Lidl, HGSS i Čisto podzemlje nastavljaju projekt očuvanja voda

U godinu dana izvađeno 70 kubika otpada iz 11 jama i špilja diljem Hrvatske

Predstavnici Lidla Hrvatska, HGSS-a i inicijative Čisto podzemlje okupili su se na akciji čišćenja Špilje u Gornjem lugu u Ličko-senjskoj županiji, ovoga puta kako bi obilježili nastavak izuzetno uspješne suradnje na projektu zaštite hrvatskog krškog podzemlja. Marina Dijaković iz Lidla, u prisustvu pročelnika HGSS-a Josipa Granića, ovom je prilikom uručila ček na iznos 200.000 kuna Ruđeru Novaku iz Čistog podzemlja. Isti iznos doniran je i prije točno godinu dana, a od tada do danas očišćeno je ukupno 10 lokacija iz kojih je izvučeno 62 kubika otpada, a Špilja u Gornjem lugu je 11. lokacija iz koje su speleolozi danas izvukli više od 8 kubika otpada. Čišćenju su se pridružili i poznati blogeri i youtuberi, a sve kako bi zajednički podigli svijest o ovoj važnoj temi.

Očišćena je još jedna lokacija, jedanaesta po redu u sklopu suradnje Lidla, HGSS-a i Čistog podzemlja. Špilju u Gornjem lugu očistili su uvijek odlično raspoloženi i vrijedni članovi volonterske speleološke inicijative Čisto podzemlje, uz pomoć Lidla Hrvatska, HGSS-a te blogera i youtubera. Ova špilja nalazi se u blizini Žute lokve (Brinje) ispod makadamskog put na Vasiljevom brdu. S makadama se komunalni otpad baca u vrtaču, tako da je sreća u nesreći da je većina otpada blizu ulaza, no dio materijala završio je dublje u objektu. Iz ove je jame izvađeno više od 8 kubika otpada, a ovoj hvalevrijednoj akciji priključila su se i brojna poznata lica. Oni su prvo sudjelovali u kratkoj obuci koju je vodio Ruđer Novak, član HGSS-a i pokretač inicijative Čisto podzemlje, a potom i prionuli na čišćenje.

“Kada vidimo rezultate zajedničkog projekta s Lidlom Hrvatska, ispunjava nas ponos i nada da možemo učiniti još puno više. Nastavak Lidlove podrške omogućit će nam da očistimo brojne špilje i jame od opasnog otpada. Zaštita pitke vode u krškom podzemlju je odličan zalog za budućnost svih nas”, izjavio je ovom prilikom Ruđer Novak.

Podsjetimo, Lidl Hrvatska započeo je ovaj projekt u ožujku 2020., kada je donirao 200.000 kuna inicijativi Čisto podzemlje, a sve u sklopu partnerstva Lidlovog brenda Okusi zavičaja i Hrvatske gorske službe spašavanja. Pod sloganom “Čuvajmo vode – izvor naše budućnosti”, od tada do danas je očišćeno 11 lokacija iz kojih je izvučeno 70 kubika otpada. HGSS, Čisto podzemlje i Lidl Hrvatska ovom akcijom nastoje podići svijest javnosti o važnosti zaštite okoliša, ponajviše krškog podzemlja koje čuva polovinu zaliha pitke vode u Hrvatskoj i u kojem obitava čak 70% hrvatskih endemskih životinja. Sredstva koja je Lidl donirao prošle godine, baš kao i današnja donacija, speleolozima iz Čistog podzemlja predstavljaju vrijedan resurs u njihovim plemenitim naporima da očiste jame i špilje i na taj način očuvaju čistu pitku vodu.

Lidl Hrvatska, HGSS i Čisto podzemlje koriste ovu priliku da vas pozovu da prijavite lokacije onečišćene ilegalnim otpadom i uključite se u akciju zaštite hrvatskog krša i voda cistopodzemlje.info.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakUskrsni doručak
Sljedeći članakUskrsna košarica: Više punih trpeza