Kulenari se ne otimaju za certifikat o zaštiti slavonskoga kulena

kulenNakon što su krajem prošle godine prva trojica slavonskih proizvođača kulena dobila certifikate o zaštiti slavonskoga kulena s oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU i time je okončan višegodišnji mukotrpan posao kojega je vodila udruga Slavonski kulen-kulin koja okuplja proizvođače kulena, zanimanje za dobivanje certifikata nije pretjerano.

Ministarstvo poljoprivrede je 2013. slavonski kulen zaštitilo oznakom zemljopisnoga podrijetla na nacionalnoj razini i time je ostvaren i preduvjet za zaštitu na europskoj razini.

“Žao mi je što nema više proizvođača kulena koji su se odlučili na zaštitu svoga proizvoda. Od 35 članova Udruge ‘Slavonski domaći kulen-kulin’, koji imaju legalnu proizvodnju, na zaštitu zemljopisnoga podrijetla kulena odlučilo se njih deset od kojih je to uspjelo samo njima troje. Postupak je zahtjevan i nije lako ispuniti sve potrebne kriterije. Mnogi nisu zainteresirani i zbog toga što kulena nema dovoljno na domaćem tržištu tako da im nije primarno oznakom zemljopisnog podrijetla osvajati nova tržišta kada i ovako sve što proizvodu mogu prodati”, kaže Andrija Matić iz udruge ‘Slavonski domaći kulen-kulin’.

Matić, koji je i pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, dodaje kako zaštitom i certifikatom slavonski kulen postaje prepoznatljiv na tržištu kao autohtoni proizvod i postiže veću cijenu pa će proizvođači kulen s ovom oznakom moći na području EU prodavati po cijeni od 400 kuna za kilogram. Inače, cijena kulena se oduvijek određivala prema njemačkoj marki (sada prema euru) i kulenari su znali govoriti da sve ono što je ispod 100 maraka, nije pravi kulen.

Proizvođači su zadovoljni jer je uveden red u proizvodnju i trženje ove slavonske delicije koja do sada nije bila previše poznata na tržištu Europske unije jer se do sada znalo događati da u restoranima i hotelima na moru, nude svašta što se predstavlja slavonskim kulenom, a nije mu ni blizu.

Sada to više neće biti moguće jer uz svaki kulen obvezan je i certifikat kojim se štiti autohton i tradicionalan proizvod i u njemu se propisuje cjelokupna procedura, od uzgoja svinja, vrste pasmina svinja, karakteristike mesa do načina dimljena, sušenja i zrenja, a to uključuje i fizikalno-kemijske i organoleptičke karakteristike proizvoda, način pakiranja i označavanja proizvoda. (SEEbiz.eu)

Prethodni članakNovi proizvod iz PIK-a – PIK Jeger Vrbovečki
Sljedeći članakMlijeko – TV oglašavanje: Prepolovljena vrijednost