kockica-postotak-vizual-midiZa srbijansko maloprodajno tržište 2012. će biti godina puna izazova. Dobavljači mogu očekivati prepreke, ali kupci se mogu veseliti padu cijena

U nadolazećih pet godina tržište robom široke potrošnje u Srbiji čekaju brojne promjene. U Srbiji je zasićenost maloprodajnog tržišta mješovite robe još uvijek niska u usporedbi s drugim zemljama središnje i istočne Europe.

Pa ipak, lani je pet najjačih igrača s područja trgovine na malo pokrilo gotovo 20 posto ukupnog tržišta, što je viši postotak nego u drugim balkanskim zemljama, npr. Rumunjskoj ili Bugarskoj.

VODEĆI TRGOVCI

Najveće prihode na srbijanskom tržištu ostvaruje Delhaize grupa, koju s velikim zaostatkom slijede Mercator i Agrokor (Idea), dok su među manje važnim igračima Metro grupa i ITM.

Međutim, pravi redoslijed vodećih pet trgovačkih lanaca tek se treba uspostaviti, pogotovo ako se zna da će uskoro na srbijansko tržište ući Schwartz grupa, trgovac na malo koji je svoje Kaufland hipermarkete i Lidl diskonte otvorio u gotovo svim zemljama središnje i istočne Europe.

Kao jedan od tri najmoćnija igrača na većini tih tržišta, Schwartz grupa mogla bi u idućih deset godina isti status ostvariti i na tržištu Srbije. S obzirom na to da je spajanje Agrokora i Mercatora samo pitanje vremena, u srednjoročnom razdoblju i ovaj bi se trgovac na malo mogao pridružiti trima najvećima u Srbiji.

Procjena je Planet Retaila da će, budu li imale potporu lokalne vlasti, Delhaize i Schwartz grupa oživjeti srbijansku scenu maloprodaje mješovite robe.

DELHAIZE U NALETU

Delhaize grupa koja 76 posto od svojih prihoda u središnjoj i istočnoj Europi ostvaruje u Srbiji, jak je igrač na Balkanu. U Grčkoj je drugi po redu trgovac na malo, a dobro je pozicionirana i u Rumunjskoj.

Kako bi isto ostvarila i u Srbiji, Delhaize grupa morat će novu tvrtku Deltu M prilagoditi svojoj poslovnoj strategiji i strukturi. Planira se uvođenje jedinstvenog dobavljača za određene kategorije proizvoda, poboljšanje uvjeta naplate, veća centralizacija logistike kroz izgradnju novih skladišta, rebranding starih trgovina Maxi, Pekabeta i C Marketa u nove Lion Maxi i Mini Maxi trgovine te naposljetku, ali ne i najmanje važno – uvođenje jakih privatnih robnih marki.

One će uključivati cjenovno pristupačnu robnu marku “365” u nekoliko prehrambenih i neprehrambenih kategorija te proizvode standardnih cijena, robnih marki Delhaize i Care.

Nakon toga slijedi uvođenje specijaliziranih proizvoda robnih marki kao što su Delhaize Taste of Inspiration (Delhaizeov okus inspiracije) i Delhaize Bio.

Ulaganjem u vlastite robne marke stremi se razvoju brenda i osvajanju kupčeve vjernosti. To je ogromna prijetnja za poznate proizvođače od kojih bi mnogi već u 2012. godini mogli nestati s polica Maxija.

S druge strane, oni proizvođači koji podrže širenje ovog trgovca na srpskom tržištu profitirat će u budućnosti. Relativno jeftina Srbija bit će dobra baza za plasiranje i izvoz robnih marki Delhaizea i na druga velika tržišta poput Grčke i Rumunjske.

U OČEKIVANJU LIDLA
Nakon ulaska Schwartz grupe i njezinog Lidla, srbijansko će tržište mješovite robe postati još zrelije. Lidl će iskoristiti svoju prednost prvoga i brzo se pozicionirati.

Očekuje se agresivno otvaranje trgovina u predgrađima i malim gradovima, ali i potraga za lokacijama u centru, gdje bi slijedilo otvaranje trgovina novog koncepta koji uključuje karakteristike malog samoposluživanja, poput vlastite pekarnice i prostora za mesnicu ili slastičarnicu. Što se tiče proizvoda, Lidl će vjerojatno uvoziti proizvode svojih robnih marki, ali prostora na policama naći će se i za najsnažnije lokalne brendove.

Za srbijansko maloprodajno tržište 2012. će biti godina puna izazova. Dobavljači mogu očekivati prepreke, ali kupci se mogu veseliti padu cijena. Štoviše, Delhaize je za ovu godinu već najavio smanjenje cijena oko stotinu svojih proizvoda.

MILOŠ RYBA
Viši analitičar maloprodaje
planet-retail-logo