zvonimir-nemet-alexander-gerschbacherKarlovačka pivovara predstavila je danas svoje treće Izvješće o održivosti koje daje pregled postignuća tvrtke u području korporativne društvene odgovornosti za 2011. godinu.

U priopćenju se ističe kako je Strategija održivosti Karlovačke pivovare, pod nazivom “Proizvodimo bolju budućnost”, podijeljena na tri glavna područja: neprestano poboljšanje utjecaja na okoliš robnih marki i poslovanja, osnaživanje vlastitih zaposlenika i zajednica u kojima poslujemo te pozitivan utjecaj na ulogu piva u društvu.

“Neprestano napredujemo u svakom aspektu strategije ‘Proizvodimo bolju budućnost’, a to je rezultat konkretnih akcija kao što su ulaganja u tehnologiju i pivovaru, edukacija zaposlenika i unapređenje naših internih postupaka i procedura”, objasnio je predsjednik Uprave Karlovačke pivovare Alexander Gerschbacher.

On dodaje kako Karlovačka pivovara ima certifikat OHSAS 18001 za zaštitu zdravlja i sigurnosti, ISO 9001 za upravljanje kvalitetom, ISO 22000 za sustav upravljanja kvalitetom hrane, a nedavno je obnovljen ISO 14001 za sustav upravljanja okolišem.

“Taj certifikat, koji izdaje neovisna tvrtka za certificiranje, dokazuje proaktivan odnos Karlovačke pivovare prema visokim standardima za sustav upravljanja okolišem”, naglasio je Gerschbacher.

Još jedan važan aspekt korporativne društvene odgovornosti Karlovačka pivovare je promicanje odgovorne konzumacije alkohola: “Smatramo da nevladine organizacije mogu biti vrijedan partner u širenju naše poruke i poticanju društveno prihvatljivog ponašanja. Godine 2011. započeli smo s programom Partnerstvo za razvitak u kojem surađujemo s udrugom Hrvatske autoškole. Svih 107 autoškola, koje sudjeluju u projektu, dobilo je posebne naočale koje simuliraju vožnju u alkoholiziranom stanju. Namjera je educirati i informirati buduće vozače o zlouporabi alkohola, posljedicama vožnje u alkoholiziranom stanju te poticati mlade vozače da donesu ispravnu odluku”,  rekao je Gerschbacher.

Pozitivan utjecaj na okoliš još je jedno vrlo važno područje programa održivosti Karlovačke pivovare.

“Stalno radimo na poboljšanju utjecaja na okoliš naših marki i poslovanja. U tom smislu naši glavni ciljevi su: smanjenje potrošnje energije, električne energije i vode, smanjenje emisije CO2 i održivo upravljanje otpadom. Tijekom 2011. godine ostvarili smo dobar napredak – ukupna potrošnja energije Karlovačke pivovare smanjena je za više od 8%, potrošnja toplinske energije potrebne za proizvodnju jednog hektolitra piva smanjena je za 10%, dok je potrošnja električne energije manja za 5%. Također, smanjili smo i potrošnju vode za 6%”, naglasio je direktor Sektora lanca opskrbe Karlovačke pivovare Zvonimir Nemet.

U 2011. godini pivovara je započela s rekonstrukcijom internog kanalizacijskog sustava, a svi građevinski radovi planirani u 2012. godini sada su završeni.

“Stari sustav bio je miješanog tipa: sva otpadna voda odlazila je kroz jedan sustav. Rekonstrukcijom su napravljena tri odvojena sustava odvodnje: jedan za otpadne vode iz proizvodnih jedinica, jedan za oborinske vode i jedan za sanitarne vode. Rekonstrukcija internog kanalizacijskog sustava Karlovačke pivovare također će doprinijeti smanjenju našeg utjecaj na okoliš”, zaključio je Nemet.

Izvješće o održivosti 2011 dostupno je na web stranici Karlovačke pivovare www.karlovacka.com.