krava-farma-midiDio mljekara je prihvatio otkupnu cijenu od 2,43 kune po kilogramu mlijeka

Dio udruga proizvođača mlijeka u četvrtak je kasno navečer potpisao sporazum o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene mlijeka po kojem će cijena biti 2,43 kune po kilogramu, ali Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) na tu cijenu nije pristao i nastavlja prosvjede, izvijestili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, te proizvođača i prerađivača mlijeka nakon višesatnog sastanka Savjeta za mlijeko.

Novi model izračuna obuhvaća prosjek pet zemalja EU-a (Njemačka, Francuska, Mađarska, Slovenija i Rumunjska), sporazum vrijedi tri mjeseca, a prema sadašnjim izračunima cijena bi u tom razdoblju bila 2,43 kune, izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Sporazum su potpisali predstavnici četiri udruge proizvođača mlijeka – udruga proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije, udruga proizvođača mlijeka KIM, udruga Mliko i udruga Hrvatske male mljekare te predstavnici mljekarske industrije. Nisu ga potpisali predstavnici HSUPM-a, koji nastavljaju prosvjed, a ministar je kazao kako je to bilo očekivano.

Elvira Sterle iz Udruge Mliko kazala je kako ta udruga predstavlja proizvođače 113 milijuna litara mlijeka, odnosno 18 posto ukupne hrvatske proizvodnje. “To je bio dovoljan razlog da sjednemo i razgovaramo”, rekla je.

Sterle je izjavila kako su osim cijene dogovorili i isplatu poticaja i još neke poteze koje će im pomoći da smanje impute i krenu u rješavanje strukturnih problema mljekarskog sektora.

Ako je to prigoda da se u ovih 90 dana sagledaju svi problemi i pokuša naći rješenje, onda je to dovoljan razlog da potpišemo sporazum, naglasila je Sterle.

Direktor gospodarsko-interesnog udruženja Croatiastočar Branko Bobetić izjavio je kako je sporazum omogućuje nesmetan otkup svih ponuđenih količina mlijeka. “Najvažnije, stvaraju se pretpostavke da neće biti, barem u ovom vremenu, novih povećanja cijena mliječnih proizvoda”, kazao je.

Netom po završetku Savjeta, predsjednik HSUPM-a Igor Rešetar je kazao kako predstavnici saveza nisu potpisali sporazum, kako ostaju kod svojih zahtjeva i nastavljaju prosvjed.

Proizvođači mlijeka u organizaciji HSUPM-a u prošli su utorak, 14. veljače, započeli prosvjede nezadovoljni otkupnom cijenom koju im je ponudio Dukat od 2,30 kuna, što je za oko 40 lipa manje nego ranije, a traže prosječnu cijenu mlijeka u zemljama EU-a, odnosno zadržavanje promemorije o cijeni mlijeka iz 2009. godine.

Proizvođači neprekidno prosvjeduju ispred Dukata u Zagrebu i Sirele u Bjelovaru, a prosvjed se u međuvremenu proširio na 30-ak punktova diljem Hrvatske. (H)