lidl-caritas-pomagati-je-lako-ekstra-largeU okviru akcije “Socijalna košarica” Lidl je u nepune dvije godine donirao robe u vrijednost 2,8 milijuna kuna, a u novom projektu s Caritasom nastavlja pomagati obiteljima s teško bolesnom djecom

Karitativni projekt pod nazivom “Socijalna košarica, podjela pomoći u naravi” pokrenut je prije gotovo dvije godine, 17. studenog 2009., potpisivanjem ugovora između trgovačkog lanca Lidl i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Cilj ovog projekta bio je pomoći siromašnim sugrađanima da žive “životom dostojnim čovjeka”, a podjela proizvoda socijalno ugroženim obiteljima i pojedincima započela je 17. prosinca 2009. godine.

Iz Lidla ističu kako su svi proizvodi koji se dijele najviše kvalitete iz njihovog asortimana. Usto, Lidl je investirao u uređenje prostora te jamči svakodnevnu opskrbu prehrambenim proizvodima. Djelatnici Caritasa brinu se da korisnici u njihovoj evidenciji besplatno dobiju potrebne proizvode.

Prostor u kojem se projekt odvija nalazi se u vlasništvu Grada Zagreba s kojim Caritas ima ugovor o najmu uz simboličnu mjesečnu najamninu.

Kroz projekt “Socijalna košarica, podjela pomoći u naravi” Caritas Zagrebačke nadbiskupije i Lidl Hrvatska trenutno pomažu ukupno 1571 obitelj od čega 1211 obitelji s prebivalištem u Gradu Zagrebu i 360 obitelji s prebivalištem izvan Grada Zagreba, ali koje žive na području Zagrebačke nadbiskupije.

U razdoblju od 17. prosinca 2009. do 12. kolovoza 2011. godine preko podružnice u Gajnicama ukupno je podijeljeno 5000 paketa pomoći, dok je putem pošte poslano oko 2000 paketa. Ukupna vrijednost podijeljenih proizvoda od Lidl Hrvatska iznosi više od 2,8 milijuna kuna.

Nakon ove humanitarne akcije, Caritas i Lidl proširuju suradnju na novi projekt – “Pomozimo zajedno – pomagati je lako!”.

U razdoblju od 5. rujna do 2. listopada 2011. godine u devet Lidlovih trgovina na području grada Zagreba (Oreškovićeva, Donje Svetice, Jankomir, Prečko, Nova cesta, Oranice, Lanište, Dubrava i Sesvete), kupci će na izlasku iz trgovine moći izdvojiti živežne namirnice u za to posebno pripremljene košare. Prikupljene namirnice namijenjene su za pomoć bolesnoj djeci i njihovim roditeljima.

Preporučeni proizvodi su brašno, tjestenina, riža, mlijeko i higijenske potrepštine. Svi darovani proizvodi namijenjeni su za potrebe korisnika “Caritasove kuće” u zagrebačkom Vukomercu.

Naime, to je kuća kojom Caritas Zagrebačke nadbiskupije pomaže obiteljima s područja Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine, tijekom liječenja njihove teško bolesne djece u zagrebačkim bolnicama.

Riječ je o skromnim i siromašnim roditeljima koji nerijetko i posljednji novčić daju za liječenje djeteta te im je jedina mogućnost kako bi bili uz dijete da se obrate Caritasu.

Kuća je opremljena svim potrebnim sadržajima za dostojanstven život, a korisnicima se pruža besplatno stanovanje, prehrana, higijenski pribor, odjeća, obuća, savjetovanje i psihosocijalna potpora.

Projekt se ne provodi u sklopu sustava socijalne skrbi niti se financira od državnih institucija, već je čisti i plemeniti izraz karitativne solidarnosti s potrebitima u nevolji.

Izvori financiranja projekta su vlastita sredstva, donacije građana i Grad Zagreb. U tijeku godinu dana smještaj u kući pronađe oko 70 obitelji, a ostvari se oko 7000 noćenja. Zbog velikih potreba za ovom uslugom kuća je popunjena tijekom cijele godine.