rasta u mnogim europskim zemljama stagniraju, a u nekima čak i padaju. Trgovačke marke muku muče s opstankom.

HRVATSKA RENESANSA
Kod nas je stanje podosta drugačije. Nekada novitet na tržištu, trgovačke marke sada su se već ustalile u svijesti hrvatskih potrošača koji su ih jako dobro prihvatili.

U analizi maloprodajnih trendova na hrvatskom tržištu u periodu 2012. – 2016. iz Euromonitora upravo razvoj privatnih marki trgovaca označavaju kao posebno zanimljivo područje.

Naime, hrvatski su potrošači prebrodili inicijalnu prepreku nepovjerenja i skepticizma kada je riječ o kvaliteti ovih proizvoda te ih sada doživljavaju kao proizvode koji nude adekvatnu vrijednost za novac.

Kao potvrdu ove teze možemo navesti i dio izjave koju smo dobili iz udruženja Ultra gros vezano za opće trendove u ovom asortimanskom segmentu: “Tijekom vremena trgovačke su se robne marke udaljile od faze u kojoj su trgovci plasirali marke proizvoda niske kvalitete i cijene u osnovnim kategorijama namirnica. Današnji tržišni trendovi i nove potrebe kupaca nameću važnost razvoja trgovačkih marki koje su kvalitetom puno bliže ili jednake proizvođačkim markama uz povoljnije cijene te razvoj proizvoda u premium kategorijama koje prije nisu bile prisutne u ovom segmentu.”

Jako lijepo rečeno. Pa idemo pogledati kakvo je stanje kod domaćih trgovaca.

Osim spomenutog Ultra grosa, odgovore smo dobili od još jednog trgovačkog udruženja, Grupe NTL, te trgovačkih lanaca Tommy i Spar.

ČETIRI TRGOVAČKA PRIMJERA
Tommyjev asortiman proizvoda pod privatnim robnim markama obuhvaća više od 400 artikala iz različitih kategorija, kako prehrambenih, tako i neprehrambenih, navodi direktor korporativnih komunikacija ovog trgovačkog lanca, Dario Mamić.

On ističe kako su raznovrsni proizvodi pod vlastitim markama Delicato, Bondi, Spectar, Marinero, Domax, Primax i Bellasan već dugo prisutni u ponudi i kao takvi su se etablirali kod potrošača.

“Tommyjevi kupci imaju povjerenje u naše robne marke jer nudimo kvalitetu, pouzdanost i trajno povoljne cijene. Pri odabiru proizvoda pod vlastitim markama uvijek pristupamo uvažavajući kriterije sigurnosti i zdravstvene ispravnosti, a za dobavljače odabiremo isključivo pouzdane i renomirane proizvođače”, ističe Mamić dodajući kako u proizvodnji preferiraju hrvatske tvrtke te se više od 80 posto proizvoda trgovačkih marki Tommyja proizvodi u Hrvatskoj.

On pritom naglašava kako u svim kategorijama prodaja privatnih robnih marki pokazuje dobre rezultate te je njihov udio u ukupnoj prodaji ovog trgovca oko 15 posto. “Vlastite robne marke i dalje planiramo razvijati, sukladno kretanjima na tržištu i preferencijama kupaca, a posebno ćemo voditi računa da proizvodi budu inovativni, kvalitetni i cjenovno pristupačni”, zaključuje Mamić.

Nives Fett, voditeljica odnosa s javnošću Spara Hrvatska, kaže nam kako ovaj trgovački lanac u asortimanu vlastite marke nudi više od 1.500 proizvoda u svim segmentima i kategorijama. Udio vlastite marke pritom svake godine raste usporedo s novim proizvodima i linijama koje u ovom trgovcu razvijaju.

“Naša vlastita marka izuzetno je dobro prihvaćena od kupaca. Asortiman robne marke je živa tvar i kontinuirano je podložna promjenama, poboljšanjima i nadopunama. Otvoreno razmatramo upite i sugestije kupaca i mnogi su proizvodi pronašli svoje mjesto na našim policama baš kao rezultat njihovih prijedloga”, ističe Fett.

Pritom dodaje kako se posebno ističe linija ekoloških proizvoda Natur pur, zatim zdrava linija Vital proizvoda sa smanjenim udjelom šećera, soli ili masnoće te proizvodi s vitaminima i mineralima, a tu je i linija Free from koja je namijenjena za sve kupce s intolerancijama na gluten ili laktozu, dok je veliki uspjeh ostvarila i najmlađa linija Veggie koja obuhvaća proizvode namijenjene vegetarijancima i veganima, ali i svim onima koji se ponekad žele odreći mesa.

O tome planiraju li lansirati neke nove proizvode u nadolazećem predblagdanskom periodu, Fett kaže: “Naša sezonska ponuda je izrazito velika i redovito radimo na razvoju sezonskih proizvoda kako bi kupcima u blagdansko vrijeme ponudili nešto posebno u svim kategorijama proizvoda.”

Provjerili smo i kakvo je stanje na policama udruženja Ultra gros koje okuplja 23 maloprodajne tvrtke diljem Hrvatske. Ultra gros u svojoj ponudi trenutno ima više od 520 proizvoda pod privatnom trgovačkom markom Ultra plus, segmentiranih u 53 kategorije prehrane i neprehrane, koja u ukupnom godišnjem prometu udruženja sudjeluje s 10 posto udjela.

“Od samih početaka razvoja Ultra plus robne marke surađujemo s domaćim proizvođačima jer želimo podupirati hrvatsku proizvodnju, potaknuti zapošljavanje i dati priliku lokalnim proizvođačima da pronađu mjesto na našim policama”, kažu u Ultra grosu te dodaju kako veliku pažnju pridaju izboru pouzdanih proizvođača, razvoju atraktivne ambalaže, proširenju asortimana pojedinih kategorija prema potrebama kupaca i trendovima na tržištu te osiguravanju povoljnih cijena.

“Kako bismo odgovorili na sve želje i potrebe kupaca, u okviru Ultra plus robne marke razvili smo niz podbrendova koji pokrivaju pojedine kategorije kao što su – Domaća kravica, Fruity Days, Vitea, Ultra Snack, Brel, Brel Care, Soft Lux, Lucky Pet, Ultra Line i dr.”, ističu u svom odgovoru iz Ultra grosa dodajući kako se po popularnosti kod kupaca osobito izdvaja linija mliječnih proizvoda Domaća kravica, a vrlo traženi su i proizvodi Ultra plus grickalica (čips i flips), Lucky Pet asortiman hrane za kućne ljubimce te linija toaletnih papira.

Razvoju ovog segmenta i dalje će poklanjati veliku pažnju u nastojanju da svojim kupcima ponude Ultra plus proizvode i u novim kategorijama proizvoda. Tako je odnedavno na policama članica ovog udruženja prisutna i nova linija integralnih žitarica, a u nadolazećem razdoblju kupcima pripremaju bogatu ponudu premium vina.

Odgovor smo dobili iz još jednog trgovačkog udruženja. Grupa Narodni trgovački lanac (NTL) okuplja devet hrvatskih trgovačkih kuća koja kroz više od 1.400 prodajnih mjesta posluju na području čitave Hrvatske te u svom asortimanu trenutno ima više od 700 različitih proizvoda u 22 kategorije koji zauzimaju udio od 12 posto u ukupnom prihodu od prodaje robe.

Renata Šimec, voditeljica službe marketinga NTL-a, navodi kako su pojedine robne marke kao što je primjerice “Smiješak” na tržištu sada već više od 15 godina te su kod potrošača odlično percipirane kao domaći i dobro poznati brend.

“Društvo s pažnjom prati i analizira kretanja unutar kategorija vlastite robne marke. Prilikom ugovaranja proizvoda posebna se pažnja pridaje kvaliteti proizvoda i njihovoj sukladnosti s regulativom te se prednost daje velikim domaćim dobavljačima. U slučaju ugovaranja proizvoda manjih dobavljača kvaliteta proizvoda provjerava se u suradnji s hrvatskim zavodom za javno zdravstvo”, naglašava Šimec.

Kao osobito popularne kategorije trgovačke marke NTL-a izdvaja mlijeko i mliječne proizvode, proizvode osnovne prehrane (brašno, riža, tjestenina, ulje) te proizvode slatkog programa koji je ujedno najstarije i asortimanski najšira kategorija privatne marke u NTL-u.

Kada je riječ o daljnjim planovima razvoja ove asortimanske kategorije, Šimec kaže: “Trendovi u prehrani ukazuju na činjenicu da kupac – naročito u većim gradskim sredinama – sve više traži proizvode koji su dobri za zdravlje, proizvode s dodanom vrijednošću, bio uzgoja, bez glutena i sl.

Iako je NTL Grupa pretežito prisutna u manjim mjestima ili u selima strategija privatne robne marke uključuje razvoj segmenta zdrave hrane u narednoj godini.”