Domagoj Radić – Pekar d.o.o.

Pekarska se industrija kroz godine mijenjala, ali nikada tako brzo kao u zadnjih 20-ak godina. Počevši od zamrznutih proizvoda pa do pakiranih, preko eko ili bio varijanti i drugih inovacija tržište je svakim danom sve zahtjevnije, brže i gladno noviteta i novih rješenja. Moramo uskočiti na taj vlak, ističe Domagoj Radić, direktor prodaje tvrtke Pekar.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Egzistiramo u iznimno podcijenjenoj proizvodnoj kategoriji u kojoj mi proizvođači često podnosimo najveći teret prilikom fluktuacija, što se i danas događa i to u vrlo izraženoj mjeri. Sve su to izazovi koji značajno otežavaju prije svega razvoj i ne mislim da će se situacija promijeniti tako skoro, upozorava Radić.

Prošlo je nepune dvije godine od našeg prvog intervjua. Bila je to 2019. godina, prepuna dinamike i izazova, ali nitko nije baš znao što nas čeka iza ugla, u 2020. godini. Kako ste se vi u Pekaru snašli u tom novom normalnom?
Da, istina. Izazova je bilo napretek. Od covid situacije, nedostatka radne snage, neizvjesnosti u prodajnim kanalima pa sve do rasta cijena sirovina, energenata, usluga, izdvajanja za plaće i ostaloga.

Međutim, na vrijeme smo reagirali po pitanju pandemije i opasnosti koje su prijetile i još uvijek prijete. Naš je tim za sigurnost procesa u jednom trenutku postavio stroge norme ponašanja koje su naši djelatnici izvrsno prihvatili i zajedničkim smo se snagama te odgovornim pristupom sačuvali od masovnih zaraza, a samim time i od smanjenja proizvodnog potencijala.

Prehrambena je industrija u tim uvjetima dobila još veću dodanu vrijednost, čak su joj i vladajući tepali pridjevom “strateška” u svim mogućim prigodama. Iako još nismo izašli iz pandemije, možemo reći da smo uspjeli prilagoditi i život i poslovanje danim uvjetima. Je li prehrambena industrija u Hrvatskoj danas jača nego prije pandemije?
Teško mi je govoriti o kompletnoj prehrambenoj industriji pošto nemam uvid u tako široko područje. Ako se dotaknemo pekarskog sektora, smatram da je pokazao izvjesnu stabilnost i svoje prave mogućnosti. U trenucima kada je uvoz bio najviše usporen i otežan, krajnji kupci to nisu osjetili. Isto vrijedi za izvoz pekarskih proizvoda iz Hrvatske.


To govori u prilog tezi da smo i u tom segmentu samodostatni i da možemo odgovoriti svim izazovima, kako na domaćem hrvatskom tržištu, tako i kod izvoza. Nadam se da će naši kupci cijeniti činjenicu da je, rekao bih, domaća pekarska industrija u pandemiji dala značajan doprinos očuvanju stabilnosti tržišta na području pekarskih proizvoda.

Kako se odvijalo poslovanje Pekara u tim izazovnim uvjetima odnosno kako ste zadovoljni ostvarenim rezultatima u 2020. i 2021. godini?
Poslovanje Pekara ostalo je prilično stabilno. Osim navedenih događanja na domaćem tržištu uspjeli smo i inozemne izazove savladati na najbolji mogući način i možemo ponosno zaključiti da smo sve dogovorene uvjete kod naših kupaca ispunili. Nadamo se kako će se stanje s nedostatnom radnom snagom uskoro popraviti zbog čega i dalje posežemo za radnicima iz stranih zemalja kao i da će se trenutna situacija poskupljenja gotovo svih proizvodnih inputa stabilizirati.

Egzistiramo u iznimno podcijenjenoj proizvodnoj kategoriji u kojoj mi proizvođači često podnosimo najveći teret prilikom fluktuacija, što se i danas događa i to u vrlo izraženoj mjeri. Sve su to izazovi koji značajno otežavaju prije svega razvoj i ne mislim da će se situacija promijeniti tako skoro. To nam čini i najveću štetu jer manjak radne snage uz usporedni rast cijena svih inputa troše silnu energiju cijelog našeg tima uvjetujući konstantne prilagodbe u planiranjima pa u takvim uvjetima najviše trpi upravo razvoj. Ali usprkos tome, nastojimo i trenutno uspijevamo sve više raditi na novitetima i praćenju trendova.

Jeste li nastavili rad na širenju svoje ponude ili ste lansiranje noviteta ipak morali malo prolongirati zbog nepovoljnih uvjeta na tržištu?
Kako sam spomenuo, trudimo se ostati fokusirani na tom području pa neprestano tragamo za novim prilikama. Tržište je vrlo živo i inovativno, stoga moramo biti spremni odgovoriti na izazove u svakom trenutku. Povremeno, u suradnji s našim partnerima, lansiramo poneki novitet, ali se istodobno pokušavamo zadržati na svom pravcu i ne iskakati iz okvira naših mogućnosti. Uvjerenja smo da nas može održati samo specijalizacija i fokus na usko područje djelovanja. Kada pogledamo s odmakom unazad par godina, danas imamo odjel razvoja s već uhodanim procesima, što je ne tako davno bilo nezamislivo. I stvarno je odlična ekipa koja radi na razvoju. Međutim, to se ne tiče samo noviteta u proizvodnom asortimanu.

Mi konstantno radimo na usavršavanju proizvodnje i postojećih proizvoda, trendovima u pakiranjima, kvalitetnijim sirovinama te certifikatima i tzv. claimovima. Primjerice, ove smo godine lansirali nekoliko proizvoda s V-Label certifikatom i na tom području također nastavljamo s aktivnostima. Ne treba zaboraviti ni ostatak tvrtke koji nisu direktno u proizvodnji. Cilj nam je usavršiti sve procese te nastaviti biti aktivni u lokalnoj zajednici, na područjima održivosti i društveno odgovornog poslovanja.

Pandemija je snažno pogodila sajamsku industriju, što je posljedično utjecalo i na prehrambeni sektor jer su sajmovi oduvijek bili važna platforma za prezentaciju proizvoda i zaključivanje novih poslova. Pekar je uvijek bio snažno prisutan na sajmovima pa slijedom navedenoga planirate li nastup na Anugi koja nam je evo pred vratima?
Da, izlažemo na Anugi u Koelnu kao i na PLMA sajmu privatnih marki u Amsterdamu. Nema tu nikakve dvojbe, sajmovi su nam vrlo bitni. I to ne samo zbog vlastite promocije, nego i zbog toga što nam otvaraju prozor u svijet kako bismo dobili uvid u trendove i kretanja kompletne industrije. Na jednom mjestu i u kratkom vremenu dobijemo saznanja koja nam pružaju značajnu potporu u budućim planiranjima. Naravno, susretnemo gotovo sve svoje inozemne pa i domaće kupce, a i upoznajemo potencijalno nove.

Plan nam je i u budućnosti biti prisutni na svim bitnijim sajmovima. Zapravo je nevjerojatno koliko je napredovala sajamska industrija u Europskoj uniji i šire. Možda mi u Hrvatskoj imamo pomalo iskrivljenu percepciju o sajmovima koji uz procese digitalizacije u prodajnim kanalima, imaju sve bitniju ulogu.

Nastavno na to, krajem listopada trebao je uslijediti i veliki sajam pekarske i konditorske industrije Iba u Münchenu. Jeste li razočarani odgađanjem održavanja ove manifestacije?
Svako otkazivanje ovako velikih manifestacija nije dobro ni za koga. Iba je svima nama proizvođačima oduvijek predstavljala jedinstvenu priliku za vidjeti brojne inovacije, a prije svega novine u sektoru strojeva i opreme. Danas je moguće mnogo toga pogledati online, ali neposredni kontakt s prodajnim predstavnicima na sajmu, živi prikaz rada pojedinog stroja ili opreme, to je neprocjenjivo. Stoga se nadam da će se uskoro sve normalizirati i da više nećemo imati slučajeva otkazivanja bilo čega sličnoga, nego dapače, da ćemo svjedočiti širenju sajamske mreže i mogućnosti za nas proizvođače, ali i za sve subjekte u lancu.

To znači da ćete se još više fokusirati na svoje postojeće klijente u maloprodaji. Koje aktivnosti planirate u narednom periodu?
Stava smo da se treba brzo prilagoditi trendovima koji su u nekim dijelovima Europe već postali standard. Pekarska se industrija kroz godine mijenjala, ali nikada tako brzo kao u zadnjih 20-ak godina.

Počevši od zamrznutih proizvoda pa do pakiranih, preko eko ili bio varijanti i drugih inovacija tržište je svakim danom sve zahtjevnije, brže i gladno noviteta i novih rješenja.
Moramo uskočiti u taj vlak.

Prethodni članakKoncerti, modni buvljak, radionice i zeleni shopping na Greencajtu
Sljedeći članakPentawards nagrada i priznanje za Design Bureau Izvorka Jurić