Laboratorij Karlovačke pivovare slavi 50 godina

laboratorij-karlovacka-pivovara-2-largeNa obilježavanju 50 godina laboratorija sudjelovala je i njegova osnivačica, Mila Jakšić

Laboratorij Karlovačke pivovare obilježava 50 godina rada. Osnovan je 1960. godine, a danas je dio Odjela za osiguranje kvalitete Karlovačke pivovare i jedan od najboljih laboratorija u Heinekenovim pivovarama u regiji srednja i istočna Europa, ističe se u današnjem priopćenju Karlovačke pivovare.

Laboratorij redovito provjerava sirovine i pivo u svim fazama proizvodnog procesa te, uz sustav upravljanja sigurnošću hranom ISO 22000, ima implementiran i poseban standard kvalitete upravljanja – Laboratory Star System, koji obuhvaća analitičke, mikrobiološke i senzorske aktivnosti.

Za osnivanje laboratorija Karlovačke pivovare velike zasluge ima Mila Jakšić, prva tehničarka i pokretačica ideje za osnivanjem laboratorija u pivovari. Kada je 1960. godine došla u Pivovaru, laboratorij nije postojao.

“Razumije se, laboratorij u početku nije bio opremljen. Tako sam, primjerice, lonac za iskuhavanje rublja prilagodila kako bih u njemu mogla obavljati sterilizaciju. Uskoro smo nabavili i prvi uređaj za laboratorij – autoklav, ili uređaj za sterilizaciju. Ipak, u laboratoriju Karlovačke pivovare od početka su se provodile glavne analize koje se rade i danas: mikrobiološka i kemijska te se posebno vodila briga o kvaliteti piva”, prisjetila se Jakšić.

Prethodni članakSedam godina Podravkine Coolinarike
Sljedeći članakBelje postalo 100-postotni vlasnik Agroprerade