Izgradnjom novog skladišta gotovih proizvoda zaokružujemo drugu, ali ne i posljednju fazu našeg strateškog plana usmjerenog na unaprjeđenje tvornice u Hercegovcu koji je započeo modernizacijom proizvodnog pogona i izgradnjom skladišta krumpira sa sveukupnim ulaganjem od gotovo 70 milijuna kuna. Ovakve su investicije važan preduvjet za daljnje širenje na tržištima regije, a osim pozitivnih prednosti za naše poslovanje, donose iznimne koristi i lokalnoj zajednici, istaknuo je Josip Cvetko, direktor tvornice u Hercegovcu tvrtke Intersnack Adria.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Kao prehrambeni tehnolog s MBA diplomom, Josip Cvetko svoju je poslovnu karijeru gradio od 2008. godine upravo u prehrambenoj industriji na rukovodećim pozicijama različitih kompanija. U Intersnack Adria došao je 2019. godine i to na poziciju direktora tvornice Intersnack Adria u Hercegovcu gdje se nalazi i danas.

Predstavite nam tvrtku Intersnack Adria: koja tržišta pokrivate te kako ste pozicionirani u Hrvatskoj i regiji?
Naša matična kompanija Intersnack, vodeći proizvođač snacka u Europi, formirao je 2015. godine s Franckom joint venture partnerstvo te je nastala nova kompanija Adria Snack Company. Tri godine kasnije Adria Snack Company odvaja se od Francka te u potpunosti postaje članica Intersnack grupacije, kada nastaje Intersnack Adria s novim sjedištem u Hercegovcu.

Intersnack Adria je na hrvatskom tržištu lider u proizvodnji slanih grickalica, a imamo i snažnu poziciju na regionalnom tržištu na kojem poslujemo u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Albaniji, Crnoj Gori te od ove godine i u Srbiji.

U kojoj vam mjeri u nastupu na tržištu pomaže činjenica da ste dio velike međunarodne grupacije koja je jedan od lidera u poslovnom segmentu slanih grickalica?
Poslovanje unutar Intersnack grupacije omogućilo nam je prije svega prijenos najboljih znanja i prakse, a u skladu s time i jačanje naše konkurentnosti i daljnjeg snažnog rasta poslovanja, razvoj novih proizvoda i obogaćivanje snack asortimana uz bržu primjenu globalnih trendova te inovacije.

Kao dio grupacije dobili smo i proizvodnju internacionalnih brendova Chio i Pom Bär u našoj tvornici u Hercegovcu, što nam je pomoglo u dodatnom širenju asortimana i poboljšanju standarda kvalitete proizvodnje.

Koliko ukupno djelatnika i tvornica ima Intersnack grupa? Koliki je promet ostvaren na razini grupe u prošloj godini?
Intersnack grupa prisutna je u cijeloj Europi s više od 30 tvornica, a grupa se širi i izvan Europe. Grupacija ima oko 13 tisuća zaposlenih i oko 3 milijarde eura prometa.

Vratimo se u Hrvatsku. Krajem veljače svečano ste otvorili skladište u sklopu proizvodnog kompleksa u Hercegovcu. Što za vaše poslovanje znači ova investicija?
Izgradnjom novog skladišta gotovih proizvoda zaokružujemo drugu, ali ne i posljednju fazu našeg strateškog plana usmjerenog na unaprjeđenje tvornice u Hercegovcu koji je započeo modernizacijom proizvodnog pogona i izgradnjom skladišta krumpira sa sveukupnim ulaganjem od gotovo 70 milijuna kuna.

Najnovijom investicijom u zgradu i opremu skladišta gotovih proizvoda, vrijednom 33 milijuna kuna, sufinanciranom 50 posto iz fondova Europske unije, ostvarili smo sljedeći korak naše strategije razvoja postojeće lokacije koja podrazumijeva povećanje proizvodnje i kvalitete, snažniju regionalnu prisutnost i jačanje pozicije tržišnog lidera u segmentu slanih grickalica.

Novo skladište gotovih proizvoda, kapaciteta više od 4.700 paletnih mjesta, opremljeno je najsuvremenijim sustavom WMS (Warehouse Management System), poštujući najnaprednije standarde čuvanja i daljnje distribucije naših proizvoda. U skladištu će od sada biti skladišteni svi gotovi proizvodi za hrvatsko, ali i regionalno tržište. Ovakve su investicije važan preduvjet za daljnje širenje na tržištima regije, a osim pozitivnih prednosti za naše poslovanje, donose iznimne koristi i lokalnoj zajednici.

Planiraju li se daljnja ulaganja u modernizaciju proizvodnog pogona?
Svakako nastavljamo s daljnjim ulaganjem i modernizacijom tvorničkog kompleksa. Daljnji razvoj i investicije trenutno su usmjerene u izgradnju novog proizvodnog pogona. Pripreme su već započele, a trenutno smo u fazi izrade projekta.

Spomenuli ste Europske fondove. U kojoj mjeri koristite EU fondove u financiranju ovih investicija?
I ova najnovija investicija, ali i prethodne, sufinancirane su fondovima EU-a, a u tom smjeru nastavljamo i dalje. Svim investicijama posljednjih godina dokazali smo da se fondovima EU-a koristimo brzo i učinkovito te da i više nego uspješno opravdavamo i održavamo status vodećeg hrvatskog proizvođača slanih grickalica od 100 posto hrvatskog krumpira.

Koliko iznosi vaš godišnji otkup krumpira te s koliko kooperanata surađujete? Planirate li širiti površine i ugovarati nove suradnje s primarnim proizvođačima krumpira?
Intersnack Adria lider je u otkupu industrijskog krumpira s hrvatskih polja, ponajviše zahvaljujući dugogodišnjoj podršci i suradnji s domaćim poljoprivrednicima, a širenjem proizvodnje svake godine povećavamo i broj kooperanata.
U 2021. godini od lokalnih proizvođača otkupili smo oko 15 tisuća tona krumpira koji su završili u proizvodnji čipsa u našoj tvornici. Naime, kvalitetna suradnja s tridesetak lokalnih kooperanata iz Hercegovca, Donjeg Miholjca i Međimurja osigurava Intersnacku Adria kontinuitet u proizvodnji i vrhunsku kvalitetu proizvoda. Dodatno smo pokrenuli i izvoz krumpira te je hrvatski krumpir završio i u proizvodnji čipsa u Intersnackovim tvornicama diljem regije.

Naše kooperante podržavamo u realizaciji dugoročnih investicija, a i stalno razmjenjujemo iskustva i zajedno pratimo trendove. Protekla godina bila je iznimno zahtjevna za uzgoj krumpira zbog hladnog proljeća i sušnog ljeta što je rezultiralo slabijim urodima od očekivanih. Kao pouzdan i dugoročan partner u uzgoju krumpira prepoznali smo iznimne napore naših kooperanta i potpomogli ih povećanjem ugovorne cijene za 2022. Također, u 2022. ugovorili smo oko 500 hektara površina za uzgoj krumpira, što je povećanje od 10 posto u odnosu na proteklu godinu, te očekujemo da se taj trend nastavi i u budućnosti s obzirom na naše planove razvoja i investicija.

Sortiranje krumpira, proces proizvodnje i skladište čipsa u tvornici u Hercegovcu. (Photo: Goran Stanzl/PIXSELL)

Kakve je poslovne rezultate ostvario Intersnack Adria u 2021. godini kako na domaćem tržištu, tako i u izvozu?
Protekle dvije godine bile su izazovne za naše poslovanje zbog same pandemije, ali i restrukturiranja i velikih ulaganja. Unatoč tome, u 2021. godini ostvarili smo rast prodaje na domaćem i inozemnom tržištu te, iako rezultati za 2021. godinu još nisu zatvoreni, očekujemo značajne pozitivne pomake u poslovnim rezultatima u odnosu na 2020. godinu.

Koje sve brendove nudite te koja je njihova tržišna pozicija?
Najpoznatiji brendovi u našem portfelju su Čipi Čips, Chio, Chio Kroki Kroket, Chio Tip Top, Pom Bär i Nutline. Čipi Čips je prvi i vodeći hrvatski čips, brend s tradicijom od 1977. godine, proizveden od 100 posto hrvatskog krumpira. Zahvaljujući uspjehu kompanije i brenda Čipi Čips na hrvatskom tržištu, u tvornici u Hercegovcu od 2020. godine započeli smo i proizvodnju međunarodnih brendova Chio čips, koji je jedan od najbrže rastućih brendova na tržištu s trendom daljnjeg razvoja, te Pom Bär.

Uz jake brendove, ključna sastavnica uspjeha svake kompanije su i zaposlenici, a sa spomenutim investicijama rastao je i njihov broj. Koliko djelatnika u ovom trenutku radi u Hercegovcu?
Tako je, naši su zaposlenici naš najvrjedniji resurs i usporedo s investicijama u modernizaciju i širenje proizvodnje, ulažemo i u znanje i vještine naših zaposlenika. Zbog značajnog povećanja volumena proizvodnje, u protekloj godini povećali smo ukupan broj zaposlenih na lokaciji Hercegovac za 10 posto, a ostvarili smo i značajan porast produktivnosti. Tako je sada u našem tvorničkom kompleksu ukupno 110 zaposlenika.

Kako ste zadovoljni suradnjom s lokalnim i državnim vlastima prilikom realizacije ovih ulaganja u proizvodne i logističke kapacitete?
Izuzetno smo zadovoljni suradnjom s lokalnim i državnim vlastima koja je pozitivna i konstruktivna na koristi obje strane. Prilikom realizacije svih dosadašnjih ulaganja, pa vjerujem tako i budućih, imamo podršku od strane općine Hercegovac i Bjelovarsko-bilogorske županije, s obzirom na to da cjelokupni razvoj i modernizacija tvornice imaju višestruke koristi i za lokalno stanovništvo, posebice u vidu podrške domaćoj poljoprivredi.

Slane su grickalice izuzetno popularna kategorija među hrvatskim potrošačima koja predstavlja praktično neizostavan dio svakog druženja i društvenog događaja. Kako je pandemija utjecala na ovu kategoriju te na koji ste se način prilagodili tim izazovima?
Pandemija je uistinu bila izazovan period za nas, s obzirom na sezonalnost poslovanja i turističku sezonu, koja je u 2020. godini zbog utjecaja pandemije bila narušena. Međutim, prilagodili smo se zahtjevima tržišta i potrošača tako što smo prije svega prilagodili asortiman. S obzirom na to da su prve mjesece pandemije potrošači proveli kod kuće, prilagodili smo i prodaju prema zahtjevima tržišta, tako da smo ušli i u dosta kanala online prodaje. Ove smo izazove uspješno prebrodili, a kroz 2021. vidjeli smo i značajan oporavak i stabilizaciju tržišta pa tako i našeg poslovanja, na što smo iznimno ponosni.

Inflatorni pritisci prisutni su već neko vrijeme. Hoće li aktualne geopolitičke nestabilnosti i problemi u lancu opskrbe utjecati na cijene vaših proizvoda?
Nažalost, uz oporavak tržišta nakon pandemije krenuli su i novi izazovi na globalnoj razini, što je već vidljivo i da utječe na naše tržište. Međutim, pratimo cjelokupnu situaciju zajedno s Intersnack grupom na dnevnoj bazi i pravovremeno poduzimamo korake kako bi se smanjio utjecaj na naše poslovanje.