U oglašavanju kategorije juha u katalozima i letcima sasvim očekivano dominiraju juhe u vrećici koje su u zadnjih 12 mjeseci ostvarile 80,7% udjela i u broju promocija i u bruto oglasnoj vrijednosti, dok su kocke za juhu istodobno ostvarile 18,1% udjela u broju promocija te 18% u GAV-u.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Juhe” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Čimbenici analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju rujan 2018. – kolovoz 2019. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

U oglašavanju kategorije juha u katalozima i letcima sasvim očekivano dominiraju juhe u vrećici koje su u zadnjih 12 mjeseci ostvarile 80,7% udjela i u broju promocija i u bruto oglasnoj vrijednosti, blago pritom smanjivši svoje udjele i to za 1,5% količinski te 1% vrijednosno. Kocke za juhu istodobno su ostvarile 18,1% udjela u broju promocija, što je rast za 2,2%, dok su u GAV-u zauzele tek za nijansu manjih 18% uz rast od 2,3% na međugodišnjoj razini. Treća, najmanja kategorija su konzervirane juhe koje su u zadnjih 12 mjeseci izgubile 0,6% udjela u broju promocija te su pale na sadašnjih 1,2%, dok su u GAV-u svoj udio prepolovile na 1,3%.

PROIZVOĐAČI I BRENDOVI
Podravka vodi glavnu riječ u poretku vodećih proizvođača s 59,4% udjela u broju promocija, što je ipak za 4,6% manje od udjela koji je držala u prethodnih 12 mjeseci. Lijepih 4,8% rasta ostvario je Nestle te je došao na 19,2% udjela i tako još više učvrstio svoju drugu poziciju, dok je Unilever izgubio 0,9% i sada zauzima 4,3% udjela u broju promocija. Ostali su proizvođači kumulativno zabilježili 0,7% bolji rezultat te su došli do 17,1% udjela.

Poredak vodećih brendova prema parametru broja promocija zbog velike je koncentracije kategorije te činjenice da vodeći igrači imaju po jedan krovni brend u kategoriji gotovo preslika poretka proizvođača. Podravkino vodstvo je malo smanjeno, na ukupno 57,7% udjela u broju promocija (-5,8% u odnosu na ranije godišnje razdoblje), dok su Maggi (rast s 14,4% na 19,2%) i Knorr (pad s 5,2% na 4,3%) zrcalili udjele svojih proizvođača. Vidljivu nazočnost ostvarili su još i Indomie s 1% i Aleva s 0,8% udjela u broju promocija. Ostali brendovi kumulativno su rasli za 2% te su na kraju ovogodišnjeg kolovoza držali 3,8% udjela. Privatne robne marke u ovoj kategoriji drže solidnih 13,2% udjela, što je praktički identično (-0,1%) udjelu koje su imale i u prethodnih 12 mjeseci.

Prema parametru bruto oglasne vrijednosti vodeći brendovi ipak prikazuju ponešto drugačiju sliku. Podravka je u kvaliteti oglašavanja napravila korak naprijed u zadnjih 12 mjeseci unaprijedivši poziciju svog brenda za 5,6%, na ukupno 63% udjela.

Maggi je također napredovao i to za 7,3% te je u zadnjoj godini zauzeo 28,3% udjela u GAV-u, dok se Knorr praktički survao s 12,4% koliko je imao u prethodnih 12 mjeseci na minornih 1,6% udjela u zadnjih godinu dana. Indomie je također drastično pao s lanjskih 4,7% na aktualnih 0,6%, dok je Aleva za nijansu porasla i sada drži i dalje sitnih 0,4% udjela. Ostali brendovi su kumulativno rasli za 1% i sada imaju 1,7% udjela, dok su privatne robne marke porasle za 1,1% i sada drže 4,5% udjela u bruto oglasnoj vrijednosti kategorije.

Promotivni je pritisak u juhama veoma izražen pa je tako, gledano prema kriteriju broja promocija, Snižena cijena (X%cheaper) dodatno učvrstila svoje vodeće mjesto s rastom od 3,5% i ukupno 55,8% udjela, dok je Redovna cijena (Basic promotion, slika + cijena) istodobno izgubila 3% i sada drži 42,8% udjela u broju promocija. Ostale vrste promocija pokupile su “mrvice” s 1,4% udjela, što je 0,6% manje nego u prethodnih 12 mjeseci.