Tržište ide u pravom smjeru, kriteriji kvalitete sve su važniji pa tako tvrtke s pravom vizijom i poslovnom strategijom kao što je KG Zelina dolaze u prvi plan. Kako bi se još bolje pozicionirali na tržištu, u ovoj tvrtki provode i veliki investicijski ciklus kojim povećavaju kapacitete i šire ponudu proizvoda u svom asortimanu.

Sv. Ivan Zelina slikoviti je grad s oko 16 tisuća stanovnika smješten uz dolinu rijeke Lonje, 40-ak km sjeveroistočno od Zagreba. To je staro kulturno i gospodarsko središte hrvatskog Prigorja. Danas je na glasu i zbog svojih vina te atraktivne vinske ceste koja prolazi vinorodnim naseljima od Donje Zeline prema Nespešu i Gornjem Psarjevu te prema Sv. Ivanu Zelini.

Zbog svoje konstantne naseljenosti od brončanog doba, područje je bogato spomenicima kulturne baštine (kapele, crkve, srednjovjekovni burg Zelingrad). Raznovrsne su i mogućnosti za sport i rekreaciju (teniski tereni, planinarenje, biciklizam, motociklizam i dr.), a nedaleko od centra grada je i sportsko-rekreacijski centar “Zelina”. Ovo je opis koji možete pročitati čim otvorite stranice Turističke zajednice grada Sv. Ivana Zeline koji vas poziva da posjetite ovaj pitoreskni prigorski kraj duge i bogate tradicije. To je i lijepi uvod u naš razgovor s jednim od vodećih gospodarstvenika ovoga grada i kraja, Goranom Kovačićem, koji više od 20 godina vodi obiteljsku tvrtku KG Zelina iz Sv. Ivana Zeline.
Kada pričamo o gospodarskim subjektima, tvrtkama koje svoje poslovanje grade u manjim sredinama, uistinu je podjednako važno naglasiti koliko njihov ekonomski doprinos lokalnom gospodarstvu, toliko i utjecaj koje ovakva poduzeća imaju na ukupni društveni život lokalne zajednice, bilo da je riječ o turističkom, kulturnom, sportskom ili nekom drugom aspektu koji diže kvalitetu i standard života stanovništva. Lokalni poduzetnici najbolje vide potencijale koji se pružaju u području kojem gravitiraju te su najčešće upravo oni pokretači novih ideja, projekata i investicija usmjerenih na stvaranje dodane vrijednosti.

Uvodno smo citirali osnovna obilježja ovoga grada podno Medvednice koji je oduvijek imao veliki turistički, a ne samo gospodarski potencijal. I Goran nam je u razgovoru spomenuo svoje ideje koje uključuju značajne investicije u jačanje turističke ponude ovoga kraja, ali nije želio ulaziti u detalje dok se to ne krene ostvarivati. “O tom’, potom”, strpljivo će Goran u uvodu u naš razgovor koji smo vodili u ugodnom interijeru ureda tvrtke u Baračevoj 4a u Sv. Ivanu Zelini.

NA TRI LOKACIJE
Riječ je o čovjeku izuzetno snažne energije koju kao sugovornik odmah osjetite te vam je potpuno jasno odakle dolazi ta pokretačka snaga cijelog poslovnog pothvata koji se iz lokalnih okvira izdignuo na nacionalnu razinu, a u sve većoj mjeri kuca na vrata i ostalih tržišta Europske unije. U tim nastojanjima Goran ima podršku cijele obitelji, a posebice ističe veliki doprinos brata Božidara Kovačića koji, premda je službeno direktor i vlasnik tvrtke, u praksi radi kao voditelj tehnologije i proizvodnje; čovjek bogatog iskustva koji zna sve pa i najsitnije tajne u proizvodnim operacijama i bez kojega cijeli proces proizvodnje i širenja poslovanja ne bi bio zamisliv.

Goran tako vodi poslovanje, menadžerski i administrativno-prodajni dio, dok je Božidar menadžer proizvodnih operacija koje su u zadnjih godinu dana značajno proširene te se novim investicijama kapaciteti dodatno povećavaju. Poslovne operacije obavljaju se trenutno na tri lokacije u Sv. Ivanu Zelini: Milutina Barača 4a (proizvodnja PET ambalaže, proizvodnja demineralizirane vode, proizvodnja i punjenje vina), Toplička 9 (tekućina za vjetrobranska stakla) i Zagrebačka ulica 89 (vinarija kupljena od Badela 1862).

No, kako je sve krenulo? Tvrtka KG Zelina osnovana je u ožujku 1998. godine te je prvotno bila trgovina, a vrlo brzo započela je i proizvodnju voćnih sirupa. Četiri godine kasnije preselili su se u vlastite poslovne prostore koje su kupili od Zelinskog zadružnog kombinata, gdje su ubrzo pokrenuli proizvodnju razblažene octene kiseline i esencije te demineralizirane vode i tekućine za pranje vjetrobranskih stakala, a proizvodni je portfelj proširen i s proizvodnjom PET ambalaže.

“Zbog prevelikog trošarinskog opterećenja i opće neuređenosti tržišta voćne smo sirupe prestali proizvoditi te smo se 2013. godine okrenuli proizvodnji i punjenju vina, što se pokazalo odličnim poslovnim potezom. S početnih 500 tisuća litara došli smo i do 5,5 milijuna prodanih litara vina u najboljim godinama, a lani je prodaja iznosila 4,5 milijuna litara. U kooperaciji s dva proizvođača iz Iloka, obrta Vinogradi u vlasništvu Martine Čobanković i obrta Krešimir Ćorić, krenuli smo u proizvodnju graševine. Za sezonu 2019./2020. osigurali smo oko 950 tisuća litara hrvatske graševine, od čega smo u našim pogonima izvršili preradu oko 500 tisuća litara, dok je s poslovnim partnerima iz Iloka ugovoreno još oko 450 tisuća litara graševine sa zaštićenom oznakom izvornosti za naše potrebe”, navodi Goran te dodaje kako je, nakon graševine, iduće godine u planu i proizvodnja traminca, stolnih vina, frankovke i drugih sorti bijelog vina.

U INVESTICIJSKOM ZAMAHU
“Danas u tvrtki radi 35 djelatnika u stalnom radnom odnosu, sedam u administraciji, četiri su vozači/skladištari, a ostatak ih radi u proizvodnji. Preko sezone zapošljavamo i studente. Dnevni kapacitet, za osam sati, doseže oko 40 tisuća litara vina te oko 25 tisuća litara tekućine za stakla i demineralizirane vode. PET ambalažu pak proizvodimo u volumenima od 0,5 L, 1 L, 2 L, 3 L i 5 L. Radimo za vlastite potrebe, ali u zadnje vrijeme sve više proizvodimo i za druge kupce. To su većinom domaći manji vinari te proizvođači bučinog ulja i octa”, objašnjava Goran. Krajem prošle godine KG Zelina je realizirala kupnju vinarije od Badela 1862 u Sv. Ivanu Zelini, čime su dobili prostor za proizvodnju vina kapaciteta oko 2 milijuna litara te povećali svoju godišnju prodaju na oko 4,5 milijuna litara.
Osim toga, govoreći o ustrojstvu poslovanja, Goran ističe kako u proizvodnji PET ambalaže ostvaruju izvrsnu suradnju s tvrtkom EZ Busovača iz Bosne i Hercegovine koja za njih proizvodi PET boce od 2 L, dok sve ostale volumene ambalaže proizvode u vlastitom pogonu. Kapaciteti proizvodnje maksimalno su popunjeni pa tako, primjerice, dnevno proizvode 6 tisuća kanistara od 5 L koje odnedavno izvoze i u Sloveniju.

“Upravo smo investirali i u novi stroj za proizvodnju ove ambalaže koji će sa svojim kapacitetom od tisuću kanistara na sat osigurati stabilnu isporuku na sva tržišta koja pokrivamo”, naglašava Goran. U sklopu investicijskog zamaha KG Zelina je na lokaciji u Zagrebačkoj ulici 89 krenula u izgradnju novog objekta koji će skladišne kapacitete tvrtke povećati za milijun litara. Početkom prosinca dobili su građevinsku dozvolu za radove kojima će nadograditi postojeći podrum i pustiti u rad novu punionu i logističko-distributivni centar na 4.000 četvornih metara.

“U to smo dosad uložili 9,6 milijuna kuna kredita i oko milijun kuna vlastitih sredstava, a do svibnja iduće godine u tom investicijskom zahvatu uložit ćemo dodatnih 1,5 milijuna kuna vlastitih sredstava”, ističe Goran. On dodaje kako u zadnje dvije godine provode snažnu konsolidaciju proizvodnje i da je u tom procesu od strateškog značaja bila upravo kupnja vinarije od Badela 1862 u Sv. Ivanu Zelini jer su tom investicijom dobili dodatni prostor za proizvodnju vina kapaciteta oko 2 milijuna litara koja ima svu potrebnu infrastrukturu izuzev flaširanja. “Povećavamo kapacitete i širimo proizvodnju pa smo slijedom toga dogovorili i suradnju s jednom velikom mađarskom vinarijom te do kraja ove godine u svoju ponudu uvodimo vina više cjenovne kategorije sorti cabernet sauvignon, merlot, rajnski rizling i pinot grigio koje u Hrvatskoj ne možemo nabaviti. Planiramo dostići barem 40 posto udjela u punjenju vina iz Hrvatske, ali to nije lako ostvariti jer je u nas grožđe preskupo, čak i do 65 posto skuplje nego ono koje dolazi iz EU-a ili iz trećih zemalja.

Međutim, veliki je interes domaćih vinara za suradnju s KG Zelinom jer smo se kroz sve ove godine dokazali kao pouzdan partner koji plaća na vrijeme, poštuje dogovore i ispunjava dana obećanja. Zbog svega toga, u 2020. godini planiramo premašiti 2 milijuna litara vlastite proizvodnje, dok bi ukupni proizvodni volumen mogao porasti na 6-7 milijuna litara vina. S tako izraženim rastom proizvodnje imat ćemo potrebu i za novim zapošljavanjem pa ćemo tako u bivšoj Badelovoj vinariji uposliti 12 novih djelatnika, a broj radnika će biti povećan i u našem središnjem pogonu u Baračevoj”, naglašava Goran.

Osim vinara i drugih vrijednih partnera na strani nabave, Goran ističe kako je u plasmanu na tržište ključna suradnja s partnerima kao što su Spar Hrvatska, NTL, Rox, Roto dinamic, Stridon promet, VM2, Meteor Grupa – Labud, Metro Cash & Carry, Kaufland Hrvatska i drugi. “Naša ključna prednost je fleksibilnost i brzi rokovi isporuke te fokusiranost na prilagodbu potrebama klijenata pa smo krenuli s izvozom vina u Sloveniju i demineralizirane vode na tržište Njemačke. Dakako, imamo i vlastite brendove kao što su Auto Lux u tekućini za vjetrobranska stakla te naša KG VINA, ali više od 75 posto prodaje čine privatne robne marke naših partnera. Novi projekt je proizvodnja jakih alkoholnih pića koje u KG Zelini radimo za trgovačko udruženje Ultragros, a asortiman smo obogatili i zastupstvom škotskog viskija Richardson za hrvatsko tržište”, pojašnjava Goran.

UZDAJ SE U SE
Suradnja malih i srednjih poduzetnika s lokalnom i regionalnom pa i državnom upravom trebala bi biti neupitna, no ovaj poduzetnik ističe kako u svim realiziranim investicijama nisu dobili očekivanu institucionalnu podršku kako bi se ova proizvodnja snažnije podržala i razvijala. “U dosadašnjem razvoju jedini svijetli primjer je suradnja s gradom Sv. Ivan Zelina i Zagrebačkom županijom koji su sufinancirali kamatu kredita za kupnju vinarije, a sva ostala ulaganja financirali smo što vlastitim sredstvima, što kreditima poslovnih banaka”, konstatira ovaj poduzetnik te bez ustezanja ističe: “Državni sustav je iznimno trom i ne pruža podršku domaćim proizvođačima kakvu oni trebaju i zaslužuju, što je uistinu žalosno. Nasuprot tome, želim pohvaliti suradnju s Erste bankom čiji su stručnjaci brzo reagirali i imali sluha za sve potrebe ovog zahtjevnog ulaganja.”
Međutim, Goran se ne osvrće puno na to, nego je sa svojim timom u potpunosti posvećen razvoju poslovanja. Prema njegovim riječima, tržište ide u pravom smjeru, kriteriji kvalitete sve su važniji pa tako tvrtke s pravom vizijom i poslovnom strategijom kao što je KG Zelina dolaze u prvi plan. Imati adekvatne zalihe proizvoda, planirati potražnju i tome prilagoditi proizvodnju te brzo reagirati na potrebe klijenata postulati su rada i uspjeha na vrlo konkurentnom tržištu, kaže Goran te dodaje kako je ključno pritom imati stručne i zadovoljne radnike koji su preduvjet za svaki poslovni uspjeh. Na kraju razgovora uputio nam je poziv da dođemo dogodine vidjeti završene investicije kada će preuzeta vinarija od Badela imati sasvim novu, modernu vizuru, dok će cjelokupan investicijski ciklus omogućiti da tvrtka sa sadašnjih 35 do 40 milijuna kuna u idućim godinama dođe na razinu od 60 do 70 milijuna kuna godišnjeg prometa.

Sudeći po njegovoj nepresušnoj energiji i uvjerenju u realizaciju postavljenih ciljeva, nema razloga da se ovaj optimistični plan ne ostvari, a mi smo sa zadovoljstvom prihvatili poziv te se vidimo i dogodine u obilasku novog ruha tvrtke KG Zelina!