mars-kakao-001Nakon što je 2011. zaključila s 10%-tnim udjelom certificiranog kakaa u ukupnoj nabavi, kompanija Mars u ovoj godini planira taj udio povećati na 20%

Kompanija Mars, jedan od vodećih svjetskih proizvođača čokolade, objavila je kako je u protekle tri godine postigla značajan napredak u ispunjavanju vlastitog obećanja da će do 2020. godine sveukupnu vlastitu zalihu kakaa nabavljati od proizvođača s certificiranom, održivom proizvodnjom.

Kompanija navodi da su postigli vlastiti cilj za 2011. godinu – ukupnim udjelom certificiranog, održivog kakaa od 10 posto od ukupne količine kupljenog kakaa, a u ovoj godini povećat će taj udio na 20 posto čime će, kako navode, postati najveći korisnici certificiranog kakaa u svijetu. Na osnovi trenutnih planova za nabavu, kompanija predviđa da će kupiti približno 90.000 tona certificiranog kakaa.

Mars vjeruje da je certificiranje najbolji alat kojim industrija može podržati učinkovito širenje djelatnosti kako bi doprla do što većeg broja uzgajivača, od ukupno 5 do 6 milijuna kakao uzgajivača na svijetu i osigurali im materijalnu podršku i potrebnu organizaciju za uspjeh.

Procjenjujući da će potražnja za kakaom nadmašiti globalnu opskrbu za milijun tona do 2020. godine, Mars je razvio sveobuhvatnu strategiju kako bi se suočio s izazovom, stavljajući prema svojem principu poslovanja uzgajivače kakaa na prvo mjesto, ističu iz Marsa dodajući kako je njihova “Održiva Kakao Inicijativa” jedan od najvećih i najutjecajnijih pokušaja unutar kakao industrije za povećanje produktivnosti, jačanje zajednica i podupiranje boljih prihoda uzgajivača.

“Uspješan program za certificiranje je vrlo važan za naša nastojanja jer je to najučinkovitiji alat koji trenutno imamo da bi doprli do milijuna uzgajivača kakaa. Bilo je potrebno mnogo napornog rada od strane uzgajivača, certifikatora i ostalih iz nabavnog lanca da bi postigli ovu prekretnicu i zadovoljni smo što možemo vidjeti da se trud koji smo uložili isplatio”, rekao je Barry Parkin, Voditelj odjela za globalnu nabavu održivosti za Mars Chocolate.

U 2011. godini Marsova nabava kakaa je certificirana prema standardima Rainforest Alliance i UTZ Certified. Prošle godine Mars je najavio partnerstvo s Fairtrade International pa je nabava Fairtrade kakaa započela ove godine.

kakao-001Šest Marsovih proizvoda širom svijeta u ovome je trenutku označeno kroz Rainforest Alliance i UTZ Certified.

S obzirom da je kompaniji primarni cilj dostići 100 posto certifikacije do 2020. i ohrabriti što više industrijskih zajednica da kupuju veće količine certificiranog kakaa, Mars će kupovati certificirani kakao za sve proizvode do 2020. godine, čak i ako neki proizvodi neće biti izričito označeni, ističu iz kompanije.

Dodaju također kako su usmjereni na tri različita, ključna elementa s Održivom Kakao Inicijativom: istraživanja s područja znanosti o kakau, uključujući izradu karata kakao genoma u suradnji s IBM-om i Američkim ministarstvom poljoprivrede; prijenos tehnologije i poljoprivrednih metoda kako bi povećali produktivnost među kakao farmerima, osobito kroz njihov program “Vizija za promjenu” (Vision for Change) u Obali bjelokosti; te certificiranje trećih strana.

Kompanija Mars je jedini veliki svjetski proizvođač čokolade koji radi s tri vodeće certifikacijske organizacije – The Rainforest Alliance, Fairtrade International i UTZ Certified.

“Certifikacija ima veliki potencijal koristiti stotinama i tisućama, ako ne i milijunima uzgajivača kakaa”, rekao je Andy Harner, potpredsjednik Global Cocoa za Mars Chocolate.

“Ipak, da bi bila stvarno značajna, certifikacija mora ujediniti industriju u davanju prednosti stvarnim promjenama na uzgajivačkoj razini koja mora biti iznad svih drugih interesa. Iskreno smo zahvalni našim certifikacijskim partnerima The Rainforest Alliance, UTZ Certified i Fairtrade International što su podijelili ovu viziju i što su prihvatili obvezu stavljanja kakao farmera na prvo mjesto”, zaključuje Harner.