MagazinJa TRGOVAC svibanj 2024.

Ja TRGOVAC svibanj 2024.

Marketinška ulaganja

Marketing je karika na kojoj se često zapne na putu koji proizvod prolazi od proizvodnje preko distribucije do onog ključnog trenutka kada ga potrošač odluči uzeti s police u trgovini. Upravo na potrebu jačeg marketinškog angažmana ukazali su iz Privredne komore Srbije kada je riječ o potencijalima i snazi srpskih brendova na hrvatskom tržištu, što smo obradili pod temom “Made in Serbia”. Gospodarska suradnja između Hrvatske i Srbije ima izuzetno dobru tendenciju, a o tome ponajbolje govori podatak da je robna razmjena između dvije zemlje u proteklih pet godina praktično udvostručena. Ima tu još puno prilika za suradnju u brojnim gospodarskim sektorima, a industrija robe široke potrošnje svakako je jedan od njih. Može se bolje, ključna je poruka koju smo izvukli iz analize potencijala koji stoje pred tvrtkama i brendovima iz ove susjedne zemlje.

Osim ove teme, obradili smo i uvijek aktualnu temu ambalaže i dizajna koja još jednom skreće pažnju na važnost vizualizacije kao elementa priče koju brendovi pričaju svojim konzumentima. Dizajn ambalaže postaje sve važnija distinkcija na polici, a stavlja se i u središte strategije poslovanja poduzeća koje moraju ispuniti stroge ESG standarde kojih je ambalaža i odgovorno korištenje resursa ključan dio.

Ujedno smo kao medijski pokrovitelji sudjelovali i u organizaciji prve konferencije o lancu opskrbe SCM Forum 2024. koji je jasno ukazao na važnost ovog gospodarskog područja ističući kako je komunikacija jedna od slabijih karika u tom procesu. Vjerujemo kako će SCM Forum u budućnosti značajno utjecati na promjenu ove paradigme osiguravajući platformu na kojoj će se raspravljati o smjeru razvoja industrije lanca opskrbe koja treba imati stratešku važnost jer se u njezine sastavnice – od luka, prometa i skladišnih kapaciteta – realiziraju milijarde eura ulaganja u ovom trenutku.

Od ostalog sadržaja izdvajamo intervju s Laurom Justinić Skoko, koja je na čelu tvrtke Meteor Grupa – Labud već četiri godine, te nam je u razgovoru približila kako je ova tvrtka s brendovima koji su prave ikone na domaćem i regionalnom tržištu uspjela stabilizirati poslovanje, usmjeriti razvoj u inovacije i iskoristiti svoje komparativne prednosti u odnosu na jaku međunarodnu konkurenciju.

To je i zaključak ovog osvrta – iskoristimo svoje komparativne prednosti na tržištu, a to se može samo kada se koriste svi dostupni marketinški alati.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...