klas sarajevoBosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo ove godine će nastojati otkupiti što je više moguće domaće kvalitetne pšenice, te je pozvala poljoprivredne proizvođače iz cijele Bosne i Hercegovine da najave svoje količine kako bi bili evidentirani u bazi podataka.

Direktor Klasa Rusmir Hrvić rekao je da su u jesen prošle godine najavili da su spremni sve svoje potrebe za kvalitetnim žitaricama, voćem i povrćem probati najprije zadovoljiti kod domaćih proizvođača i pozvao udruženja poljoprivrednika, zadruge, pojedinačne proizvođače i gazdinstva da im se jave.

“Naše godišnje potrebe za pšenicom su 90.000 tona, a naši kapaciteti za skladištenje iznose 110.000 tona. Želimo na ovaj način dati svoj doprinos smanjenju ovisnosti o uvozu primarnih poljoprivrednih proizvoda, i to prvenstveno pšenice”, dodao je Hrvić.

Novčane isplate za otkupljene količine pšenice bit će obavljene odmah po isporuci, a Klas će ove godine za podmirivanje vlastitih potreba za žitaricama, voćem i povrćem izdvojiti oko 40 milijuna KM, priopćeno je iz te kompanije. (klix.ba)