Nekad vodeću hrvatsku stranicu za grupnu kupovinu, Kolektivu, preuzima donedavni rumunjski konkurent Zumzi, doznaje Netokracija.

Osnivač Jeffrey Treichel napušta mjesto direktora Kolektiva grupe prisutne na matičnom hrvatskom te srpskom, slovenskom, rumunjskom i još nizu tržišta.

Iako financijski detalji preuzimanja nisu poznati, Zumzi preuzima većinski udio u Kolektivi u čijem vlasništvu ostaju njemački Rebate Networks te još nekoliko manjinskih vlasnika uključujući Treichela i njegove suosnivače.

Kolektiva je krajem prošle godine smanjila operacije u Hrvatskoj pri čemu su smanjili broj zaposlenika kako bi nastavili rad. Treichel je za Netokraciju otkrio kako je loše stanje originalne stranice za grupne kupovine Groupon preplašilo mnoge investitore koji nisu bili spremni uložiti dodatni, prijeko potreban kapital u Kolektivu koja se fokusirala na agresivnu ekspanziju.

Kolektiva je u 2012. imala preko 5 milijuna kuna gubitka, pad u odnosu na 2011., iako tek za nešto više od milijun kuna. Očekuje se da će Zumzi u Kolektivu unijeti značajan kapital potreban za povrat tržišne pozicije.

Zumzi, tvrtka bazirana u rumunjskoj Transilvaniji, itekako je zanimljiv strateški partner utoliko što je Zumzijev osnivač i direktor Calin Fusu stvorio i najveći rumunjski portal za poslove, Bestjobs, pandan hrvatskom Moj Posao ili pak srpskom Infostudu.

Zumzi je na srpskom tržištu prisutan od prije pod brendom Popusti.rs. Fusu kao serijski poduzetnik ima iskustvo potrebno za razvoj projekta kompleksnog poput kombinirane mreže stranica Kolektive i Zumzija širom istočne Europe. Zumzi je 2013. na svoja četiri tržišta imao prihode od ukupno 6 milijuna eura.

Treichel navodi kako Groupon trenutno raste na američkom tržištu i da stranice koje su se bavile grupnom kupovinom svakako imaju budućnost, samo u drugačijem obliku od trenutnog u kojemu su nudile usluge poput restorana ili spa centara.

Jedan od segmenata koji smatra obećavajućim jest upravo turizam. Prije nekoliko godina postojalo je preko 70 stranica za grupnu kupovinu od kojih su tek rijetke preživjele susret s tržištem, a još će rjeđe prilagoditi svoj model i poslovanje svijetu koji sumnja u Grouponov poslovni model.

Pad Kolektive najavljuje značajne promjene ne samo na hrvatskom, već i regionalnom internetskom tržištu. Trenutno najjaču stranicu za grupnu kupovinu na hrvatskom tržištu, Crno Jaje, sigurno zanima koliko će Zumzi uložiti kako bi vratio Kolektivu u igru.

S obzirom da se Crno Jaje unatoč kasnom ulasku na tržište 2012. kreativnim marketingom te podrškom NoveTV izborilo za vodeće mjesto, razvoj situacije bit će itekako zanimljiv za regionalno internetsko tržište. (Netokracija.com)