Matija Cetinić-Frankos, jedan od suosnivača zadruge Berry Organica, proglašen je u petak najboljim hrvatskim mladim poljoprivrednikom u izboru čija je ambasadorica za Hrvatsku europarlamentarka Marijana Petir

Poljoprivredna Zadruga Berry Organica iz Zaprešića bavi se ekološkim uzgojem bobičastog voća i ima devet članova s područja cijele Hrvatske s više od 20 tisuća posađenih sadnica. Nasadi zadruge njeguju se i uzgajaju po pravilima ekološke poljoprivrede, a 70 posto postavljenih nasada čini sibirska borovnica Haskap. Zadruga uzgaja i komplementarno voće, poput kupina, malina, aronije i ribizla.

Na ovogodišnji izbor najboljeg mladog poljoprivrednika Hrvatske prijavilo se 28 poljoprivrednika, deset ih je ušlo u finale, a pobjednik je od Erste banke dobio 15 tisuća kuna. Za sve finaliste Petir organizira sudjelovanje na 4. europskom kongresu mladih poljoprivrednika u Bruxellesu u listopadu ove godine.

Nagrada najboljem mladom poljoprivredniku dodijeljena je na svečanosti u Galeriji Lauba, a dodjeli su nazočili i europski povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan te hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Nakon dodjele, 33-ogodišnji Cetinić-Frankos je izjavio kako to nije nagrada samo njemu već cijeloj zadruzi te da su oni primjer kako se “u poljoprivredi ipak može nešto napraviti i da ima dobrih projekata”.

Cilj natječaja za najboljeg mladog poljoprivrednika je promicanje mladih poljoprivrednika i dobrih primjera njihovih djelatnosti koje su inovativne, održive i tržišno orijentirane, a sve kako bi mladi ostali živjeti na selu te kako bi ruralni prostor opstao. Kriteriji za odabir najboljeg temelje se na upotrebi novog znanja, metoda ili oblika tehnologije, potom na prijenosu inovacija te na ekonomskoj i društvenoj održivosti inovacije. (Hina)