organska-hrana-ilustracija-midiSamo 1% kupaca lani je redovito kupovalo organske proizvode

Prema rezultatima GfK istraživanja “ShoppingMonitor” oko dvije trećine potrošača u Hrvatskoj zna za postojanje organske hrane u našim trgovinama, a preostala trećina nije vidjela takvu hranu i ne pozna ju. Danas približno petina potrošača u zemlji kupuje bar neki od organskih proizvoda.

Da je kriza osnovni razlog pada udjela redovitih kupaca ovih proizvoda potvrđuje činjenica koja pokazuje da se najviše redovitih kupaca regrutira upravo tamo gdje su i prosječni mjesečni prihodi kućanstva najviši.

Pad broja kupaca u zadnjih nekoliko godina, navode iz GfK, ne mora značiti da se i ukupne količine potrošnje po pojedinim artiklima iz ove grupe smanjuju jer si taj segment može, zbog viših primanja, priuštiti i veću potrošnju.

Potrošači koji povremeno kupuju neke od organskih proizvoda najviše su zastupljeni u Zagrebu i Dalmaciji (po 22%), odnosno u velikim gradovima (26%), te kod kućanstava s visokim primanjima.

U Slavoniji i Lici nalazi se najviše ispitanika koji iskazuju da ne poznaju organske proizvode (52%, odnosno 48%). Gledano prema mjestu kupnje, potrošači se najviše snabdijevaju s organskim proizvodima u drogerijama dm-a (36%), a manje u drugim formatima trgovina.

organska-hrana-gfk-tabelaAko se zasebno promatra samo segment ispitanika koji pozna organsku hranu, onda najveći dio njih (71%) ne kupuje organske proizvode, 26% ih pak kupuje neke odabrane organske proizvode, a samo 2%  redovito kupuje organske proizvode.

Istraživanje “GfK ShoppingMonitor 2011/2012” provedeno je tijekom prosinca 2011. godine na reprezentativnom uzorku od 917 građana/kućanstava Hrvatske metodom osobne ankete u kućanstvu.