Ja TRGOVAC lipanj 2023.

Nagrade zlata vrijedne

Nakon perioda prikupljanja prijava i provedene evaluacije stručni je žiri donio odluku i proglasio ovogodišnje pobjednike u šest kategorija nagrade Zlatna košarica. Hvala svim kandidatima koji su izdvojili svoje vrijeme i poslali prijave te ujedno čestitam pobjednicima koji će idućih godinu dana nositi ovo prestižno priznanje struke. Svake se godine isponova pokazuje koliko su to vrijedne nagrade i u kojoj su mjeri sektori maloprodaje i industrije robe široke potrošnje važni za ukupan društveni, ekonomski i politički život zemlje. Tako je bilo i u 8. izdanju nagrade Zlatna košarica koja se odnosila na ostvarenja tvrtki u poslovnoj 2022. godini koja je donijela pregršt izazova i neizvjesnosti, što je iziskivalo brze i adekvatne odgovore kako bi se očuvala poslovna aktivnost i nastavilo s radom.

Veliki rast ulaznih cijena, prvenstveno energije, pogodio je sve poduzetnike, a posljedični rast maloprodajnih cijena, nezabilježen u zadnjih 30-ak godina, snažno se odrazio na potrošače koji su morali dobro promisliti kada će i kako potrošiti svoj teško stečeni osobni dohodak.

Kakva su kretanja cijena bila u samim kategorijama, odnosno oko 100 kategorija prehrane i 50-ak kategorija neprehrane, svojim je “insajderskim” okom zavirio naš redoviti kolumnista Ivan Junaković iz agencije za istraživanje tržišta NIQ (NielsenIQ). “Sezona je pred nama, prema prvim pokazateljima, uspješna. Ona neće donijeti zaokret u rastu cijena, možda tek usporavanje. Tek od jeseni možemo se ponovno početi navikavati na stabilnije cijene i one godišnje ‘indeksacije’ s malim postocima. Količine će nastaviti biti pod pritiskom, poglavito kategorija koje nisu osnovne, ili su poskupjele preko svake mjere. Ali, s obzirom na dobru ekonomiju (čudno za nas, ali, dobra smo, rastuća ekonomija), nikad manju nezaposlenost, i ipak neke stvorene rezerve, s određenim optimizmom možemo gledati prema naprijed.”, zaključio je svoj “Puls sektora” Ivan Junaković.

Pa neka to bude i lajtmotiv ove uvodne riječi – gledajmo u budućnost s optimizmom.

Prethodni članakTrgovačke marke – Trendovi: Industrija se vraća punom snagom
Sljedeći članakU Hrvatskoj i dalje raste kupovina putem interneta i platformi