Europski investicijski fond (EIF), Erste&Steiermärkische Bank i Erste&Steiermärkische S-Leasing potpisali su sporazum o jamstvu koje će Ersteu omogućiti da inovativnim malim i srednjim tvrtkama u Hrvatskoj osigura zajmove i zakupe u vrijednosti od 100 milijuna eura, objavili su u utorak iz tih institucija.

Sporazum je potpisan u okviru inicijative Europske komisije InnovFin, koja je podržana od strane programa EU-a za istraživanje i inovacije, a omogućen je kroz podršku Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI), središnjeg stupa Plana ulaganja za Europu Europske komisije (takozvani Junckerov plan).

Kako se prenosi u priopćenju, predstavnici EIF-a i Erste banke su izrazili zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma te suradnji na InnovFin instrumentu garancija za malo i srednje poduzetništvo.

Direktor EIF-a Alessandro Tappi je ocijenio kako dobro uhodana distribucijska mreža Erstea, jedne od najvećih bankarskih grupa u Hrvatskoj, u kombinaciji s dobrom tržišnom pozicijom i ekspertizom u pozajmljivanju sektoru malih i srednjih poduzeća, može omogućiti uspješno provođenje InnovFina.

“Posljedično, taj će projekt odigrati ulogu u pomaganju tvrtkama da pristupe sredstvima financiranja podržanima od strane EU-a kako bi na lokalno tržište uveli inovacije”, istaknuo je Tappi na potpisivanju u Zagrebu.

Potpredsjednik Europske Komisije za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen izrazio je zadovoljstvo što će sporazum omogućiti malenim i srednjim tvrtkama u Hrvatskoj da dođu do izvora financiranja koji su im potrebni za inovacije, rast i stvaranje novih radnih mjesta, što su sve važni ciljevi Investicijskog plana za Europu.

“Malene i srednje tvrtke ključne su za gospodarstvo. Pokretači su novih tehnologija i novih mogućnosti. Uz pomoć Europskog fonda za strateška ulaganja želimo dati priliku tim tvrtkama za uspjeh u Hrvatskoj, ali i u Europi”, izjavio je u priopćenju Katainen.

Član Uprave Erste banke Boris Centner također ističe da su mala i srednja poduzeća pokretač gospodarskog rasta te jedan od najvažnijih segmenata poslovne strategije te banke.

“Ugovor o garanciji omogućit će nam da u sljedeće dvije godine plasiramo 100 milijuna eura kredita inovativnim poduzetnicima uz povoljnije uvjete, pružimo im potporu u financiranju i provedbi održivih proizvodnih ulaganja te klijentima osiguramo povećanu dostupnost financijskih sredstava”, rekao je Centner. (Hina)