Zmajska pivovara midiPrema prijedlogu Ministarstva poduzetništva pivarima s proizvodnjom do 25.000 hektolitara godišnje trošarina bi se smanjila do 50 posto, odnosno godišnje bi im ostalo dodatnih 20 do 25 milijuna kuna

U dogovoru s Ministarstvom financija ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras uskoro će u javnu raspravu uputiti prijedlog izmjena Zakona o trošarinama, kojima bi se malim i srednjim pivovarama trošarine smanjile do 50 posto, piše Jutarnji list.

Sad sve pivovare, bez obzira na veličinu i proizvedene količine plaćaju 40 kuna po postotku alkohola u hektolitru piva. Za pet posto alkohola u hektolitru piva trošarina iznosi 200 kuna. Malim pivovarama trošarina predstavlja čak 36 posto u ukupnoj cijeni piva.

Ubuduće bi pivovare koje proizvode do 500 hektolitara piva na godinu plaćale upola manju trošarinu – 100 kuna po hektolitru piva (za pet posto alkohola).

U ovu grupu pripada najveći broj malih hrvatskih pivovara među kojima su Vukovarska i Zmajska pivovara, pivovara Bošnjak, Nova runda te Varionica.

Pivovare koje proizvode do 25.000 hektolitara godišnje plaćat će 45 posto manju trošarinu, odnosno 110 kuna po hektolitru. U ovoj su grupi Pivnica Medvedgrad, Ličanka i San Servolo.

Pivovara Daruvar, koja proizvodi do 75.000 hektolitara godišnje, plaćala bi 40 posto manju trošarinu, a Osječka i Buzetska, s proizvodnjom do 125.000 hektolitara, 35 posto manju trošarinu.

Malim pivovarama bi smanjenjem trošarina ostalo godišnje 20 do 25 milijuna kuna prihoda.

Smanjenje trošarina neće previše utjecati na raspodjelu tržišta, a u Ministarstvu kažu da čak 23 zemlje Europske unije imaju različite stope trošarina za pivovare.

“Direktiva EU preporučuje da mali pivari, s proizvodnjom do 200.000 hektolitara piva godišnje, imaju upola nižu stopu trošarine. A Agencija za zaštitu tržišno natjecanja smatra da bi se time pospješila, a ne ugrozila konkurencija na tržištu”, navode u nadležnom ministarstvu.

Mali pivari drže oko devet posto tržišta, proizvode oko 350.000 hektolitara od ukupno 3,6 milijuna hektolitara piva koliko se godišnje popije u Hrvatskoj. Zapošljavaju oko 400 ljudi i ostvaruju godišnji prihod od oko 200 milijuna kuna.

Prema neslužbenim podacima lider na hrvatskom tržištu je Zagrebačka pivovara s 45 posto tržišta, slijedi Heineken Hrvatska (bivša Karlovačka pivovara) s 25 posto, a Carlsberg Croatia je treći s oko 15 posto. (banka.hr)