Jamnica ulaže velika sredstva kako u unapređenje proizvodnih procesa, tako i na razini distribucije i prodaje kako bi njeni proizvodi bili uvijek dostupni na tržištu. O kakvim se investicijama radi te što očekuju od ove godine s obzirom na to da nam je turistička sezona pred vratima razgovarali smo s dvojicom direktora u kompaniji Jamnica plus, izvršnim direktorom proizvodnje, razvoja i kvalitete Marinkom Pleštinom te izvršnim direktorom prodaje Nikolom Krčmarićem.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Marinko Pleština u Jamnici je počeo raditi prije 25 godina, odmah nakon završetka Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Kada je počeo raditi u Jamnici, postojala je samo jedna proizvodna lokacija u Pisarovini. Tijekom godina Jamnica se razvijala, uvodile su se nove tehnologije te pratili europski i svjetski trendovi, a danas s novim asortimanom i brojnim inovacijama Jamnica ne samo da ih prati nego ih i postavlja. Pleština ističe kako se profesionalno razvijao usporedo s rastom i razvojem kompanije, a od formiranja Grupe pića 2020. godine na poziciji je člana Uprave i izvršnog direktora proizvodnje, razvoja i kvalitete.
Nikola Krčmarić po struci je diplomirani ekonomist, a veći dio karijere proveo je u industriji pića. Tijekom dosadašnjih 20-ak godina karijere radio je u različitim segmentima prodaje prošavši brojne pozicije od voditelja prodaje, voditelja ključnih kupaca, voditelja izvoza, a vodio je i prodajne timove. Na taj je način zaokružio gotovo sve segmente prodaje uključujući ključne kupce te kanale ugostiteljstva i trgovine. “Karijerni put tako me doveo do Jamnice koja je najveći proizvođač i distributer prirodnih mineralnih voda i osvježavajućih pića u Hrvatskoj s više od 300 milijuna litara prodanog volumena u jednoj godini. Jamnici sam se pridružio prije gotovo godinu dana i zadužen sam za cjelokupnu prodaju na tržištu Republike Hrvatske te upravljam prodajnim timom od gotovo 200 ljudi”, ističe uvodno Krčmarić.

Krajem prošle godine glavni izvršni direktor Fortenova Grupe Fabris Peruško predstavio je najveća ulaganja grupe u proizvodnom segmentu. U što se najviše ulagalo u proizvodnim pogonima Jamnice u 2021. godini?
Marinko Pleština: Najviše se ulaže u modernizaciju proizvodnih pogona i jačanje kapaciteta, kako u Jamnici, tako i na razini cijele Grupe pića, koju, uz Jamnicu, čine još dvije proizvodne kompanije: Sarajevski kiseljak i Mg Mivela. Jedan od velikih projekata je ulaganje u novu aseptičku liniju vrijedno gotovo 12 milijuna eura, što je najveća investicija Fortenova grupe čija smo članica. Time osiguravamo povećanje kapaciteta, razvoj inovacija i novih kategorija, ali i kvalitetniju i bržu reakciju na sve veću potražnju za našim proizvodima tijekom ljetne sezone koja je za nas izrazito važna. Ulaganjem u tehnologiju osiguravamo dostupnost naših proizvoda čak i u trenucima najveće potražnje. Ulažemo i u nadogradnju postojećih proizvodnih linija koje se moderniziraju i automatiziraju čime se povećava efikasnost i produljuje njihov vijek trajanja. Osim u tehnologiju, puno ulažemo i u unapređenje uvjeta rada u našim proizvodnim pogonima. Primjerice, ugradili smo dodatnu klimatizaciju, osigurali posebne štitnike za uši svima zaposlenicima koji rade u proizvodnim pogonima, a kolegama koji rade na liniji na kojoj se puni staklo, osigurane su dioptrijske zaštitne naočale po mjeri. S obzirom na stalna unapređenja tehnologije, redovno educiramo naše zaposlenike kako bi bili u korak s tehnologijom koju koristimo, ali i kako bi znali pravilno i na siguran način rukovati strojevima proizvodnih linija.

U kojoj su fazi realizacije ta ulaganja te nastavlja li se investicijski ciklus i u 2022. godini?
Marinko Pleština: Jamnica kontinuirano ulaže u proizvodne kapacitete i održavanje postojećih. Sva ulaganja idu po planovima: neka su u početnoj fazi, neka u završnoj. Kada planiramo ulaganja u proizvodne pogone, nastojimo ih završiti u godini u kojoj smo investiciju isplanirali. Ponekad je to izazovno jer zbog velike sezonalnosti radove u proizvodnim pogonima tijekom ljetne sezone pauziramo i nastavljamo ih nakon sezone. Ulaganjem u tehnologiju poboljšavaju se proizvodni kapaciteti i povećava naša konkurentnost na tržištu, a istovremeno se omogućuje jednostavnije rukovanje strojevima i veća efikasnost naših zaposlenika, što utječe na njihovu produktivnost i zadovoljstvo. U godinama koje su pred nama, osim u tehnologiju, nastavit ćemo ulagati u unapređenje sigurnosti na radnom mjestu – ne samo u pogonima, nego i u ostalim segmentima organizacije. Još jedan od glavnih fokusa kompanije je briga o okolišu.

Naši proizvodni pogoni se nalaze u ruralnim područjima, Pisarovini i Gorici Svetojanskoj, odnosno u mjestima gdje su izvorišta vode. Voda je među najvrjednijim resursima u okolišu, a bez vode ne bi bilo ni naših proizvoda. Zato kontinuirano prepoznajemo i ocjenjujemo utjecaj na okoliš fokusirajući se na međuodnos tla, zraka, biljnog i životinjskog svijeta te ljudi i krajobraza. Svjesni smo da od prirode ne možemo uzeti više nego što ona pruža, pa poštujemo prirodu i sustavno ulažemo napore u dugoročno očuvanje naših izvora, a pritom poštujemo obveze usklađenosti i dobrovoljna opredjeljenja kompanije. Nadalje, veliku pozornost usmjeravamo na racionalnu upotrebu naših tehnoloških voda. U našim proizvodnim pogonima obrađuju se otpadne vode, a njihova se kvaliteta redovno provjerava u skladu sa zakonskim regulativama. Zato stalno ulažemo i u unapređenja na području zaštite okoliša čime smanjujemo emisije i čuvamo okoliš.

Dobra turistička sezona u prošloj godini svakako je išla na ruku kategoriji pića. Kako ste zadovoljni prodajnim rezultatima u 2021. godini?
Nikola Krčmarić: Prošlogodišnji prodajni rezultati bili su iznad očekivanja. Nakon krizne 2020. godine, oporavak turističkog segmenta bio je jako dobar što je pozitivno utjecalo na prodajni volumen jer ljetna sezona i turizam značajno utječu na naše poslovanje. Iako je prošlogodišnja sezona bila kratka i intenzivna, dobro smo se pripremili i brzo organizirali u prodajnom i logističkom smislu. Naši odlični timovi odradili su vrhunski posao na terenu i svojim angažmanom učinili da naši proizvodi budu dostupni potrošačima čak i u tako intenzivnom periodu. Ono je izuzetno važno za naše poslovanje jer samo u ljetnoj sezoni prodamo oko 6.500 šlepera naših proizvoda, a kada bismo ih sve poredali jedan iza drugoga, bila bi to neprekinuta kolona kamiona od Zagreba do Zadra.

Spomenute investicije te inovacije u portfelju uz tradicionalno jake brendove i popuštanje mjera vezanih za pandemiju dobra su naznaka za pozitivne trendove u ovoj godini. Što očekujete u 2022. godine kada je riječ o rastu prodaje?
Nikola Krčmarić: S obzirom na vrlo dobre najave i trenutni booking, očekujemo da će 2022. biti jako dobra te barem na razini rekordne 2019. godine. Očekujemo da će kanal ugostiteljstva odnosno HoReCa biti apsolutni pobjednik, no s velikim brojem turista koje očekujemo mislim da će dodatno profitirati i kanal trgovine. Posljednjih godina u Hrvatskoj se značajno investiralo u dizanje kvalitete ponude HoReCa kanala, prvenstveno restorana i kafića koji uz sebe žele vezati najkvalitetnije i najpoznatije brendove, pa se u takav pristup naši proizvodi odlično uklapaju. Planovi koje smo pripremili, jačanje suradnje s našim dosadašnjim partnerima te pokretanje suradnje s novim partnerima poput hotelskih i ugostiteljskih lanaca, daju nam optimizam za ostvarenje odličnih rezultata u ovoj godini. Uz sve navedeno, kategorija negaziranih voda bilježi rast i uzlazni trend. Naša prirodna mineralna voda Jana, jedan je od najpoznatijih domaćih brendova i vrhunski proizvod s brojnim nagradama za kvalitetu.

Predstavite nam asortiman koji Jamnica nudi tržištu? Koji su noviteti lansirani u proteklih godinu dana?
Nikola Krčmarić: Godina 2021. za nas je bila godina inovacija, da se tako izrazim, a i ova godina ide u tom smjeru. Naše inovacije spadaju u segment better for you proizvoda što znači da su ti proizvodi nutritivno kvalitetniji, s manjim udjelom šećera, ne sadrže konzervanse i napravljeni su od vrhunskih sastojaka. Jedna od glavnih inovacija lani bio je ProGame – proizvod za koji su u potpunosti zaslužni naši kolege: oni su osmislili koncept, ime, dizajn, recepturu i izgradili brend, a kolege u našem pogonu u Pisarovini osigurali su sve tehničke preduvjete kako bi se ProGame mogao proizvoditi baš tamo. ProGame je nastao u suradnji s gamerima kako bi im osigurao bolji fokus i dovoljno energije za višesatne izazove bez tzv. sugar crasha.

U prvih šest mjeseci ove godine, lansirali smo još zanimljivih inovacija među kojima izdvajam Toco – osvježavajuće piće s 10 posto udjela voća i povrća. Riječ je o niskoenergetskom negaziranom piću s prirodnim sastojcima i kombinacijama voćno-povrtnih okusa te vitaminima. Spomenuo bih i Sky Colu koja ima novu marketinšku kampanju kojom radimo veliki iskorak u repozicioniranju Sky-a. Ovaj brend je odlično prihvaćen (na tržištu ima oko 17 posto udjela), od lani je dostupan i u atraktivnim 0,33 L limenkama, a okus Sky Cole zero ostvario je najbolje rezultate u istraživanju koje smo proveli među potrošačima zero segmenta ovakvih pića – i to nam daje dodatnu potvrdu da radimo odlične proizvode koje potrošači vole.

Kakvi su prodajni rezultati Jamnice na tržištima izvan Hrvatske?
Nikola Krčmarić: Na izvoznim tržištima bilježimo odlične rezultate, a zanimljivo je da prodajni volumeni čak rastu brže nego na domaćem tržištu. U zemljama regije u proteklom smo periodu radili na dodatnom jačanju partnerstva s našim distributerima što nam omogućuje širenje naših distributivnih potencijala i jačanje prodajnih volumena brendova koji su dobro poznati potrošačima u ovoj regiji. Prošle smo godine izvezli nešto više od 110 milijuna litara, što je 27 posto od ukupne realizacije u toj godini. Izvozimo u ukupno 23 zemlje i to sljedeće brendove: Jamnica, Jana, Jana Ice Tea, Jana Vitamin, Jana vodu s okusom, Botanica, Sensation i Prosport.

Ambalaža je došla u fokus interesa brojnih kategorija jer se traže održivija rješenja u sklopu okretanja prema kružnom gospodarstvu. Kako se Jamnica okreće u tom smjeru?
Marinko Pleština: Jamnica je jedan od rijetkih proizvođača koji je zadržao povratnu staklenu ambalažu i strateški je fokusiran na to pakiranje, naravno uz PET koji su potrošači prihvatili zbog praktičnosti i jednostavne upotrebe. S obzirom na to i kružnu ekonomiju koja je već godinama integrirana u naše poslovanje, provodimo inicijative za smanjenje plastike u našim proizvodnim procesima te nastojimo očuvati korištenje povratne staklene ambalaže i na to poticati naše potrošače. Svjesni smo da je moderno društvo dinamično, potrošači vole komfor koji osigurava PET ambalaža, no kada je riječ o našim proizvodima – potrošači imaju izbor: koristiti PET ili staklenu ambalažu. Naš je cilj da u bližoj budućnosti minimiziramo korištenje plastičnog materijala u proizvodnim procesima, te da ono što je neophodno bude u maksimalnoj mjeri napravljeno od reciklirane plastike. S ciljem plasiranja što manje količine plastike već duži niz godina radimo na promjeni dizajna kako bismo smanjili težinu naših PET boca, a time ujedno smanjujemo potencijalno onečišćenje okoliša plastikom. Lani smo plasirali na tržište novu 0,5 L bocu napravljenu od 100% recikliranog PET materijala za našu prirodnu mineralnu vodu Jana. Reciklirana plastika ili rPET podrazumijeva ponovnu uporabu plastike pri proizvodnji novih boca, što je temelj kružnog modela gospodarstva. Dodatno, u 2021. godini uveli smo PET boce smanjene težine za naš glavni brend Jamnicu – te nove boce su lakše i time doprinose smanjenju količine plastike i emisije CO2.

Uz spomenute Jamnicu i Janu uveli smo PET ambalažu smanjene težine i za sve naše ostale brendove: Sarajevski kiseljak, Mg Mivelu, Sky te u narednom periodu planiramo nastaviti koristiti lakšu PET ambalažu i uvoditi rPET i kod ostalih brendova – ne samo u Hrvatskoj, već i u čitavoj regiji u kojoj poslujemo. Predanost smanjenju plastike i emisije CO2 ističemo i na novoj, redizajniranoj ambalaži naših brendova i to žigom Going Green – manje plastike, manje emisije CO2. Korištenjem predoblika smanjene težine (lakše PET boce) i predoblika napravljenih od 100% reciklirane plastike, u 2021. godini smanjili smo količinu plastike za 621 tonu u odnosu na godinu prije, a emisiju CO2 za 8 posto odnosno za 2.400 tona na godišnjoj razini. Radimo i na razvoju čepa koji je spojen s bocom i to je jedan od primjera kako pametni dizajn proizvoda može napraviti puno za zaustavljanje onečišćenja okoliša plastikom. Ovime se usklađujemo s EU direktivom čiji je cilj riješiti problem onečišćenja plastikom za jednokratnu uporabu. Plastični čepovi spadaju u predmete koji najčešće izmiču sustavu za skupljanje otpada i završavaju u okolišu. Osiguranjem povezanosti čepa s bocom tijekom upotrebe naših proizvoda, može se u potpunosti riješiti novim dizajnom proizvoda, a time se i uskladiti za zahtjevom direktive.

Proizvodnju i prodaju povezuje lanac opskrbe. Prije dvije godine Jamnica je u robotizaciju u svom logističko-distributivnom centru u Jastrebarskom uložila 3,5 milijuna kuna. Koliko je važno investirati u ovo područje poslovanja te kako se odvija vaš distributivni proces općenito?
Marinko Pleština: Automatizacija i robotizacija poslovnih procesa pojednostavljuju poslovanje, smanjuju rizik od zaustavljanja poslovnog procesa te istovremeno osiguravaju kvalitetnije uvjete rada uz poštivanje najviših sigurnosnih standarda i visok nivo učinkovitosti. Važnost ulaganja u automatizaciju i robotizaciju posebno se vidi sada kada se svi suočavamo s nedostatkom radne snage. Naravno da strojevi ne mogu u potpunosti zamijeniti ljude jer ljudi upravljaju strojevima, popravljaju ih i unapređuju. No, zbog napredne tehnologije, zaposlenici koji upravljaju strojevima moraju imati nove kompetencije i znanja odnosno moraju biti tehnološki obrazovani, moraju se dodatno educirati, a stručnjaci za održavanje visoko sofisticiranih strojeva sve su traženiji. Uz automatizaciju našeg logističko-distributivnog centra koje ste spomenuli, mi već godinama radimo na automatizaciji u sklopu proizvodnih pogona. U pogonu Jana još 2018. godine uveden je Automatic guided vehicles. Autonomni viličari za transport gotovih proizvoda iz proizvodnog pogona u skladište bili su naši prvi nabavljeni roboti i znatno su podigli razinu sigurnosti zaposlenika. Nadalje, u oba naša proizvodna pogona u potpunosti su automatizirani procesi pakiranja i paletizacije proizvoda. Ovakav pristup poslovanju, uz poštivanje najviših standarda sigurnosti na radu i osiguranju još kvalitetnijih uvjeta rada, dio su naše strategije održivog poslovanja i s njim nastavljamo i u narednom razdoblju.

Zaposlenici su strateški resurs svake kompanije, a posljednjih je godina kvalitetne radnike sve teže naći. Kako se ovom izazovu pristupa u poslovnim područjima Jamnice?
Nikola Krčmarić: Zaposlenici su doista najvažniji resurs svake kompanije. Svjesni smo svih izazova i zato, kao jedan od većih poslodavaca u Hrvatskoj, stalno ulažemo u razvoj i edukaciju zaposlenika. Naš Sektor ljudskih resursa pokrenuo je niz edukacija od akademije za lidere odnosno menadžment, preko prodajne akademije, edukacije o prodajnim vještinama do interne akademije u kojoj naši stručnjaci za određena područja educiraju druge kolege o upravljanju karijerom, financijama za nefinancijaše, prezentacijskim vještinama i slično. Uz edukacije i razvoj, naši zaposlenici imaju niz financijskih i nefinancijskih pogodnosti te perspektivu napredovanja i razvoja karijere u drugim kompanijama i drugim državama s obzirom na to da smo dio Fortenova grupe – najvećeg poslodavca u ovoj regiji. Imamo fantastične brendove i vrhunske proizvode koji zaslužuju najbolje timove, a posebno najbolji prodajni tim u ovom izuzetno kompetitivnom biznisu. Želimo imati prave ljude na ključnim pozicijama i zato ulažemo u njihov razvoj i zadovoljstvo.

Marinko Pleština: Nedostatka radne snage, posebno u proizvodnji, bili smo svjesni i prijašnjih godina i na taj smo izazov odgovorili automatizacijom procesa i ulaganjem u nove tehnologije. Dugoročno razmišljamo da svoje proizvodne procese maksimalno automatiziramo jer se tržište rada mijenja i sve se više ulaže u obrazovanje, što je dobro jer je u tehnološki naprednim sustavima potrebna upravo visokoobrazovana radna snaga specijalizirana za sofisticirane strojeve. S obzirom na to da su naši procesi automatizirani, smatram da je sada vrijeme da počnemo raditi na uvođenju industrije 4.0. Radi se o najnovijem razvoju koji se naziva četvrta industrijska revolucija odnosno riječ je o konceptu “pametne tvornice” koji objedinjuje različite vrste tehnologije poput umjetne inteligencije i napredne robotike te na neki način briše granice između fizičkog, digitalnog i biološkog svijeta. Zahvaljujući naprednoj robotici, podacima, rješenjima, proces se događa na dvije razine: u fizičkom svijetu proizvod se stvara, a u digitalnoj sferi proizvod se poboljšava. U pametnoj tvornici takvi se sustavi mogu koristiti za proizvodnju i kontinuirano poboljšanje proizvoda.

Planirate li neke nove marketinško-prodajne aktivnosti u tijeku ljetne sezone i za ostatak godine?
Nikola Krčmarić: Kao i svake godine, vrlo smo aktivni na tom području. Kroz marketinško-prodajne aktivnosti podržavat ćemo postojeće brendove i sve nove koje ćemo plasirati na tržište, aktivno ćemo raditi na dizanju svijesti o korištenju povratne staklene ambalaže koja je ekološki prihvatljivija, kao sponzor Hrvatskog nogometnog saveza i hrvatske nogometne reprezentacije u godini Svjetskog nogometnog prvenstva pripremamo niz prodajno-marketinških aktivnosti naslonjenih na ovo partnerstvo, a tradicionalno podržavamo neke od najvažnijih i najvećih događaja u Hrvatskoj koji se većinom održavaju tijekom ljeta. Ujedno, s obzirom na to da smo najveći distributer vina na tržištu s više od 20 posto tržišnog udjela u prodaji i distribuciji vina, dodatne napore ćemo usmjeriti ka dizanju kategorije i jačoj prisutnosti kategorije vina na policama trgovina.