Kompanija MasterCard objavila je svoju viziju internetskih plaćanja u kojoj nisu potrebne lozinke, čime će, kako tvrde, “pojednostaviti život korisnika kartica uz istodobno povećanje sigurnosti plaćanja”.

Kompanija MasterCard u suradnji s partnerima, vodi projekt stvaranja novog standarda za ovjeru autentičnosti koji će, čim se usvoji, biti najveća veleprodajna nadogradnja sigurnosti internetskih plaćanja.

To će ići u prilog podjednako potrošačima, trgovcima i bankama, budući da će ovjera autentičnosti postati nevidljiva, a bit će i značajno manje korištenja lozinki, priopćeno je iz te kartičarske kompanije.

Do 2018., očekuje se da će plaćanja preko mobilnih uređaja iznositi 30% cjelokupne internetske maloprodaje, što znači da će se sigurnosne infrastrukture pomicati van granica osobnih računala prateći nadolazeće tehnologije i promjene u potrebama korisnika.

Kompanija MasterCard namjerava iskoristiti podatke o korisnicima kartica kako bi se smanjio broj prekidanja procesa plaćanja unošenjem lozinki na prodajnim mjestima. U slučaju da je potrebna ovjera autentičnosti, korisnici kartica moći će se identificirati pomoću jednokratnih lozinki ili biometrijskim skeniranjem otiska prsta za razliku od dosadašnjeg pamćenja i upisivanja lozinki.

“Korisnici žele iskustvo plaćanja koje je i sigurno i jednostavno. Želimo prepoznati ljude po onome što oni jesu, a ne po onome čega se sjećaju. Imamo previše lozinki koje moramo pamtiti, a to predstavlja dodatne probleme korisnicima i poduzećima”, izjavio je Ajay Bhalla, predsjednik odjela “Enterprise Security Solutions” u MasterCardu.

Ovaj novi protokol, razvijen u suradnji s kompanijom Visa, mogao bi biti uveden 2015. godine i polako zamijeniti postojeći 3D sigurnosni protokol.

Ostali koraci koje kompanija MasterCard poduzima za kupovanje bez lozinki uključuju razvoj MasterCard SecureCode programa kako bi se podržao novi standard, što će rezultirati jednostavnijim i sigurnijim iskustvom za korisnike kartica, zatim testiranje komercijalnih aplikacija za prepoznavanje lica i glasa preko kojih će se identificirati korisnici kartica i testiranje narukvica pomoću kojih će se korisnici kartica moći identificirati preko njihovog jedinstvenog srčanog ritma.