Juhe: Graditelji karijere

Veliki korisnici kategorije juha u vrećici pripadaju segmentu graditelja karijere, odnosno u životu su usmjereni izgradnji vlastite životne karijere, kako poslovne, tako i osobne. Teže obrazovati se, stvoriti karijeru i obitelj, steći osobni ugled i uza sve to dobro se zabaviti i ugodno provesti.

U okviru BRANDpuls istraživanja prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju juha i brendove unutar nje. Ovi su nam marketinški pokazatelji važni za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovici 2019. godine na području Hrvatske. U hrvatskoj populaciji u dobi od 16 do 64 godine ukupno 56% potrošača barem ponekad konzumira juhe u vrećici, dok s druge strane njih 44% nisu konzumenti ovih proizvoda.

Daljnjom segmentacijom korisnika juha u vrećici imamo 16% velikih korisnika (heavy users) koji koriste juhe u vrećici barem jednom tjedno, zatim 24% umjerenih korisnika (medium users) koji koriste kategoriju barem jednom mjesečno te 16% malih korisnika (light users) koji koriste juhe u vrećici rjeđe od jednom mjesečno. Nešto više od trećine (36%) korisnika kategorije smatra jako bitnim koji brend juha u vrećici kupuje.

VELIKI KORISNICI
Među velikim korisnicima juha u vrećici imamo nešto više muškaraca nego žena. Veliki su korisnici najčešće osobe u dobi od 30 do 49 godina, sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem, te zaposleni. Češće iznad prosjeka populacije nalazimo ih na području Zagreba i okolice, te Like i Banovine.

Veliki korisnici kategorije juha u vrećici pripadaju segmentu graditelja karijere, odnosno u životu su usmjereni izgradnji vlastite životne karijere, kako poslovne, tako i osobne. Teže obrazovati se, stvoriti karijeru i obitelj, steći osobni ugled i uza sve to dobro se zabaviti i ugodno provesti. Ipak, hedonističke i materijalističke težnje niže su im na ljestvici prioriteta.

STAVOVI I BRENDOVI
Dvije trećine velikih korisnika promatrane kategorije prilikom jedne kupovine kupuje više komada juha u vrećici. Nešto malo više od polovice velikih korisnika kuha juhe iz vrećice samo kada ne stiže pripremiti domaću juhu.

Osim općenitog praćenja kategorije juha u vrećici, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi, tj. odnos potrošača prema brendu. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici brenda konzumirali su ga u posljednjih mjesec dana.

Među velikim korisnicima kategorije juha u vrećici u dobi od 16 do 64 godine u Hrvatskoj vodeći je brend Podravka koji je u zadnjih mjesec dana konzumiralo 69% potrošača. Na drugom se mjestu nalazi Maggi koji broji 49%, a na trećem, s 27% potrošača u posljednjih mjesec dana, su Knorr juhe u vrećici.

Pored korištenja svakog brenda pratimo i lojalnost brendovima. Model dijeli tržište brenda na četiri segmenta. Mjeri lojalnost našeg i dostupnost konkurentskog potrošača. Koncipira se na korištenosti brenda, važnosti brenda pri kupovini, ocjeni imidža i odnosu prema konkurentskim brendovima.

Vodeći brend po lojalnosti je Podravka sa 17,7% lojalnih potrošača unutar velikih korisnika kategorije. Lojalni su potrošači najveća vrijednost brenda. Spremni su platiti veću cijenu, otporniji su na marketinške aktivnosti konkurencije i lakše ih je poticati na ponovnu kupnju. Lojalnost je osim tržišnog ponašanja i rezultat emotivnog odnosa s brendom pa je za jačanje tog indikatora potreban rad na imidžu i konzistentno uvjeravanje potrošača u vrijednosti brenda kroz duži period.

Prethodni članakPromet na Alibabi dosegao rekordnih 38,4 milijarde dolara
Sljedeći članakĆorluka u Lastu ulaže 20 milijuna KM