Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u nedjelju je u Dubrovniku odgovorio na optužbe neretvanskih proizvođača mandarina da su za njih bile prekomplicirane procedure za dobiti novac koji je Europska komisija dodijelila kao interventnu mjeru za dio viška uroda mandarina nakon ruskog embarga, rekavši kako to nije istina i da dio proizvođača mandarina spekulira.

Milijunski iznosi se moraju vratiti u strukturne fondove EU jer nisu iskorišteni. Jakovina je istaknuo kako “odlučno tvrdi da to nije istina”.

“Procedure smo smanjili i pojednostavnili maksimalno. Djelatnici Ministarstva i savjetodavne službe su na terenu. Govorimo o par formulara i par podataka koje je trebalo popuniti kako bi koristili tu mjeru. Tjednima smo se s Europskom komisijom zalagali da otvorimo interventne mjere za povlačenje sredstava za podjelu humanitarne prirode. Mislim da su tu puno veći problem kontrole. One su obavezne i tu se još jednom pokazuje potreba za udruživanjem, jer nismo sposobni povući novac ni kad imamo mjeru zbog svoje neorganiziranosti, špekulacija i nedovoljno znanja”, naglasio je Jakovina te dodao kako je Ministarstvo poljoprivrede svoje odradilo.

“Otvorili smo urede na terenu, ne mogu se proizvođači vaditi na Ministarstvo. Napravili smo sve da se 7.900 tona može povući. Neki jednostavno ne žele i špekuliraju”, zaključio je Jakovina te dodao kako je kvota za jabuke s druge strane iskorištena 100 posto. (Tportal.hr / Hina)