Koncerti, modni buvljak, radionice i zeleni shopping na Greencajtu

Filmovi, glazba, dobra vegetarijanska hrana i besplatna vožnja biciklima pokazali su se kao savršena zelena formula za dobro proveden vikend

Prvi zeleni festival, Greencajt u tri je dana ispunio očekivanja organizatora i ugostio 5000 posjetitelja koji su pokazali veliki interes za teme održivog i zelenog. Ovo je prvi događaj koji je sve ključne aktere iz segmenta održivosti okupio na jednom mjestu i kroz bogat program predstavio niz noviteta i inovacija, projekte zelenih entuzijasta, ali i nagradio najbolje zelene projekte GREEN PRIX nagradom.

Među brojnim posjetitelja bilo je i poznatih javnih osoba koje promiču ove ideje i svojim svakodnevnim aktivnostima daju primjer kako svatko može izabrati svoj način prilagodbe zdravom i zelenom. Tako je 12 najpoznatijih hrvatskih modnih influencerica poklonilo svoju odjeću i sudjelovalo na humanitarnom modnom buvljaku #RethinkFashion by Perwoll. Novac od prodaje odjevnih komada Dore Predojević, Lidije Lešić, Jelene Marinović, Anite Dujić, Matee Frajsberger, Ane Karadžole, Matee Miljan Rafaj, Marije Nikšić, Donne Lugonje Petković, Ane Bacinger, Slađane Ostić i Nevene Rendeli Vejzović donirat će se socijalnoj zadruzi Humana Nova.

Poznata glumica Anita Matić Delić pokazala je najbolje kulinarske trikove u pripravljanju veganskih i vegetarijanskih jela dok je strastveni ljubitelj električnih vozila Saša Cvetojević govorio o trendovima vozila u budućnosti. Na čak 3500 metara kvadratnih Greencajt je uz zabavnu i gastro zonu, na expo zoni predstavio 30 zelenih inicijativa i projekata, a posjetitelji su sudjelovali u šest panel rasprava i 15 radionica. Prvi Greencajt ugostio je stručnjake i javne osobe poput Julija Domca, ravnatelja REGEA-e, Dunju Mazzocco Drvar, klimatologinju, gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića i brojne druge.

“Izuzetno smo zadovoljni vikendom iza nas i odazivom i interesom koji je publika pokazala za Greencajt festival. Znali smo da postoji zanimanje za ove teme, ali posebno smo ponosni jer smo na jednom mjestu predstavili i spojili ključne aktere iz domene zelenog i održivog, a reakcije publike samo potvrđuju kako je interes za ovakvim temama veliki i kako Greencajt i green.hr platforma trebaju nastaviti s pozicioniranjem ove tematike kao bitne za naše svakodnevne živote. Željeli smo spojiti institucionalni pristup i individualni angažman pojedinaca ili malih skupina pojedinaca i mogu reći da smo uspjeli u tome i da smo kreirali sasvim novi sadržaj za naše posjetitelje“, zaključio je nakon posljednjeg od tri dana festivala, direktor Greencajta Vinko Filipić. Brojka od 5000 posjetitelja tim je značajnija jer upravo je to broj sadnica koje će Greencajt u suradnji s Raiffaisen bankom posaditi u sklopu Borankine akcije pošumljavanja opožarenih područja. Svaki posjetitelj je na ovaj način dao svoj doprinos ovoj hvalevrijednoj akciji, a posjetitelji su naučili i svladali niz drugih zelenih aktivnosti.

Greencajt je u svoj program uklopio i red zabave. Koncerti Ante Gelo benda u petak i Matije Cveka u subotu, oduševili su sve posjetitelje i eko entuzijaste, a ljubitelje umjetnosti zadivila su impozantna djela napravljena od 250 kg otpadnog materijala na izložbi “Čista umjetnost”. Filmovi, glazba, dobra vegetarijanska hrana i besplatna vožnja biciklima pokazali su se kao savršena zelena formula za dobro proveden vikend, a Greencajt se upisao na mapu festivala koji će, nakon ove prve i premijerne, svake godine “zazeleniti” festivalsku scenu svojim edukativnim, zabavnim, gastronomskim, održivim i ekološkim aktivnostima.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakKonzum preuzeo trgovački lanac Miracolo u Istri
Sljedeći članakDomagoj Radić – Pekar d.o.o.