Klub milijunaša prestižna je skupina rezervirana za brendove koji su u prošloj godini prodali milijun ili više 9-litarskih pakiranja jakih alkoholnih pića.

Imamo dobre vijesti. Najnovije godišnje istraživanje agencije Euromonitor International pokazalo je kako su gotovo sve važnije kategorije jakih alkoholnih pića ostvarile porast volumena prodaje u 2018. godini. Skupno, industrija je zabilježila rast od 1,1 posto pri čemu kategoriju predvodi viski kojeg je prodano 10 milijuna pakiranja više nego u ranijoj godini.

Dobroj prodaji viskija pogodovalo je 12 uspješnih mjeseci u Indiji. Snažan rast zadržao je i irski viski uz ukupan porast volumena od 9 posto. Problematični trgovinski prijepori koji su utjecali na međunarodnu razmjenu nisu naškodili ni prodaji američkog viskija, točnije burbona, koji je zabilježio porast volumena prodaje od 5 posto.

U postotku, premda s najniže baze, najviše je u 2018. godini rasla tekila ponajprije zahvaljujući premium brendovima. Što se tiče prozirnih jakih alkoholnih pića, vodka je i dalje u izvjesnom limbu uz uglavnom nepromijenjeni ili volumen prodaje koji je u laganom padu što znači da je ova kategorija u negativnom teritoriju šestu uzastopnu godinu.

Unutar nje jedan od rijetkih brendova koji bilježi rast, iako se nije uspio probiti u klub milijunaša, je ručno rađena vodka Tito’s. Tekila i engleski gin zabilježili su najbolje rezultate u više od 10 godina, a rasli su 7 odnosno 9 posto. Prema podacima Euromonitor Internationala, dobre rezultate ponajviše imaju zahvaliti premiumizaciji, inovacijama i izradi u malim serijama.